Fotocredits: nata-lunata's
Zodra jouw kindje is geboren wordt de navelstreng doorgeknipt. Een bijzonder moment: je baby kan nu zelfstandig ademen en drinken.
De navelstreng doorknippen is misschien wel het meest intieme moment van de geboorte van jullie kind. Wellicht heb je heel wat vragen over deze gebeurtenis: na hoeveel minuten moet je de navelstreng afknippen? Kun je jezelf hierop voorbereiden? En waarom is dit een taak voor de man? Op deze vragen geven wij antwoord.
In de eerste weken van de zwangerschap, krijgt jouw kind voeding via de baarmoederslijmvlies. Daarna maakt je lichaam de placenta aan. Hierdoor worden er bepaalde stoffen uitgewisseld tussen moeder en kind. Jouw kind staat in verbinding met de placenta via de navelstreng. Zonder de placenta kan een baby niet overleven en zonder de navelstreng kan een baby niet goed groeien. De placenta en navelstreng zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De navelstreng is de verbinding tussen jouw baby en de placenta (moederkoek). De navelstreng is 50 tot 60 centimeter lang en bevat belangrijke stamcellen. De placenta neemt zuurstof en belangrijke voedingsstoffen op, dat via de navelstreng aan je kindje wordt gegeven. Ook worden er via de placenta hormonen en antistoffen aan je baby gegeven. Naarmate de bevalling dichterbij komt, gaat de placenta minder werk doen. Zo kan het lichaam van jouw baby alvast leren om zelf te overleven.
Zweedse onderzoekers schreven recent dat je na de geboorte het beste twee á drie minuten kunt wachten met het doorknippen van de navelstreng. Dit zou namelijk leiden tot een betere motoriek als je kind 4 jaar is. Ook voorkomt het stress bij de baby als je de navelstreng na een aantal minuten pas doorknipt. Het is ook beter om nog even te wachten met het doorknippen, omdat vlak na de geboorte het bloedtoevoer vanuit placenta nog best hoog kan zijn.
Verloskundigen en artsen wachten tegenwoordig vaak totdat de navelstreng is uitgeklopt. Dit betekent dat het laatste bloed vanuit de placenta (via de navelstreng) naar de baby gaat. Als de navelstreng is uitgeklopt, heeft deze ook geen functie meer. Je kunt ervoor kiezen om de navelstreng niet door te knippen, maar te wachten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit noem je een lotusgeboorte.
"Ik heb 9 maanden mijn kindje in mijn buik gehad. Ik vond het daarom mooi dat mijn partner de navelstreng doorknipte."
Het is gebruikelijk dat de vader van het kind de navelstreng doorknipt. Dit is goed voor de band tussen vader en kind. Sarah (die een half jaar geleden is bevallen), vond het heel mooi dat haar partner de navelstreng doorknipte. "Ik vond het een mooi moment. Je hebt je kindje 9 maanden lang bij je gedragen en het heeft echt bij jou geleefd. Met het doorknippen staat je baby toch meer op zichzelf in de wereld. Het klinkt misschien een beetje spiritueel, maar ik vond het daarom mooi om het mijn partner te laten doen. Je voelt er verder helemaal niets van en je bent zelf ook nog in een enorme roes van de bevalling. Ik zou z'n mooi moment niet echt plannen, dat gaat niet, het ontstaat."
Na negen maanden word je als moeder 'gescheiden' van je kind. Het is dan ook extra bijzonder dat de vader de baby losmaakt. De navelstreng is een beetje taai, maar niet moeilijk om door te knippen. Je hoeft je hierop niet voor te bereiden. Na het doorknippen van de navelstreng kan de hechting plaatsvinden. Jullie zijn een gezin!
Er kunnen complicaties ontstaan rondom de navelstreng, zoals:
De navestreng kan inscheuren: als de navelstreng niet goed genoeg aanhecht aan de placenta, dan kan hij inscheuren. Dit kan kort voor of na de bevalling gebeuren.
Knoop in de navelstreng: als een baby een bepaalde beweging maakt, dan kan er een knoop in de navelstreng komen. Met deze én bovenstaande complicatie wordt er altijd een spoedbevalling gepland.
Navelstrengomstrengeling: dit betekent dat de navelstreng om het nekje van de baby zit. Wees gerust: dit kan geen kwaad. Een kind kan prima geboren worden met de navelstreng om het nekje heen. De verloskundige haalt wel vaak de navelstreng snel van het nekje af, zodat de baby goed kan ademen.
In dit filmpje wordt (in het engels) uitgelegd wat de functie van de navelstreng is.
Andere artikelen in deze categorie