Fotocredits: Melissa Jill
Je zit inmiddels in de laatste week van het tweede trimester. Vanaf nu zal je baby meer 'in de breedte' dan in de lengte groeien.
Je bent zevenentwintig weken zwanger deze week. Het gewicht van je kindje gaat toenemen. En heb jij al last van opgezwollen voeten en enkels? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de zevenentwintigste week van je zwangerschap.
Je baby nu even groot is als een koolraap, zo'n 35 cm?
Je kleine gaat vanaf nu meer 'in de breedte' dan in de lengte groeien. Het gewicht van je baby zal voor de geboorte verviervoudigen. De lengte daarentegen zal niet eens verdubbelen. Het gewicht dat de kleine zal toenemen gaat voornamelijk in de vetlagen zitten. Deze vetlagen zijn nodig om je kindje, na de geboorte, buiten de baarmoeder warm te houden. Ook gaat je baby in deze periode een redelijk vast slaapritme ontwikkelen. Maak je dus geen zorgen als je een tijdje geen schopjes voelt, het kan zomaar zijn dat de kleine even een tukkie doet.
Je baby heeft smaak, of beter gezegd: de smaakpapillen van je kindje zijn inmiddels ver ontwikkeld. Je baby proeft wat jij eet doordat de smaak van het vruchtwater verandert.
Je bent inmiddels in de laatste week van het tweede trimester aangekomen en het is nog maar dertien weken tot de uitgerekende datum! In deze periode van je zwangerschap kun je last gaan krijgen van zwellingen. Doordat je vocht vasthoudt, kunnen je handen, voeten en enkels gaan opzwellen. Om zwellingen in je voeten en enkels te voorkomen is het aan te raden om lange zit- en sta-sessies te mijden. Blijf in beweging en doe zwangerschapsoefeningen als zwemmen en wandelen. Ga jezelf niet oververmoeien, want je moet natuurlijk ook voldoende rust houden. Om een langdurige zitsessie op de bank te onderbreken, kun je bijvoorbeeld even naar de keuken lopen om wat drinken te halen.
Tip: Leg een kussen onder je voeten als je 's avonds gaat slapen. Doordat je voeten nu wat hoger liggen, verklein je de kans op zwellingen in de voeten en enkels.
Inspanings-watte? Ja, inspaningsincontinentie. Een mooi woord voor galgje, maar een iets minder prettige ervaring. Doordat je bekkenbodemspier, vanwege je zwangerschap, is verslapt, kan het zijn dat je bij een onschuldig kuchje ongewenst wat urine verliest. Ondanks dat de ervaring niet prettig is, is het gelukkig niet schadelijk. Om zwangerschapsincontinentie te voorkomen of te verminderen kun je speciale bekkenbodemspieroefeningen (nog zo'n mooi woord) doen. Hiermee verstevig je je bekkenbodemspier en verklein je de kans op ongewenst urineverlies.
Of je nog niet genoeg zwangerschapskwalen hebt gehad.... In deze periode van je zwangerschap is de kans op een blaasontsteking groot. Je herkent een blaasontsteking doordat je vaak moet plassen, je een branderig gevoel hebt tijdens het plassen en je urine troebel is. Vrouwen hebben doorgaans een grotere kans op een blaasontsteking dan mannen, omdat de urinebuis van vrouwen korter is en dicht bij de vagina zit. Omdat je afweer tijdens je zwangerschap vermindert, ben je op dit moment nog gevoeliger voor een blaasontsteking. Ga bij een blaasontsteking altijd langs je huisarts en vergeet er niet bij te melden dat je zwanger bent, dan kan hij of zij de juiste antibiotica voorschrijven.
Weetje: Door veel te drinken en vaak te plassen kun je een blaasontsteking voorkomen.
Als je zevenentwintig weken zwanger bent zal je niet veel last hebben van zwangerschapssymptomen als hoofdpijn en misselijkheid, maar eerder van verschijnselen als zwellingen en inspanningsincontinentie. Er zijn echter ook een paar leuke zwangerschapsverschijnselen als mooier haar en langere nagels, dus hopelijk krijg je die in plaats van de rest. Bekijk een overzicht met alle symptomen in ons artikel zwangerschapsverschijnselen.
Wat mag je niet doen in de zevenentwintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.
Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige.
Andere artikelen in deze categorie