5 weken zwanger

5 weken zwanger

De groei van je baby en misschien wel zwangerschapssymptomen: dit verandert er tijdens de vijfde week van je zwangerschap.

Vijf weken zwanger: het omslagpunt waarin veel aanstaande moeders erachter komen dat ze zwanger zijn. Gefeliciteerd! De meest voorkomende oorzaak is het uitblijven van de ongesteldheid, maar ook het opduiken van de zwangerschapssymptomen. Hieronder staan de belangrijkste dingen die gebeuren tijdens de vijfde week van je zwangerschap.

VIJF WEKEN ZWANGER

Vaak komen vrouwen er nu pas achter dat ze zwanger zijn, dus veel zie je nog niet aan je buik. Het kan zijn dat je een opgeblazen gevoel hebt. Je hormonen zorgen dat je darmen iets uitzetten waardoor je dit gevoel krijgt.

zwangerschapstest

De groei van je baby deze week

Aan de buitenkant zie je er waarschijnlijk nu nog niks van, maar aan de binnenkant groeit je baby razendsnel. Wat zijn de dingen die deze week veranderen aan je baby?

1. Organen

De grote organen beginnen te groeien in een lichaam dat nu nog niet veel groter is dan het zaadje van een klaproos. Het hart, de hersenen, lever en nieren gaan zich ontwikkelen en krijgen snel vorm. Ook zal het hart beginnen met kloppen.

2. Voeding

Honger! Je baby heeft voeding nodig, en in deze week zal de placenta in grootte toenemen om daarvoor te gaan zorgen.

3. Armen en benen

Oké, laten we eerlijk zijn, echte armen en benen zal je baby nu nog niet hebben. Wel heeft het lichaam nu al kleine bobbels waar de armen en benen aan zullen groeien. Je baby zal deze week een enorme groeispurt maken, waarbij de kleine wel twee keer zo groot wordt!

Eerste symptomen bij 5 weken zwangerschap

Sommige vrouwen zweven bijna door de eerste weken van de zwangerschap zonder ook maar iets te voelen. De meeste vrouwen krijgen helaas last van de eerste zwangerschapsverschijnselen. We hebben de meest voorkomende symptomen voor je op een rij gezet en wat je eraan kunt doen. Het kan echter voorkomen dat symptomen die we in week 5 of 6 bespreken bij jou juist later opduiken. Denk je een zwangerschapssymptoom te hebben maar staat die hier niet bij, kan het dus zijn dat je bij een latere week het symptoom uitgelegd krijgt. Vanaf week 12 worden bijna alle symptomen minder en vanaf week 17 tot 20 zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes wel voorbij.

5 weken zwanger

1. Pijnlijke of gevoelige borsten

Je borsten doen zeer bij de minste aanraking. Dit is een van de vaakst voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap. Omdat de doorbloeding groter is en je meer vocht vasthoudt worden je borsten gevoeliger. Ook worden ze groter als je melkklieren opzwellen om straks borstvoeding te kunnen geven. Omdat je lichaam zich voorbereid op borstvoeding worden je tepels donkerder.

Wat kan je eraan doen?

Een wondermiddel is er niet, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verminderen. Een logische, maar erg belangrijke maatregel is het dragen van een goed passende bh. Een katoenen bh geeft goede ondersteuning aan de borsten en kan helpen om striae te verminderen. Rond week 14 zal dit symptoom minder worden.

2. MISSELIJKHEID (MORNING SICKNESS)

Waarschijnlijk is dit een van de meest bekende symptomen die voorkomen in het eerste trimester van de zwangerschap. De misselijkheid staat ook wel bekend als morning sickness omdat het vaak voorkomt in de ochtend. De naam is echter misleidend: de misselijkheid kan de hele dag voorkomen en kan gepaard gaan met overgeven.

Wat kun je eraan doen?

Begin de dag het liefst met een kop (gember)thee en eet daarna een klein beetje. Als je steeds kleine hoeveelheden eet raakt je maag niet leeg en voorkomt het zo de misselijkheid. Als je er al last van hebt als je uit je bed stapt kan je het beste een cracker eten voor je uit bed komt. Probeer zoveel mogelijk sterke geuren en parfum te vermijden en als je misselijk wordt van je tandpasta kan je beter even van merk wisselen. Maar vooral: maak je niet druk. Stress is in dit geval schadelijker dan de misselijkheid zelf.

