10 fabels over borstvoeding

10 fabels over borstvoeding

Iedereen heeft wel een eigen ideeën en adviezen als het om borstvoeding gaat. Zo ontstaan ook weer allerlei fabels. Wij zetten ze voor je op een rij!

Er bestaan een hoop fabels over borstvoeding geven, de een nog gekker dan de ander. In sommige argumenten zit enigszins een kern van waarheid, anderen zijn de grootste onzin. Wij zetten de 10 grootste bakerpraatjes over borstvoeding voor je op een rij.

Borstvoeding fabels

1. Je moet extra eten en drinken 

Dit is zeker niet waar. In moedermelk zitten voldoende voedingsstoffen, zelfs al zou je een dieet volgen. Drinkt je baby altijd genoeg en voldoende dan wordt er voldoende melk geproduceerd. Het is wel belangrijk om je borst goed leeg te laten drinken zodat je melkproductie gestimuleerd blijft.

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

2. Borstvoeding geven is vermoeiend

Het kan misschien vermoeiend zijn als het niet direct lukt, maar borstvoeding geven op zich is dat zeker niet. Als moeders borstvoeding geven komt het hormoon oxytocine vrij waardoor moeders zich wel rustiger voelen. Lekker juist!

3. Direct na de bevalling heb je nog geen melk

Dit is ook niet waar. Je hebt weliswaar niet veel melk, maar dat is logisch. De eerste melk die na de bevalling uit je borsten komt heet colostrum en bevat veel eiwitten, mineralen en afweerstoffen. Er zit nog weinig water en vet in dus het kan er anders uit zien dan je misschien verwacht. Na een paar dagen verandert de samenstelling van de melk en krijg je vanzelf ook meer.

Lees ook: Woorden die je nog niet kende voor je bevalling

4. Erfelijkheid en borstvoeding

Als mijn moeder geen borstvoeding kon geven, kan ik het nu ook niet? Erfelijkheid heeft er in dit geval niets mee te maken. Iedere vrouw is verschillend en ervaart de zwangerschap en bevalling anders. Ging het bij je moeder makkelijk, bij jou misschien helemaal niet (of andersom). Borstvoeding werkt net zo. Het kan zelfs gebeuren dat jij bij je eerste kind veel moeite had om borstvoeding te geven en dat het bij je tweede kind ineens heel makkelijk gaat.

5. Let op wat je eet als je borstvoeding geeft

In principe hoeft dat niet. Moedermelk is zo samengesteld dat een of twee gekke dingen die je eet weinig tot geen invloed zullen hebben op de melk die je baby drinkt. De smaak en geur kunnen wel iets veranderen als je bijvoorbeeld ineens heel veel kruiden gaat eten.

Waar je wel mee op moet letten is alcohol, medicijnen en echt hele sterke kruiden of koffie drinken. Als je ineens heel veel van deze dingen gaat eten of drinken dan kunnen die stoffen in je moedermelk terecht komen. Let wel, dit zijn enorme hoeveelheden. Als je 1 wijntje drinkt is dat niet direct schadelijk voor je kind, zeker niet als je dat 3 uur voor de voeding doet.

6. Je moet volle borsten hebben

Je moet volle borsten hebben? Zeker de eerste dagen na de bevalling is dit nog niet het geval. De melkproductie moet tenslotte nog op gang komen, dus in het begin zullen je borsten nog zacht aanvoelen. Maak je hier niet te druk over: de eerste dagen heeft je baby nog weinig voeding nodig, dus zachte borsten met weinig melk is dan nog geen probleem.

7. Hangborsten door borstvoeding

Er zullen een hoop vrouwen zijn die direct volmondig JA roepen, maar hangende borsten zijn geen direct gevolg van borstvoeding. Hangende borsten krijg je door je zwangerschap. Als je borsten ineens tijdens de zwangerschap enorm in grootte toenemen heb je kans dat ze daarna weer kleiner worden. Met misschien wel hangende borsten tot gevolg.

8. Je moet grote borsten hebben

Nee hoor, het is echt niet nodig om grote borsten te hebben om borstvoeding te kunnen geven. Met een cup A kan je ook prima borstvoeding geven. Heb je een borstvergroting ondergaan? Dan kun je ook nog steeds borstvoeding geven. Het hangt er wel een beetje vanaf hoe de operatie is uitgevoerd. Het kan zijn dat tijdens de operatie melkklieren beschadigd zijn geraakt. Hierdoor kan borstvoeding geven moeilijker zijn.

9. Gebruik geen tepelhoedje

Wel of geen tepelhoedje is maar 1 van de discussies die vaak opduiken als je over borstvoeding geven begint. Sommige lactatiekundigen vinden het maar niks omdat de baby anders niet genoeg melk binnenkrijgt. Maar wat als je nu echt, echt moeite hebt met het geven van borstvoeding? Dan kan een tepelhoedje juist een uitkomst zijn. Het wel of niet gebruiken van een tepelhoedje moet je dan ook zien als advies, geen bevel. Wil jij graag een tepelhoedje gebruiken omdat je je daar prettiger bij voelt? Gewoon doen!

10. Niet zwanger door borstvoeding

Hah, hah. Leuk, degene die dit bedacht heeft, maar een aardige fabel. Goed, we geven toe dat er een kern van waarheid in zit. Als je borstvoeding geeft onderdruk je de eisprong waardoor je niet zwanger kan worden. Maar: je baby moet jonger zijn dan een half jaar en je moet voeding op verzoek geven. En dan nog heb je echt geen zekerheid dat je niet nog eens zwanger wordt.

Had jij meteen door dat deze fabels onzin zijn, of ben je er toch een beetje ingetrapt?

Redactie MiniMe.nl

Door

26 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.