Je hebt het woord misschien wel eens voorbij zien komen, maar wat een doula, ofwel geboortecoach precies is? We stelden deze vragen en meer aan doula Wendy.
WAT IS EEN DOULA?
Als doula sta ik vrouwen bij tijdens hun zwangerschap en bevalling. Ik laat vrouwen hun zwangerschap zien als een bijzondere en magische tijd, een periode van transformatie. Ik geef je het geloof in jezelf, jouw lichaam en baby zodat je kunt uitkijken naar een geboorte die jij voor ogen hebt. Zonder angst – maar in liefde.
Only with trust, faith, and support can the woman allow the birth experience to enlighten and empower her - Claudia Lowe
in WELKE WEEK VAN JE ZWANGERSCHAP EEN DOULA?
Als je mij wilt ontmoeten om mij te boeken, dan is het handig om elkaar zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te zien zodat ik later niet ineens geboekt ben. In de meeste gevallen zal dit eerste gesprek plaatsvinden tussen de 15-20
weken van je zwangerschap. Het fijnst is dit gesprek samen met je partner te voeren.
EN ALS IK PAS LATER EEN DOULA WIL?
Het kan zijn dat je op het laatste moment pas achter het bestaan van een doula komt, of dat je om welke reden dan ook pas later in je zwangerschap graag een doula bij je bevalling wilt hebben. Dan volgen de ontmoetingen elkaar sneller op zodat we nog voldoende tijd hebben om te praten over je wensen.
EN DAN IS HET 'OFFICIEEL'?
De meeste vrouwen hebben mijn website al gelezen en weten dat ze mij tijdens hun bevalling als doula willen hebben. Dan tekenen we tijdens het eerste gesprek direct het contract om dat stukje rond te maken. Sommige vrouwen willen het wellicht eerst nog overleggen met wie dan ook of er gewoon nog even over nadenken. Alles is goed.
wat is de volgende stap?
Zodra we samen hebben besloten dat we dit pad gaan bewandelen zullen we in een tweede gesprek in interview-vorm door wat vragen gaan die belangrijk zijn voor mij. Vragen als: Stel je je ideale bevalling voor, wat maakt het zo ideaal, wat zijn je grootste angsten en waar voel je in het algemeen spanning in je lichaam, ect.
WANNEER ZIE JE ELKAAR WEER tijdens de zwangerschap?
Meestal is de derde afspraak 5/6 weken na het interview (als dit rond de 15-20 weken plaatsvindt). Ik zal mijn uiterste best doen om jou en je partner te leren kennen en erachter komen wat belangrijk voor jou en je partner is. Ik zal je steunen in je wensen en ervoor zorgen dat je kunt uitkijken naar een geboorte die jij voor ogen hebt. Ook geef ik je tips en help je bij bijvoorbeeld praktische zaken.
WAT VOOR 'PRAKTISCHE ZAKEN' ZIJN DAT ZOAL?
Als dit je eerste kindje is kan ik je informatie en tips geven zodat je er over kan lezen en zelf een keus kan maken. Bij een tweede kindje weet je vaak al wat je graag zou willen en kunnen we daar dieper op ingaan: een waterbevalling bijvoorbeeld. Verder kan ik je voedingsadvies geven en je daar bewust van maken. Een gezond en gevarieerd dieet is erg belangrijk. Het belangrijke stukje met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen zal ook aan bod komen zodat je tijdens de
bevalling makkelijker kunt ontspannen.
TELEFONISCHE AFSPRAAk
Tussen de bezoeken door is er altijd de mogelijkheid om contact op te nemen als je een luisterend oor wilt, iets wilt bespreken of wat dan ook. Soms zal ik je ook een mailtje of berichtje sturen om te vragen hoe het met je gaat.
IS ER TUSSEN DE GESPREKKEN NOG CONTACT?
