Striae voorkomen tijdens je zwangerschap

Striae voorkomen tijdens je zwangerschap

Hoe ontstaan zwangerschapsstriemen precies? En nog belangrijker hoe kun je zo voorkomen? Zijn er middelen?

Striae, een van die dingen waar je absoluut niet op zit te wachten tijdens je zwangerschap. Hoe ontstaan zwangerschapsstriemen precies en, nog veel belangrijker: hoe kun je striae voorkomen tijdens je zwangerschap?

Striae? Wat is het?

Striae of zwangerschapsstriemen zijn lijnvormige littekens die zich vormen als het onderhuidse bindweefsel uit elkaar wordt getrokken. Deze huidstriemen ontstaan doordat de huid in rap tempo gerekt wordt. Dit komt omdat je ineens een groeispurt doormaakt, je veel aankomt of op korte termijn veel gaat sporten. Ook zwangerschap kan echter een reden zijn dat de huidstriemen ontstaan. De huid rond je buik rekt tenslotte ineens in een vrij korte periode ver uit en niet iedere huid is elastisch genoeg om dat bij te houden.

Hoe ziet striae eruit?

De striae littekens verschijnen in eerste instantie vaak als rode, paarsige of blauwige lijntjes. Dit kan gepaard gaan met een branderig en jeukerig gevoel. De lijntjes verliezen op een gegeven moment hun kleurpigment en kunnen gedeeltelijk of geheel weer verdwijnen. Hier gaan vaak wel jaren overeen en bij het grootste deel van de vrouwen blijft het helaas levenslang aanwezig. Stria is gelukkig niet schadelijk, maar het kan wel als een cosmetisch probleem worden gezien.

Waar komt het voor?

De meest voorkomende plek bij zwangere vrouwen (en de meest logische) is de buik. Hier groeit je kind en hier strekt de huid dan het meeste uit. Striae kan ook voorkomen rond de borsten en de heupen. Striae op de borsten komt omdat ze opzwellen om straks borstvoeding te gaan geven; zwangerschapsstriemen op en rond de heupen komt omdat je daar extra vetreserves op gaat slaan tijdens de zwangerschap.

Wie is er gevoelig voor?

Je leeftijd, gewicht en de duur van je zwangerschap spelen allemaal een rol bij het ontstaan van striae. Jonge vrouwen hebben bijvoorbeeld een grotere kans op striae tijdens de zwangerschap, evenals vrouwen met overgewicht. Als je overtijd bent kan je ook ineens striae krijgen. Vaak is het erfelijk bepaald of je wel of geen zwangerschapsstriemen krijgt. Door te kijken naar je familieleden kan je dus een aardige indruk krijgen of jij ook aanleg hebt.

Hoe kan ik striae voorkomen tijdens zwangerschap?

En dan nu de belangrijkste vraag: is er iets aan te doen en zo ja, wat? Sinds de Oudheid zijn vrouwen al bezig om een antwoord te zoeken op deze vraag. De Grieken en Romeinen gebruikten olijfolie en de Ethiopiërs en Somaliers aromatische hars om te huid mee in te smeren. Tegenwoordig zijn er naast deze eeuwenoude middeltjes ook veel oliën en crèmes op de markt die beweren dat ze striae helpen verminderen. Er is helaas nog geen definitief bewijs voor gevonden dat deze middelen ook echt werken, hoewel er wel veel vrouwen zijn die zeggen dat bio-oil (te koop bij drogist) helpt. Wat je daarnaast kan doen om zwangerschapsstriemen te voorkomen:

  • Stimuleer de bloedcirculatie door wisseldouches te nemen (warm/koud) zodat het onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler en rekbaarder worden. Let op! Geen enorme temperatuurverschillen gebruiken, dit is niet goed voor de baby. Douche ook niet te heet.
  • Masseer de huid door kleine stukken huid te pakken en die omhoog te trekken. Na het oprekken kun je dan je buik (of ander lichaamsdeel) insmeren met een verzorgende crème. Een tip: scrub van tevoren de dode huidcellen er eerst af; de crème kan dan beter in de huid trekken.
  • Als de huid erg gespannen aanvoelt kan je door middel van een stevige bh en/of een buikband de huid ondersteunen.
  • Er zijn ook vrouwen die zweren bij Vitamine E. Deze vitamine is goed voor de bloedtoevoer en dus ook voor de gezondheid van je huid. Je kunt het als crème gebruiken maar er zijn ook capsules beschikbaar.

Behandeling zwangerschapsstriemen

Er is dus geen garantie dat zalven, hars en oliën ook echt helpen tijdens de zwangerschap. Proberen kan natuurlijk geen kwaad! Mocht je na de zwangerschap toch rondlopen met striae, dan kun je een laserbehandeling overwegen. Er bestaat bijvoorbeeld een lasertechniek met microdermabrasiotechnieken, waarbij microkristallen over de huid worden gespoten (denk aan een zeer effectieve peeling) maar ook een met infraroodlaser of lightwave LED laser. Wil je een laserbehandeling overwegen kun je het beste een afspraak maken met een dermatoloog.

Bronnen: Dokterdokter, GezondheidspleinTopical preparations for preventing stretch marks in pregnancy, Laser treatment of hypertrophic scars, keloids, and striae.

Daisy van Schaijik

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.