De verloskundige

De verloskundige

Wat doet een verloskundige eigenlijk en wat kun je eigenlijk verwachten? Lees hier handige informatie en een overzicht van controles.

Tijdens je zwangerschap en bevalling zijn er veel (speciaal opgeleide) personen die je begeleiden. Zo is ook de verloskundige een belangrijk iemand die een grote rol speelt tijdens en na de zwangerschap. Wij vertellen je alles over wat een verloskundige doet en wat je kan verwachten van de zwangerschapscontroles bij de verloskundige.

 

Een van de belangrijkste personen op medisch gebied tijdens je zwangerschap is de verloskundige. De verloskundige helpt je namelijk niet alleen met bevallen, maar ook met veel zaken tijdens je zwangerschap en in de periode na de zwangerschap. Wat kun je verwachten van de verloskundige?

Wat doet de verloskundige?

Een verloskundige heeft niet alleen maar verstand van bevallingen, maar ook over het verloop van de zwangerschap. De verloskundige adviseert je onder andere over prenatale diagnostiek (de onderzoeken naar de gezondheid van je baby). De verloskundige controleert natuurlijk ook het verloop van je zwangerschap en ze helpt je om gezond te leven.

Wanneer komt de verloskundige langs?

De verloskundige komt naar je toe wanneer de weeën beginnen en ze komt langs in je kraamperiode om te kijken hoe het met jou en de baby gaat. Zelfs vóór de zwangerschap kun je al vaak bij de verloskundige terecht voor een preconceptioneel adviesgesprek. Dit is een voorbereidend gesprek op de zwangerschap. Een goede voorbereiding verhoogt namelijk de kans op een goede zwangerschap en een gezonde baby. Niet onbelangrijk dus!

Zwangerschapscontroles

Wanneer je ongeveer 9 weken zwanger bent ga je voor het eerst bij de verloskundige langs voor een zwangerschapscontrole. Een normale zwangerschapscontrole duurt ongeveer 10 minuten. Alleen voor de eerste afspraak neemt de verloskundige wat meer tijd. Hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je naar een zwangerschapscontrole gaat. Deze zwangerschapscontroles doe je in bepaalde periodes:

  • Totdat je 26 weken zwanger bent, ga je één keer per 4 tot 6 weken op controle
  • Vanaf 26 weken tot 32 weken zwangerschap ga je iedere 3 weken op controle
  • Vanaf 32 tot 36 weken zwangerschap krijg je iedere 2 tot 3 weken een controle
  • Vanaf 36 weken ga je elke week bij je verloskundige langs.
  • Gaat alles goed? Dan kan er soms ook 2 weken tussen 2 controles zitten.

Wat gebeurt er bij een zwangerschapscontrole?

Tijdens een controle wil de verloskundige weten hoe het met je gaat en of je nog vragen hebt. Daarnaast meet ze je bloeddruk, voelt ze hoe je buik groeit, beoordeelt ze hoe je baby ligt (dit kan vanaf 28 weken), bepaalt ze of de baby zelf goed groeit en wordt er naar het hartje van de baby geluisterd. Om te beoordelen of de baby goed groeit en hoe de baby ligt, voelt de verloskundige aan de buitenkant van je buik.

Echo

Wanneer het lastig is voor de verloskundige om te beoordelen hoe de baby in je buik ligt en of het helemaal gezond is, kan er een echo gemaakt worden. Naast de standaard echo rond de 9 weken kun je ook een uitgebreid echo-onderzoek krijgen als je rond de 20 weken zwanger bent. 

Je eerste bezoek aan de verloskundige

Het eerste bezoek aan de verloskundige is vaak een soort intakegesprek. Dit bezoek duurt langer dan de keren die je daarna bij de verloskundige komt. Het bezoek duurt meest een half uur tot drie kwartier. Tijdens dit bezoek wil de verloskundige verschillende dingen van je weten, en jij hebt vast ook veel vragen die je aan de verloskundige wil stellen.

Tip: maak van tevoren een lijst met vragen die jij wil stellen aan de verloskundige.

Wat wordt er gevraagd?

Uiteraard wordt tijdens dit gesprek de uitgerekende datum van de geboorte van je baby bekend gemaakt. Daarnaast zal de verloskundige je vragen naar je achtergrond en je baan, zodat het makkelijker in te schatten is hoe inspannend en belastend je werkzaamheden zijn. Ook zal de verloskundige vragen of je in het verleden wel eens bent opgenomen in het ziekenhuis en of je misschien een bloedtransfusie hebt gehad. Naast dit soort vragen worden er ook een aantal praktische vragen gesteld: wat je eerste dag van je laatste menstruatie was, of je menstruatie regelmatig was, wanneer je gestopt bent met anticonceptie (als je dat hiervoor hebt gebruikt) en of er een aangeboren afwijking of ziekte in jouw familie of in de familie van je partner voorkomt.

Helpen besluiten

Er wordt ook uitgebreid gesproken over je medische geschiedenis op het gebied van zwangerschap. Er wordt je gevraagd of je eerder zwanger bent geweest of een miskraam of abortus hebt gehad. De bevalling zelf wordt ook alvast kort besproken; of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, waar je je kraamzorg hebt geregeld en of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Het is logisch dat je aan het begin van je zwangerschap vaak nog geen antwoorden op deze vragen weet, maar het is wel slim hier alvast over na te denken. Dan kan de verloskundige je hier informatie over geven en je helpen bij het maken van een keuze.

Wat kost het?

Verloskundige zorg is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering, evenals de kraamzorg. Dit betekent dat je als zwangere vrouw volledig bent verzekerd voor de verloskundige zorg die je nodig hebt voor, tijdens en na je zwangerschap.

Bron: OpvoedenDokter dokter.

Zoë Montijn

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.