Ik kan met je mee gaan naar een afspraak waar jij me graag bij wilt hebben (denk aan de
verloskundige rond de 30 weken). Het is heel goed om allemaal kennis gemaakt te hebben met elkaar zodat we er samen naar kunnen streven dat jouw wensen gehoord worden. Als er tijdens de thuisbevalling andere mensen aanwezig zullen zijn is het fijn om elkaar alvast voor de bevalling gezien te hebben. Bekend zijn met elkaar zorgt voor een veilig en vertrouwd netwerk van mensen om je heen tijdens de bevalling.
WAT GEBEURT ER TIJDENS het vierde gesprek?
Het is van groot belang goed voorbereid je bevalling tegemoet te gaan en daar hoort ook een overzichtelijk bevalplan bij voor de grote dag. Deze afspraak (rond de 34 weken) gaat grotendeels over de bevalling. Hoe goed ben je voorbereid? We oefenen ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. We zullen het hebben over wat er allemaal zou kunnen voorvallen tijdens de geboorte van je kindje en hoe we daarop in kunnen spelen, zodat je er tijdens de bevalling zonder stress makkelijk op aanpast.
IS ER EEN MOGELIJKHEID OM ELKAAR VAKER TE ZIEN?
Het ligt aan het gekozen pakket, maar bij het uitgebreidere pakket zie ik je nog een keer extra en vanaf week 37 tot de geboorte van je baby 1 keer per week om je op te maken voor de bevalling. (massage, houdingen en ademhalingsoefeningen). Dit kan ook 2 keer een heerlijke ontspanningsmassage zijn.
WAT VOOR ROL HEEFT EEN DOULA BIJ DE GEBOORTE?
Op het moment dat jij voelt dat het is begonnen en dat je mij er bij wilt hebben, bel je me op: ik kom dan zo snel mogelijk jou kant op. Mijn streven is om er binnen 1 uur te zijn. Ik zal altijd proberen op de achtergrond te blijven, tenzij je mij nodig hebt natuurlijk. Dit is gewoon allebei aanvoelen en kijken hoe het gaat. Ik kan er zijn om je onderrug te masseren, de sfeer aangenaam te maken, naast jou te zitten, te helpen met de ademhaling, moed inpraten, andere posities helpen aannemen, je man betrekken bij het proces, etc. Alles natuurlijk in liefdevolle samenwerking met de verloskundige/verpleging.
Foto's/geboorteverslag
Als je voor foto’s en een geboorteverslag kiest dan maak ik natuurlijk tussendoor foto’s. Ik zal dit proberen zo rustig mogelijk te doen.
EN VLAK NA DE BEVALLING?
Na de bevalling is het belangrijk dat de baby zo snel mogelijk op moeders borst terecht komt. We kijken of de baby zelf al
borstvoeding wil, dan is het het beste dat je dit eerst in alle rust zelf probeert. Er kan natuurlijk iemand meekijken, maar ik denk dat het fijn is om er zelf vertrouwd mee te raken en het zelf te doen. Als je ervoor kiest de fles te geven is dat natuurlijk ook prima. Langzaam moet iedereen even landen en bijkomen. Voor moeder was het een hele rit en voor baby natuurlijk ook, rust en ruimte zijn heel belangrijk.
DAN IS DE DOULA KLAAR?
Nee, want de placenta moet ook nog geboren worden en ik kan hierbij assisteren. Dit gaat meestal aardig snel en anders kunnen we proberen door o.a. huid-op-huid contact, de geur van je baby en het zuigen aan de borst (wat de baarmoeder samentrekt) zorgen dat de placenta sneller geboren wordt. En als alles fijn gesetteld is dan vertrek ik richting bedje...
KOMT EEN DOULA NA DE BEVALLING NOG LANGS?
Na ongeveer een week kom ik bij jullie op bezoek, als je voor het geboorteverslag hebt gekozen zal ik die dan meenemen. We praten wat na over de bevalling, hoe je het hebt ervaren, hoe je je nu voelt, hoe het met de baby gaat en ik kom natuurlijk je prachtige baby bewonderen!
Met dank aan Wendy, die ons zoveel wist te vertellen over doula's en hun werkwijze.