3. Moeheid

Moeheid is een symptoom dat veel vrouwen zullen herkennen. Je lichaam maakt een grote verandering door en daar wordt je, logisch, moe van. De placenta wordt aangelegd om alle voedingstoffen naar je baby te brengen die zich in rap tempo zal ontwikkelen. Als je in de eerste weken al last krijgt van vermoeidheid wordt dit vaak minder aan het einde van het trimester, omdat je placenta dan minder energie van je vraagt.

Wat kun je eraan doen?

Drink voldoende, maar probeer het na acht uur s' avonds te beperken. Enorme hoeveelheden water drinken zorgt er alleen maar voor dat je s' nachts veel naar de wc moet. En ook al barst je midden in de nacht van de energie, blijf toch in bed liggen. Zo krijgt je lichaam in ieder geval rust en blijf je zoveel mogelijk in hetzelfde ritme. Het helpt vaak als je op je linkerzij gaat liggen, omdat de doorstroming van bloed naar de placenta dan beter is. Probeer genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen en vergeet ook zeker niet je ijzergehalte op peil te houden.

4. Bloedarmoede

Doordat je placenta zich ontwikkeld, gaat je lichaam harder werken om meer bloed ernaartoe te vervoeren. Dit kan ervoor zorgen dat je bloedarmoede krijgt. Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed of ze werken niet goed. In rode bloedcellen is hemoglobine (Hb) aanwezig, dat nodig is om zuurstof via het bloed naar de cellen te vervoeren. Tijdens de zwangerschap is het Hb-niveau een stuk lager dan normaal, waarbij het in week 30 het laagst is (Thuisarts). De hoeveelheid Hb hersteld vaak weer binnen een paar weken na de zwangerschap. Door bloedarmoede kun je je echter wel moe, duizelig of benauwd voelen.

Wat kan je eraan doen?

Hier kunnen we beter eerst beginnen met: hoe kun je dit voorkomen? Probeer extra ijzerrijke producten te eten zoals tomatensap, (cashew)noten, volkorenbrood, kiwi's, ei, zilvervliesrijst, appelstroop en pure chocolade. Omdat vitamine C - producten de opname van ijzer bevorderen kan je dit het beste met bovenstaande producten combineren. Omdat bloedarmoede vrij vaak voorkomt tijdens de zwangerschap zal je arts of gynaecoloog daar goed op letten en controleren. Dit gebeurd meest in week 12, week 24 en week 36. Mocht je bloedarmoede hebben, dan wordt dit vaak behandeld met staalpillen, ijzer verrijkte vruchtensappen of multivitamine preparaten.

5. Vaak plassen

Een symptoom dat je zeker zal merken als je vijf weken zwanger bent is dat je vaker moet plassen. Dankzij de zwangerschapshormonen (hebben we ze weer) wordt de bloedtoevoer naar je nieren en bekken verhoogt. Dit zorgt ervoor dat ze beter gaan werken en ja, daardoor moet je dus vaker naar het toilet. Het wordt meest minder vanaf week 12, maar kan weer terugkeren als je baarmoeder tegen je blaas aan gaat drukken.

Wat kun je eraan doen?

We kunnen eerst beter beginnen met wat je niet moet doen. Ga in geen geval minder drinken. Zowel je baby als jij hebben allebei veel vloeistof nodig, dus je zal water moeten blijven drinken. Wat kun je dan wel doen? Minder cafeïne-houdende dranken drinken. Koffie, thee en cola verhogen namelijk de productie van urine (Voedingscentrum).

6. Kramp in baarmoeder

Als je baarmoeder begint te groeien kun je last krijgen van menstruatie-achtige krampen. Ook kan je licht bloedverlies hebben door de innesteling van het eitje of omdat je nog oud menstruatiebloed moet verliezen. Vertrouw je het bloedverlies niet of ben je er gewoon onzeker over dan kan je altijd de gynaecoloog of verloskundige raadplegen. Zij kunnen bepalen of het normaal is of dat er meer onderzoek nodig is.

