26 Ongelooflijke feiten over je pasgeboren baby

Een baby is zoveel meer dan alleen schattig. Baby's zijn nog specialer dan je in eerste instantie voor ogen had. Lees deze leuke babyinfo!

Er zijn zoveel unieke en interessante feiten te vertellen over een pasgeboren baby. Het is wel heel bijzonder om te zien hoe mooi de natuur eigenlijk in elkaar steekt. Daarom hebben wij hier de meest mooie feiten voor je op een rij gezet.

1. Zijn geur is zo aantrekkelijk

Je kent die heerlijke babylucht wel. Een universiteit in Montreal heeft onderzocht dat moeders die de geur van hun pasgeboren baby ruiken een fijn gevoel krijgen. Het gevoel kan je vergelijken met als je honger hebt en je ruikt heerlijk eten.

2. Hoge stem

Een baby vindt een hoge stem prettig. Daarom vallen vrouwelijke stemmen vaak in de smaak. Dat is ook de reden dat veel mensen gekke stemmetjes opzetten bij een baby.

3. Haar kan uitvallen

Sommige baby's worden geboren met een dot haar. Dit kan in het begin uitvallen. Later in het jaar groeit het haar weer aan. Ook kan de kleur van het haar veranderen of wijzigen van stijl naar krullen. 

4. Herkenning

Een baby kan direct na de geboorte de stem en geur van zijn moeder herkennen. Na een paar weken kan hij het verschil zien tussen zijn moeder en andere volwassenen.

5. Hij is slaperig

Dat is nog zachtjes uitgedrukt. Het is zelfs zo dat een baby in de eerste periode zo'n 3 minuten per uur alert is. Dit is 's nachts nog veel minder!

6. Hij heeft invloed op je hartritme

Ze hebben ontdekt dat een moeder en haar pasgeboren kindje die elkaar in de ogen kijken hetzelfde hartritme krijgen. Dit is in een paar seconden op elkaar afgestemd. Bijzonder he!?

7. De borsten hebben aantrekkingskracht

Onderzoekers kwamen erachter dat een baby die op de borst van zijn moeder wordt gelegd na de bevalling vanzelf naar boven kruipt om de borst te pakken. Dit is iets wat automatisch gaat. Hij laat zich dan leiden door haar geur. Je zal zien dat regelmatig gezocht wordt naar je borsten. De neus van je vent kan ook wel eens gezien worden als borst als je ziet hoe hij er naar hapt.

8. Hij kent je muziekstijl

Baby's herkennen de muziek die je luisterde tijdens je zwangerschap. Zelfs maanden na de geboorte kan deze muziek ze rustig maken. 

9. Plassen!

Een pasgeboren baby plast elke 20 minuten. Als ze zes maanden oud zijn komt het grof neer op één keer per uur. En jij dacht dat jouw zwangerschapsverschijnsel van regelmatig plassen veel was.

10. Zwemwonder

Baby's worden geboren met zwemskills. Ook kunnen ze hun adem inhouden. Dit verdwijnt echter heel snel.

11. Aantal botten

Een volwassene heeft 206 stuks botten. Als een baby geboren is heeft hij er 300. Wanneer een baby groeit fuseren de botten later met elkaar.

12. alles in zijn mond stoppen

Hij is nog te jong om op je sleutels te sabbelen. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat pasgeboren baby's een reflex hebben om alles in hun mond te stoppen.

13. De kleur van zijn ogen kan veranderen

Alle baby's worden geboren met blauwe ogen. De iris is nog niet begonnen met ontwikkelen. Rond zes maanden oud komt de daadwerkelijke kleur van de ogen naar boven.

14. Blijven groeien

Gedurende de negen maanden van bevruchting tot de geboorte stijgt het gewicht van je baby 3000 miljoen keer.

15. Niet in proportie

In het begin is je baby nog niet helemaal in proportie. Zijn hoofd is een kwart van zijn totale lengte en zijn hersenen zijn 10% van zijn totale gewicht. In de komende periode zal de rest van het lichaam zich verder ontwikkelen en dit inhalen.

16. Hij lijkt op jullie beiden

Ze zeggen dat een baby in het begin meer op zijn vader lijkt. Nieuw onderzoek uit de US heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Een pasgeboren baby lijkt op beide ouders even veel.

17. Hij huilt zonder tranen

Het is even gek, maar je pasgeboren kind heeft nog geen tranen tijdens het huilen. Zijn traanbuis is nog in ontwikkeling en ondertussen wordt er voldoende vocht in de ogen geproduceerd om deze gezond te houden. Tussen de twee en vier maanden kunnen de eerste echte tranen komen.

18. Sterke handen

Bizar hoe vast de grip van zijn handjes zijn he? Het schijnt zelfs zo te zijn dat hij sterk genoeg is om zijn eigen lichaamsgewicht te tillen. Toch is dit niet iets om te testen. 

19. Zicht

Je baby ziet nog niet scherp. Zeker in de verte kijken zit er nog niet in. Als een baby is geboren ziet hij zo'n 20-38cm. Zo kan hij je gezicht zien als je dichtbij bent.

20. Niets is uniek

Wanneer een baby zes maanden oud is, weet hij pas dat alle objecten uniek zijn. Voor die tijd is alles hetzelfde. Ziet hij een poes in het gras dan is het altijd dezelfde poes.

21. Huilt in jouw accent

Dit is toch geweldig?! Onderzoek aan de Universiteit Würzburg in Duitsland heeft bewezen dat een baby huilt met het accent van zijn moeder. Het geluid dat ze maken heeft dezelfde intonaties als zijn moeder.

22. Smaak ontwikkelen

Een baby ontwikkelt zijn smaak al in de baarmoeder. De smaakpupillen zijn dus al gevormd op het moment dat je baby geboren is.  

23. Draait zijn/haar hoofd bij voorkeur naar rechts

Een pasgeboren baby draait zijn hoofd liever naar rechts. Dus moeders, ga rechts van de box staan! 

24. De eerste echte lach

De eerste echte lach van je baby zie je tussen de 4 en 6 weken.

25. Heeft geen knieschijven

Een baby wordt inderdaad zónder knieschijven geboren. En ouders, jullie kindje ontwikkelt deze knieschijven ook 'pas' na 2 jaar. 

26. Maag zo groot als een druif

Als je baby een dag oud is heeft het een maag zo klein als die van een druif. Hierdoor heeft het in het begin niet ontzettend veel drinken nodig en heeft hij genoeg aan 5 tot 7 ml melk per voedingsbeurt.

Redactie MiniMe.nl

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.