Fotocredits: Cadence Kennedy
Tijdens de zwangerschap wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling. Een doula kan je hierbij helpen.
Een van de dingen waar je je tijdens je zwangerschap zeker weten mee bezig zal houden is je bevalling. Je daarop voorbereiden is lastig als je het zelf moet doen, en je zal altijd wel vragen hebben waar je zelf geen antwoord op weet. Veel van de vragen die je hebt kunnen beantwoord worden door een doula.
Om je wat beter te informeren over de verschillende professionals die betrokken zijn of kunnen zijn bij de bevalling hebben we voor iedere professional een apart artikel gemaakt. In dit geval zochten we uit wat een doula precies is.
Een doula is een zwangerschaps- en bevallingscoach die speciaal opgeleid is om zwangere vrouwen en hun partners op een niet-medische manier te steunen voor, tijdens en na de bevalling. Een doula wordt vaak verward met een verloskundige of een kraamverzorgster. Toch zijn deze functies totaal verschillend:
Het verschil tussen een doula en een kraamverzorgster is dat de kraamverzorgster minder emotioneel betrokken is bij de kersverse ouders.
Een doula geeft emotionele en fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap. Doordat je regelmatig contact met de doula hebt, bouw je een persoonlijke relatie met haar op. De doula helpt aanstaande ouders tijdens de zwangerschap door de praten over de aankomende bevalling. Heb je veel angst voor de bevalling of ben je bang voor de pijn? Een doula praat met je over de onzekerheden die je misschien hebt.
Tijdens de bevalling is de doula er uiteraard ook om jou en je partner te steunen. De doula helpt onder andere met ademhalings- en ontspanningstechnieken tijdens de bevalling en geeft mentale steun, geruststelling en bemoediging voor zowel de zwangere vrouw als voor de partner. Ook kan de doula zwangerschapsmassages aanbieden. De doula is aanwezig tijdens de gehele bevalling (dus in principe vanaf de eerste wee) en zorgt ervoor dat de wensen van de ouders tijdens de bevalling zo veel mogelijk gehonoreerd worden. Dit wordt gedaan met behulp van een geboorteplan dat de aanstaande moeder voor de bevalling samen met de doula heeft opgesteld.
Een bevalling verloopt eigenlijk altijd wel iets anders dan je je had voorgesteld. Een geboorteplan kan je helpen met de voorbereiding op de bevalling door al jouw wensen al van tevoren vast te leggen. Dit plan is ook handig om miscommunicatie tijdens de bevalling tussen verschillende zorgverleners te voorkomen. Een geboorteplan laat de samenwerking tussen deze zorgverleners tijdens de bevalling zo goed mogelijk verlopen. Het geboorteplan wordt bewaard bij de verloskundigenkaart van de verloskundige of in je medische dossier van het ziekenhuis.
In de kraamperiode komt de doula nog eenmaal (of soms meerdere keren) langs om de bevalling te spreken. Voel je je toch nog niet helemaal de oude na de bevalling? De doula kan je ook in de kraamperiode nog op emotioneel gebied bijstaan. Daarnaast komt de doula natuurlijk ook om afscheid te nemen en de gehele periode dat jullie samen zijn geweest goed af te sluiten.
De doula kan eventueel een geboorteverslag schrijven. Dit is erg leuk om terug te lezen, omdat zij waarschijnlijk dingen heeft opgemerkt die jij zelf minder goed kan herinneren. Vraag naar het geboorteverslag als je met een doula afspreekt; niet iedere doula doet dit namelijk standaard.
In veel gevallen is het fijn voor zwangere vrouwen om een doula over de vloer te hebben. Als je onzeker bent over je zwangerschap kan een doula je geruststelling geven. Daarnaast kun je, wanneer je bijvoorbeeld alleenstaand bent de hulp goed gebruiken, en ook voor tienermoeders kan de extra steun heel goed zijn. Door de geruststelling die een doula geeft, lukt het de (aanstaande) moeder beter te ontspannen. Dit heeft een zeer positief effect op de bevalling. De ontspanning zorgt namelijk voor een snellere ontsluitingsfase, een kleinere kans op een keizersnede en minder kans op bijstimulatie (oftwel: inleiden). Een doula draagt dus bij aan een soepele natuurlijke bevalling.
De meeste vrouwen die schrijven over hun ervaringen vinden het heel aangenaam en geruststellend om een doula tijdens en na de zwangerschap te hebben die op emotioneel gebied steun geeft, maar ook bereid is om voor je te zorgen. Uit onderzoek is ook gebleken dat een bevalling makkelijker en natuurlijker kan verlopen wanneer er een doula bij betrokken is. Bij andere vrouwen valt de doula echter tegen. Een veelgehoord argument is dat ze te 'zweverig' zijn, waardoor ze juist geïrriteerd raakten. Nu is het natuurlijk zo dat je van tevoren goed moet kijken wat voor persoon de doula is en of zij goed bij jou past. Bijna alle doula's hebben wel een eigen webpagina, waar je al een goede indruk kan krijgen hoe diegene is. Op doula.nl kun je een overzicht vinden van verschillende doula's in heel Nederland.
Doula zijn is een vrij beroep. Daarom worden de kosten van een doula helaas (nog niet) vergoed voor de zorgverzekeringen in Nederland. De kosten voor een doula lopen erg uiteen omdat elke doula een particulier is. Je kunt er vanuit gaan dat je voor een doula gedurende de zwangerschap, bevalling en kraamtijd tussen de € 650,- en € 850,- kwijt bent. Het loont zeker ook even om een paar doula's met elkaar te vergelijken.
Bekijk ook het overzichtelijke doula stappenplan met uitleg over de ontmoetingen met je doula.
Bronnen: dokter dokter, doula, nataal
Andere artikelen in deze categorie