Wat kun je eraan doen?

De kramp in je baarmoeder kun je verlichten door te ontspannen met een warme kruik. Een warm bad wil ook nog wel eens helpen. Belangrijk is om vooral naar je lichaam te luisteren. Rust vaker uit als je lichaam daarom vraagt en neem even dat moment om op de bank te liggen met die kruik. 

vrouw met zwangere buik

 

To-do in week 5 van je zwangerschap

  1. Zorg dat je genoeg vitamine C neemt door sinaasappels en kiwi te eten. Je kan nu ook al foliumzuur en vitamine D nemen.
  2. Zoek uit welke vissoorten je wel en niet mag, niet alles is aan te raden.
  3. Maak een afspraak bij je huisarts of verloskundige. Vaak maken ze pas een afspraak met je als je 6 of zelfs 8 weken bent, maar het kan geen kwaad alvast te kijken hoe jouw arts ertegenover staat. Zeker als je onzeker bent over je zwangerschapssymptomen of het niet helemaal vertrouwd.
  4. Bekijk of je mee wilt doen aan Moeders voor Moeders om andere vrouwen te helpen zwanger te worden.
  5. Begin direct met het vastleggen van de zwangerschap! 

Vastleggen van de zwangerschap

Het is zo leuk om foto's te maken tijdens je zwangerschap! Begin al vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Elke maand of twee wekelijks een foto van je groeiende babybump zorgt voor een reeks die laat zien hoe je baby en jij samen groeien. Elk plaatje vertelt een klein stukje van de zwangerschap, en zo bouw je een mooi album vol herinneringen aan deze bijzondere tijd! 

INSTAX mini Link 2 printer

Maak het jezelf makkelijk met de INSTAX mini Link 2 printer! De foto's maak je easy op je telefoon en print je vervolgens uit met de INSTAX printer. De printer werkt door middel van Bluetooth samen met de gratis app op je smartphone. De printer print in instax mini filmformaat en is dus het perfecte formaat voor invulboekjes!

Tip: kies een een vaste dag in de week voor je foto, bijvoorbeeld elke zaterdagochtend. Dit houdt het simpel en overzichtelijk, en zo zie je je buik elke week een beetje groter worden. Probeer steeds op dezelfde plek en in dezelfde houding te staan voor de foto’s. Zo zie je het verschil uiteindelijk super goed! 

Wat je niet moet doen in week 5 van je zwangerschap

  1. Niet ineens gaan lijnen. Je baby heeft de voedingsstoffen nodig. Kijk ook kritisch naar je dieet als je er een volgt.
  2. Stop met drinken en roken. Het is niet goed voor jou dus zeker niet voor je baby.
  3. Verschoon geen kattenbakken! Kleine parasieten in de uitwerpselen van de kat kunnen die erg gevaarlijk zijn voor je baby. Je baby kan door de parasiet ernstige afwijkingen aan het zenuwstelstel (waterhoofd) en ogen (blindheid) krijgen.
  4. Teveel cafeïne is niet goed voor je baby, dus probeer niet meer dan vier koppen koffie per dag te drinken. In thee en cola zit ook cafeïne, dus drink dit ook met mate.
  5. Werk niet in de tuin zonder handschoenen aan.
  6. Eet geen rauw (rood) vlees meer.
  7. Eet ook geen kaas meer waarop staat 'au lait cru'.

EERST SYMPTOMEN EN NU NIET MEER

Had je eerst wel last van symptomen, maar nu ineens niet meer? Het wegblijven van symptomen hoeft niets te betekenen, maar het is van belang dit met een huisarts of verloskundige te bespreken. Zij kunnen je verder adviseren of je wel of geen actie hoeft te ondernemen. Let wel op de verschillende trimesters in een zwangerschap: de overgang van het eerste (week 1 tot week 13) naar het tweede trimester (week 14 tot week 26) kan ervoor zorgen dat je ineens veel minder last krijgt van symptomen, of dat ze veranderen of verdwijnen. 

 

Benieuwd wat je te wachten staat?

Lees hier alles over wat er gebeurt als je 6 weken zwanger bent.

Anouk Bik

Door

21 mei 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.