Fotocredits: Treasures and travels
Wat is een weeënstorm en nog belangrijker: wat kun je tegen een weeënstorm doen? Lees er hier alles over.
Een wee is vaak het teken dat de bevalling gaat beginnen. Weeën helpen je ook om je kindje geboren te laten worden en aan de snelheid waarmee weeën elkaar opvolgen kan de verloskundige inschatten wanneer hij of zij moet komen. Als de weeën zo snel achter elkaar komen dat er overlap is, spreek je van een weeënstorm.
Als we kijken naar wat 'normaal' is, volgen weeën elkaar met een bepaalde regelmaat op. Dit ritme helpt je bij het persen en tussen de weeën heb je even tijd om als het ware bij te komen en je voor te bereiden op de volgende wee. Bij een weeënstorm is eigenlijk het verschil tussen de ene en de andere wee niet meer te merken, ze volgen elkaar daarvoor te snel op.
Wil je weeën leren herkennen en het verschil weten tussen harde buiken en echte weeën? Lees dan zeker ons artikel over weeën herkennen.
Als je tussen de zes of meer weeën per tien minuten hebt mag je spreken van een weeënstorm. Een weeënstorm kan pijnlijk zijn, maar gelukkig komt het niet vaak uit zichzelf voor. Eén voordeel: je ontsluiting kan wel in een korte tijd volledig zijn.
Net zoals iedere bevalling anders is, is ook de weeënstorm per persoon verschillend. De ene moeder zegt dat ze er wel 'last' van had maar dat ze binnen twee uur bevallen was, de ander zei dat ze er een beetje van in paniek raakte en dat het vier uur duurde. Gelukkig heb je dan altijd een verloskundige naast je die je door die weeënstorm heen kan loodsen. Focussen op de ademhaling, hoe cliché het ook klinkt, is dan heel belangrijk.
Daarvoor moeten we toch naar het ziekenhuis kijken. Een weeënstorm treedt vaker op bij een ingeleide bevalling omdat je weeën dan kunstmatig op gang gebracht moeten worden. En als je lichaam ineens prikkels krijgt om weeën op gang te brengen, kan het zijn dat die daarvan in de war raakt en een weeënstorm geeft.
Krijg je thuis een weeënstorm? Bel dan direct je verloskundige. Die kan kijken hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en beslissen of het nodig is je naar het ziekenhuis te vervoeren.
Kan dat? We kunnen natuurlijk niks garanderen, iedereen is anders. Maar we kunnen wel vier manieren aanraden die kunnen helpen bij het voorkomen van een weeënstorm.
Misschien klinkt dit een beetje als een open deur, maar doe dit zeker! Ben je bang voor een weeënstorm, een bevalling die niet helemaal gaat zoals jij dat wil of gewoon de hele bevalling? Heb het hier over met je verloskundige. Die kan van tevoren al veel angsten van je wegnemen door er goed met je over te praten. Het blijft altijd een verrassing hoe de bevalling precies gaat, maar als je een professional naast je hebt die je begrijpt en jouw angsten weet, kan die je er veel beter doorheen loodsen dan iemand die niet weet waar je angstig voor bent.
Hoe standaard deze ook is, het kan echt helpen tijdens de bevalling. De ademhalingsoefeningen die je hier doet kan je weer terughalen tijdens de bevalling, ook als je een weeënstorm hebt. En nog een plus: je partner kan mee bij zo'n cursus en is zo veel meer betrokken bij de bevalling. Zoals een van de mama's zei:
Niks hielp, ik kon geen enkele houding meer vinden, m'n benen voelden aan als elastiekjes en onder de douche zitten was ook absoluut geen succes. Bij mij hielp het heel erg dat mijn man extreem rustig bleef, hij zei steeds: 'kijk me aan' en deed dan de ademhaling weer voor.
Als je ervoor kiest om een waterbevalling te doen, heb je het voordeel van gewicht. In het water voel je minder druk op je lichaam, waardoor je ook relaxter kunt bevallen. Daarnaast helpt het warme water ook extra om te ontspannen. Geef wel van tevoren aan dat je een waterbevalling wil, dan kan je verloskundige zich voorbereiden.
Hypnobirthing is echt in opkomst en steeds meer mensen volgen een HypnoBirthing®-cursus. Deze cursus is er op gericht aanstaande ouders optimaal voor te bereiden op de bevalling. Een kalme en ontspannen geboorte is hier het uitgangspunt, en met praktische handvatten, ademhalingstechnieken en mentale ontspannings- technieken wordt een basis gelegd waar aanstaande ouders tijdens de bevalling gebruik van kunnen maken.
Op het moment dat je een weeënstorm hebt zijn er gelukkig ook nog een aantal dingen die je kunt doen:
Tijdens een wee knijpt de baarmoeder even samen, waardoor je baby ook even minder zuurstof krijgt. De zuurstof wordt direct weer aangevuld tussen de weeën door, maar bij een weeënstorm is dat lastiger. Je verloskundige houdt jou en je baby dan ook goed in de gaten.
Na de geboorte kan je kleine een beetje blauwig zien. Dit komt omdat de bevalling erg snel is gegaan en je kleine daardoor een beetje klem heeft gezeten in de baarmoederhals. Na een paar minuten is dat weer bijgetrokken.
Als je bij je eerste kind een weeënstorm hebt gehad, wil dat gelukkig niet zeggen dat je er bij je tweede kind ook last van krijgt.
Bronnen: geboortecentrumpuur, zorggroep-almere.
Heb jij ervaring met een weeënstorm? Welke tips gebruikte jij om daarmee om te gaan? We horen graag je ervaringen en tips!
Andere artikelen in deze categorie