Als je zwanger wilt worden, is het goed om je ijzerinname in de gaten te houden. IJzer is een belangrijke mineraal. Wat is ijzerhoudende voeding?
In dit artikel lees je alles over ijzer. Waarom is het belangrijk als je zwanger wilt worden? En wat doet het tijdens je zwangerschap?
IJzer is een mineraal dat je nodig hebt voor de aanmaak van hemoglobine, dat zuurstof via je bloed door je lichaam voert. Tijdens zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam met ongeveer 25 tot 40% toe. Dat betekent dat je ook meer ijzer nodig hebt: er moet immers meer hemoglobine aangemaakt worden.
Als je met een tekort aan ijzer zwanger wordt, kan het zijn dat je gedurende de zwangerschap bloedarmoede krijgt.
Dat is de reden dat er wordt aanbevolen om er tijdens je zwangerschap goed op te letten dat je voldoende ijzer binnen krijgt.
Omdat het belangrijk is een gezond lichaam te hebben, met een goede voorraad van alle voedingsstoffen, is het ook belangrijk voldoende ijzer in je lijf te hebben. Als je zwanger wilt worden, is het goed om je ijzerinname in de gaten te houden.
IJzer zit vooral in rood vlees, maar ook in broccoli, pompoen- en sesamzaad, donker groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, quinoa, peulvruchten, rozijnen, paddestoelen, vijgen, pruimen, (rauwe) cacao en melasse.
IJzer uit vlees wordt het makkelijkst opgenomen. Eet je vegetarisch of wil je de opname van ijzer nog een handje helpen, dan kun je:
Denk je een ijzertekort te hebben (ben je vermoeid, vaak buiten adem, heb je een bleke huid, koude handen en voeten), maak dan eerst een afspraak met de huisarts om je bloedwaarden te testen en te kijken of je naast ijzerrijke voeding nog een extra ijzerpreparaat nodig hebt.
Andere artikelen in deze categorie