Fotocredits: Hello Pinecone
Hoe is het om een ingeleide bevalling mee te maken? Lees het onderzoek dat we onder onze lezeressen gehouden hebben.
Op de Facebookpagina van MiniMe.nl vroegen we aan onze lezeressen of zij ingeleid waren en of ze hun ervaringen wilden delen. Nou en of! We kregen meer dan honderd reacties en uit al die reacties kozen we een aantal moeders voor een interview, terwijl de andere moeders een vragenlijst invulden. De reacties van alle mama's vind je in onderstaand artikel.
Nog even heel in het kort: een ingeleide bevalling is een bevalling waarbij de weeën kunstmatig opgewekt worden. Heb je deze weeën eenmaal dan kan de bevalling beginnen. De reden waarom een bevalling wordt ingeleid en hoe de bevalling verloopt is echter verschillend. Lees alles over wat een ingeleide bevalling is in ons artikel inleiden van de bevalling.
Onze lezeressen die dit onderzoek hebben ingevuld zijn tussen de 21 en 39 jaar en hebben één kind (74.3%), twee kinderen (17,1%) of drie kinderen (8,6%). De week van de zwangerschap dat de moeders werden ingeleid verschilde van 36 weken tot aan 42 weken. Voor 71,4% van de moeders was dit de eerste zwangerschap, voor 22,9% de tweede en voor 5,7% de derde zwangerschap.
De verloskundige kan je adviseren om de bevalling in te leiden vanwege bepaalde factoren:
Een hoge bloeddruk blijkt een van de belangrijkste redenen onder lezeressen geweest te zijn om de bevalling in te leiden, gevolgd door het overtijd zijn. Vreemd om te zien is dat een groeivertraging door veel websites genoemd wordt als reden om de bevalling in te leiden, maar een grote baby niet. Dit terwijl uit ons onderzoek blijkt dat het zeker wel een reden is die meerdere moeders genoemd hebben.
De inleiding wordt opgewekt volgens een stappenplan. Eerst wordt de baarmoedermond door de verloskundige week gemaakt, vervolgens worden de vliezen gebroken en daarna worden de weeën opgewekt. Het is niet altijd zo dat deze volgorde wordt aangehouden: bij 17,1% van onze lezeressen werden de vliezen direct gebroken. De baarmoedermond was in deze gevallen al week en sommige vrouwen hadden ook al één of meerdere centimeters ontsluiting op het moment van inleiden.
De weeën werden in bijna alle gevallen opgewekt met weeënopwekkers. Interessant om te zien was dat van de vrouwen die weeënopwekkers kregen, zo'n 77% van de vrouwen last had van een weeënstom.
Wat je ook vaak op fora leest is dat mensen denken dat artsen snel besluiten om iemand in te leiden. Wij vroegen daarom aan de moeders of zij het gevoel hadden dat ze te snel waren ingeleid. Een grote meerderheid (89,6%) gaf aan niet het gevoel te hebben dat ze te snel waren ingeleid. Er was vooral veel begrip vanwege de reden waarom ze moesten worden ingeleid. 34% van de moeders gaf aan zelf een verzoek tot inleiden te hebben ingediend. In de meeste gevallen kwam dit omdat de baby vrij groot was voor het aantal weken dat de kleine in de buik zat.
Een vraag waar we erg nieuwsgierig naar waren: hoe lang duurt een bevalling gemiddeld als je ingeleid wordt? Is er überhaupt wel een gemiddelde aan te koppelen? We vroegen aan onze lezeressen hoe lang de gehele bevalling duurde (dit was dus vanaf het moment dat er voorweeën gevoeld werden of de bloedprop was verloren). Gemiddeld duurde de hele bevalling zo'n 19 uur, met 3 uur als kortst-durende bevalling en 52 uur en 45 minuten als langst-durende bevalling in ons onderzoek. De meeste bevallingen duurden echter tussen de 8 en 10 uur.
Is een ingeleide bevalling zwaarder dan een reguliere bevalling? Van de moeders die twee of meer kinderen hadden gekregen, vond 63.6% van niet. Het grootste deel gaf aan dat ze sowieso begrepen waarom ze ingeleid moesten worden en hadden daardoor de tijd om zich mentaal op een ingeleide bevalling voor te bereiden.
Of de moeders snel naar huis mochten verschilde per bevalling: de ene moeder mocht na een paar uur al naar huis terwijl de ander pas na zes dagen naar huis kon. Dit had vooral te maken met de reden waarom de moeders ingeleid waren: vrouwen met bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging moesten langer ter observatie blijven dan vrouwen die overtijd waren.
Met dank aan alle mama's die aan dit onderzoek hebben meegewerkt door de vragenlijst in te vullen.
Andere artikelen in deze categorie