Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling kan om verschillende redenen worden gedaan en wordt door iedereen anders ervaren. Wij vroegen het onze lezeressen!

Het inleiden van de bevalling is soms nodig als je baby er al voor de uitgerekende datum uit moet, je bevalling niet vanzelf op gang komt of niet vordert. Je hoopt natuurlijk dat dit niet nodig zal zijn, maar helaas weet je het nooit. Wij vroegen onze lezeressen naar hun ervaringen met inleiden. We vertellen je wanneer je eventueel ingeleid wordt en in welke stappen dit gebeurt.

Wanneer wordt een bevalling ingeleid?

Bij één van de volgende factoren kan de verloskundige adviseren om de bevalling in te leiden. Dit gebeurt altijd in overleg. 

  • Bij een hoge bloeddruk
  • Als je overtijd bent
  • Als je vliezen gebroken zijn zonder dat je weeën hebt (dit wordt ook wel langdurig gebroken vliezen genoemd)
  • Als de placenta verslechtert
  • Bij groeivertraging van je baby
  • Als je geen vruchtwater meer hebt
  • Bij eventuele andere medische complicaties

Stefanie werd ingeleid vanwege langdurig gebroken vliezen. Woensdag waren haar vliezen gebroken, maar de weeën kwamen niet op gang. Uiteindelijk is zij vrijdag ingeleid. 

"Vrijdagavond heb ik uiteindelijk een prik gehad. Toen hebben ze in het ziekenhuis een infuus ingebracht en 2 uur later was mijn dochter er. Vanwege het wachten waren het drie vermoeiende dagen. Tegelijkertijd weet je niet wat er gaat gebeuren. Als ik mag kiezen, dan ga ik het liefst voor een natuurlijke bevalling." - Stefanie 

Hoe wordt een zwangerschap ingeleid?  

Een arts beoordeelt of je ingeleid kan worden. Dit wordt altijd door een gynaecoloog gedaan, dus helaas kun je dan niet door je eigen verloskundige begeleid worden. Bij het inleiden wek je de bevalling op. Dit gebeurt in een bepaald stappenplan. De weeën worden kunstmatig opgewekt. Het is niet altijd zo dat je deze drie stappen volgt. Soms is de baarmoedermond al rijp en zijn de vliezen al gebroken, maar komen de weeën niet op gang. Het kan ook zo zijn dat na het voorbereiden van de baarmoedermond en het breken van de vliezen de weeën natuurlijk op gang komen. 

Stap 1. Voorbereiden baarmoedermond

Stap 2. Het breken van de vliezen 

Stap 3. Weeën opwekken  

Lees ook: Strippen om de bevalling op gang te brengen

Baarmoedermond rijp maken

Een zwangerschap inleiden kan alleen als de baarmoedermond rijp is. Als dit nog niet zo is, dan wordt deze eerst rijp gemaakt. Meestal gebeurt dit 1 tot 3 dagen voordat je wordt ingeleid. Er wordt dan vaginaal een gel ingebracht die het hormoon prostaglandinen heeft. Deze gel zorgt ervoor dat de baarmoedermond rijp wordt. Bij een rijpe baarmoedermond heb je vaak ook al iets van ontsluiting en dat betekent dat je ingeleid kan worden. Kim moest ook ingeleid worden. Dit gebeurde door middel van een ballon. 

"Al met al is het inleiden door middel van een ballon mij super bevallen. De weeën opwekken viel stug tegen, maar de ruggenprik vond ik een super uitvinding, mits gecontroleerd (ik kon ervoor kiezen hem uit te zetten). Uiteindelijk vond ik het bevallen een supermooie ervaring." - Kim

Vliezen breken en opwekken weeën 

Het kunstmatig breken van de vliezen kan pas wanneer de baarmoedermond rijp is. Als deze rijp is en de vliezen worden gebroken dan kunnen de weeën opgewekt worden. In sommige gevallen ontstaan de weeën spontaan, maar gebeurt dit niet dan wordt er een infuus met medicijnen toegediend om de weeën op gang te laten komen. De verdere bevalling verloopt als een natuurlijke bevalling, zoals het persen en de geboorte van je kleine. Na het inleiden kan er in sommige gevallen alsnog worden gekozen voor een keizersnede. Miriam heeft tijdens haar bevalling ervoor gekozen om geen keizersnede te doen:

"Ik ben ingeleid met een bevalling van 28 uur. Het ziekenhuis wilde tijdens de bevalling voor een keizersnede gaan, maar ik wilde dat niet. Uiteindelijk ben ik 'normaal' bevallen." - Miriam 

Zelf kiezen om ingeleid te worden

Sommige vrouwen kiezen ervoor, om verschillende redenen, om ingeleid te worden. Weet je van tevoren dat je kleine via een keizersnee moet komen? Dan word je ook ingeleid. Je kunt ook om andere redenen ervoor kiezen om ingeleid te worden. Zoals Maaike, die naar aanleiding van haar eigen geboorte er nu zelf voor heeft gekozen om ingeleid te worden.

"Ik heb zelf als baby vastgezeten in het geboortekanaal doordat mijn hoofd erg groot was. Ook dit was een reden voor de inleiding. Later in m'n zwangerschap werd het ook een lichamelijke kwestie, omdat ik heel erg veel vocht vasthield." - Maaike 

Wanneer je zelf aangeeft ingeleid te willen worden, wordt dit echter bijna nooit gedaan voor de 41 weken zonder medische indicatie. Je kunt wel van tevoren andere opties bespreken met je verloskundige of gynaecoloog, zoals strippen om de bevalling op gang te brengen.

Zorgt het inleiden voor extra pijn? 

Een ingeleide bevalling kán voor extra pijn zorgen. Dit heeft met meerdere factoren te maken. Het inleiden van de bevalling is vaak een langduriger proces, waardoor je de pijn van een bevalling langer ervaart. De weeën die worden opgewekt zijn vaak ook iets heftiger en daarbij zit er minder rustpauze tussen de weeën. 

"Ik ben alweer ruim 4 maanden geleden na 3 dagen inleiden bevallen van een heel mooi meisje! Het waren 3 heftige dagen, maar het was het uiteindelijk allemaal waard!" Saskia 

Stefanie, die wegens langdurig gebroken vliezen ingeleid werd, heeft het inleiden als pittig ervaren. 

Het inleiden vond ik zwaar, omdat ik er 4 dagen mee bezig was en elke keer werd ik weer teleurgesteld. Het begin ging langzaam, maar het bevallen zelf duurde een kwartier. Daar moest ik wel een paar weken van bijkomen. De dagen erna heb ik wel als positief ervaren." - Stefanie

Jeuske geeft, ondanks dat ze ingeleid worden wel vond meevallen, toch de voorkeur aan een natuurlijke bevalling.

"Ik ben één keer natuurlijk bevallen en één keer ingeleid. Ingeleid worden was iets pittiger, maar wat mij betreft wel te doen." - Jeuske 

Ben jij ook ingeleid, en hoe heb je dit ervaren? Laat het weten in een reactie!

Redactie MiniMe.nl

Door

09 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.