Fotocredits: Melissa Jill
Leuk om te weten in week 11: je baby kan vanaf deze week gaan gymnastieken in je buik! En zijn of haar zwemvliezen zijn nu helemaal verdwenen...
Je bent nu 11 weken zwanger. Deze week is (helaas) vaak de week waarin je het meeste last hebt van de bekende zwangerschapsverschijnselen. Maar daar staat tegenover dat je kleine nu echt steeds en steeds meer op een mini-mens gaat lijken! Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de elfde week van je zwangerschap.
Je baby nu ongeveer even groot is als een vijg, zo rond de 5 cm?
Hoe groeit je baby deze week? De organen gaan zich weer ontwikkelen en ook het gezicht krijgt meer vorm.
De oorschelpen zijn bijna helemaal gevormd en de neus krijgt neusgaten. En komt daar nu al haar? Nou... bijna! De haarzakjes beginnen zich te vormen op het hoofd van je baby. De irissen van de ogen zijn nu gevormd en kunnen dicht, want het ooglid is groot genoeg. De ogen gaan in week 26 pas weer open.
De vingers en tenen groeien steeds verder en binnenkort komen er zelfs nagels op. Geen flippers of peddels meer dus, maar vanaf nu karate-kicks in je buik.
De maag en nieren maken deze week een grote ontwikkeling door en beginnen zelfs al met het produceren van spijsverteringssappen. Ook de urinewegen worden aangelegd. En krijg je een jongen, dan maken zijn testikels deze week voor het eerst testosteron aan.
En, en, en...? Kan ik al iets voelen? Lastig te zeggen, maar je kunt waarschijnlijk al wel je baarmoeder voelen uitzetten! Als je plat op je rug gaat liggen en net boven je schaambeen drukt, kun je een harde rand voelen. Het kan een beetje aanvoelen als een bal, en dit is de bovenkant van je baarmoeder!
Misschien voelt je huid nu ook anders aan dan normaal. Tijdens je zwangerschap kun je ineens last krijgen van pukkeltjes of een vettere huid. Smeer je huid daarom wat vaker in met lekkere bodylotion of een speciale zwangerschapscrème.
Je hormoonhuishouding verandert sterk tijdens de zwangerschap, waardoor je huid ineens veel pigment kan gaan aanmaken. Je hebt dan misschien kans op een zwangerschapsmasker. Dit is een verkleuring in het gezicht die pas een paar maanden na de bevalling weer verdwijnt. De beste manier om dit te voorkomen, is jezelf goed in te smeren met zonnebrand die een hoge beschermingsfactor heeft (ook als de zon niet schijnt!).
Oké, iedereen weet dat deze uitspraak niet waar is. Maar als je tweede trimester (vanaf week 14) eraan komt, kun je ineens veel meer honger krijgen. Je misselijkheid is dan misschien ook wel voorbij. Let er alleen wel op dat je gezonde voeding neemt, en let er goed op dat je niet te veel eet. Hoe leuk het ook klinkt, je eet echt niet voor twee.
Oké, dit is de week dat je het meeste last hebt van zwangerschapskwaaltjes, maar hierna gaan de symptomen als het goed is afnemen. Symptomen waar je deze week last van zou kunnen hebben zijn:
Kijk voor een uitgebreid overzicht met alle symptomen in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.
Wat mag je allemaal niet doen in de 11e week van je zwangerschap? Nou ja, dat scheelt niet zoveel met de weken ervoor natuurlijk. Wat slecht is in week 1, is nu nog steeds niet goed voor je baby (de bekende niet roken, drinken en drugs-regel bijvoorbeeld).
Bronnen: RIVM, deverloskundige, verloskundigencentrummaarssen
Lees hier alvast alles wat gaat gebeuren als je 12 weken zwanger bent.
Andere artikelen in deze categorie