Je huid tijdens zwangerschap

Je huid tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent kun je veranderingen aan je huid zien. Hoe verandert de huid tijdens je zwangerschap?

Met je zwangerschap maak je een enorme verandering door, zowel geestelijk als lichamelijk. Je huid is een van die typische zwangerschapsverschijnselen waar je als zwangere vrouw last van kan krijgen. Nou ja, last... sommige huidveranderingen zijn juist positief.

Je lichaam zit barstensvol hormonen tijdens je zwangerschap. Het hormoon oestrogeen zorgt voor verschillende veranderingen bij je huid en die zijn niet altijd even prettig. We hebben de bekendste huidveranderingen bij elkaar gezocht en ook erbij gezet hoe je het risico op deze huidveranderingen zoveel mogelijk kan verkleinen. Hou wel in de gaten dat dit een overzicht is van alle mogelijke veranderingen. Het kan ook gewoon zo zijn dat jij nergens last van hebt.

1. Zwangerschapsgloed

Dit is nu typisch een van die veranderingen die je helemaal niet erg zal vinden. Je kan als je zwanger bent namelijk een stralende gloed krijgen. Je gezicht lijkt dan een beetje te blozen doordat de doorbloeding beter wordt. Ook maken de oliekliertjes in je huid de huid extra glanzend.

Wat kan ik eraan doen?

Hier hoef je dan dus ook niets aan te doen. Gewoon lekker genieten van de complimenten die je krijgt (want het zal veel andere vrouwen opvallen!).

2. Zwangerschapsmasker

Ongeveer 60 tot 70% van de vrouwen krijgt last van een zwangerschapsmasker. Dit is een bruinige verkleuring in het gezicht dat een beetje op een vlinder lijkt. De verkleuring verschijnt vaak op het voorhoofd, de neus en wangen (vandaar de vlinder-naam). Het masker verdwijnt vaak vanzelf weer na de bevalling.

Wat kan je eraan doen?

Probeer direct zonlicht te vermijden. Als je toch de zon in wil, smeer dan je huid goed in met een zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor. Blijf sowieso uit de zon tussen 11 en 3 uur omdat hij dan op z'n sterkst is. Pas echt op met die zon, want door het masker kan je vlekkerig bruin worden.

3. ACNE

Ik ben definitief de pubertijd uit, dus geen last van die vervelende puistjes meer! Nou... dat kan nog wel eens vies tegenvallen! Acne tijdens de zwangerschap is bijna nooit zo erg als tijdens de pubertijd, maar je kan toch weer pukkeltjes krijgen.

Wat kan ik eraan doen?

Probeer behandelingen die de huid schrobben of schuren zoveel mogelijk te vermijden. Je zwangere huid is hier te gevoelig voor en kan dan alleen maar erger reageren. Zorg dat je huid vochtig blijft en ontvet niet te veel. Ga op zoek naar milde verzorgingsproducten om je huid te behandelen. Als je last krijgt van openbarstende puistjes rond buik, dijen en billen, verzorg die dan net als normale puistjes.

4. Linea Nigra

Dit is zo'n typische zwangerschapskwaal waarvan veel zwangere vrouwen zich niet eens realiseren dat ze er 'last' van hebben. Veel vrouwen hebben namelijk een vage witte lijn (de linea alba) die van de navel tot het midden van het schaambeen loopt. Deze lijn is heel licht en nauwelijks zichtbaar. In het tweede trimester verandert de lijn in een donkere lijn die wel goed zichtbaar is (linea nigra).

Wat kan ik eraan doen?

Je hoeft hier zelf helemaal niets aan te doen, na de bevalling verdwijnt deze lijn vanzelf weer. Meest duurt dit een aantal maanden, dus je moet wel even geduld hebben.

5. Moedervlekken

Sproeten en moedervlekken kunnen groter en donkerder worden tijdens de zwangerschap. Je kan ook nieuwe moedervlekken krijgen. De tepels van je borsten worden donkerder.

Wat kan ik eraan doen?

Hou de moedervlekken goed in de gaten, zeker als er nieuwe verschijnen. Als de moedervlekken donker worden of onregelmatige randen krijgen is het verstandig naar je huisarts te gaan. Je tepels zullen na de zwangerschap donkerder blijven.

6. Rode en jeukende handpalmen en hielen

Een beetje een gekke verandering, maar het komt zeker voor. Tijdens sommige zwangerschappen gaan de handpalmen en hielen jeuken. Dit komt doordat het lichaam nu veel meer bloed rond moet pompen. Ook kunnen je handpalmen en hielen er roder uit gaan zien.

Wat kan je eraan doen?

Dit gaat eigenlijk over alle kwaaltjes en aandoeningen die hier staan: als je het niet vertrouwt, ga naar de huisarts. Rode handpalmen en hielen is niet direct iets waarvoor je naar de huisarts moet, maar als je er last van hebt kan je natuurlijk altijd vragen of je medicijnen mag. Er zijn medicijnen die jeuk in ieder geval verminderen en de huid verkoelen. Zeg wel altijd dat je zwanger bent!

7. Huidafzettingen en rode uitslag

Sommige vrouwen krijgen last van huidafzettingen tijdens de zwangerschap. Dit zijn een paar kleine bobbeltjes die door een hyperactieve groei van de huidcellen op de huid lijken te liggen. Vaak ontstaan ze op plekken waar de huid tegen de kleding wrijft zoals onder armen, in de nek of onder de bh riem. Rode uitslag ontstaat op dezelfde plaatsen en kan ook door hitte ontstaan.

Wat kan ik eraan doen?

In principe hoef je hier niks tegen te doen, de bobbeltjes verdwijnen na een paar maanden vanzelf en de uitslag eveneens. Als je er erg last van hebt kan je ze ook eenvoudig laten weghalen bij de huisarts.

8. Jeuk

Tsja, er moet wel een heel kind in je buik gaan groeien, dat heeft ruimte nodig. Veel vrouwen krijgen last van zwangerschapsjeuk tijdens de zwangerschap, omdat de buik gaat groeien. Jeuk kan vervelend zijn, maar gaat meest over na de bevalling.

Wat kan ik eraan doen?

Als je jeuk hebt kan je het beste warmte vermijden. Warmte verergert de jeuk namelijk. Door een ongeparfumeerde ph-neutrale zeep te gebruiken en de huid soepel te houden met een vochtinbrengende crème kan je de jeuk verminderen.

9. Striae

Striae is nog een van die veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes. Deze huidstriemen zijn onderhuidse scheuringen die ontstaan doordat de huid in een korte tijd snel wordt opgerekt. Deze scheuren zie je als roodpaarse strepen op de huid.

Wat kan je eraan doen?

Jammer genoeg kun je hier niet zo veel aan doen. Striae vervaagt wel na de zwangerschap tot witte littekens, maar de littekens blijven wel. Sommige vrouwen zweren bij bepaalde crèmes en oliën, maar het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat die middelen ook echt werken. Draag vooral een goede, ondersteunende bh met brede sluiting en draag ook een steunband om je buik. Dit kan helpen, maar het is (helaas!) geen garantie.

10. Spataderen

Spataderen ken je waarschijnlijk wel. Het ziet eruit als grote bobbelige blauwe aderen die vaak op de benen verschijnen als je zwanger bent. Je lichaam moet vele extra bloed door het lichaam pompen en tegelijkertijd gaat je baarmoeder groeien. Dit kan ervoor zorgen dat de terugstroom van het bloed uit je benen naar je lichaam verslapt.

Wat kan ik eraan doen?

Bewegen. Ook al is die buik nog zo groot, alleen maar in een stoel zitten zorgt ervoor dat je bloed niet goed afgevoerd wordt. Met als gevolg spataderen. Probeer daarom iedere dag minstens een half uur te lopen. Blijf ook niet te lang staan en leg, als je gaan zitten, een kussen onder je benen om de bloedafvoer te bevorderen.

ECHT leuke zwangerschapsoutfits!

Wij weten als geen ander dat het een zoektocht is om een beetje een fashionable outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

Bronnen: Veilig Zwanger, het complete handboek (2002) van Beatrijs Smulders en Mariël Croon, dokterdokter

Daisy van Schaijik

Door

02 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.