Hoofdpijn tijdens zwangerschap

Hoofdpijn tijdens zwangerschap

Hoofdpijn is een bekende kwaal tijdens je zwangerschap. Gelukkig zijn er dingen dat je tegen de hoofdpijn kunt doen!

Tijdens de zwangerschap is er een grote kans dat je een of meerdere zwangerschapssymptomen krijgt (helaas!). Een van de meest voorkomende symptomen en waarschijnlijk een heel herkenbare is hoofdpijn. Hier lees je de oorzaken en ook wat je eraan kunt doen. 

Hoofdpijn is een vervelende zwangerschapskwaal. Het kan goed dat je voor je zwangerschap bijna nooit hoofdpijn had, en er nu juist veel last van hebt. Andersom kan gelukkig ook! Waar komt die hoofdpijn nu precies door, en welke soorten hoofdpijn zijn er eigenlijk? Zijn er andere maatregelen die je moet nemen als je voor de zwangerschap al migraine had en wanneer heb je die gevreesde zwangerschapsvergiftiging? En last but not least: hoe kom je er van die hoofdpijn in je zwangerschap af?

Waar komt de hoofdpijn vandaan?

Hoofdpijn kan helaas ontelbaar veel redenen hebben: vermoeidheid, honger, misselijkheid, uitdroging, verandering in hormonen, spanning of zelfs een depressie. Ook een daling van de bloeddruk (die rond deze tijd begint) en een slechte houding kan hoofdpijn veroorzaken. Hieronder staan de twee meest voorkomende soorten hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van spanningshoofdpijn. Hierdoor krijg je een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd of achterkant van je hoofd en nek. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een cafeïne-ontwenning (minder koffie drinken dames!), een gebrek aan slaap of in sommige gevallen een depressie. Ook een sterke stijging van de hormonen en een plotselinge toename van bloed in het lichaam kunnen veroorzakers zijn van spanningshoofdpijn.

Migraine

Migraine is een sterk kloppende pijn aan één kant van je hoofd. Soms komt het ook aan beide kanten voor. Vaak heb je naast hoofdpijn nog andere klachten, zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, geur en hard geluid. We schreven een handig artikel met alles wat je moet weten over zwangerschapsmigraine

Zwangerschapsvergiftiging

Als je later in je zwangerschap (eind tweede of derde trimester) ernstige hoofdpijn krijgt kan dat wijzen op pre-eclampsie, oftewel zwangerschapsvergiftiging. Je hebt in dit geval niet alleen hoofdpijn maar ook een hoge bloeddruk (140/90) in combinatie met eiwit in je urine. Als je aan het einde van het tweede of gedurende het derde trimester langdurig en heftig hoofdpijn krijgt kun je ook het beste even een afspraak maken met je arts. Die kan dan je bloeddruk opmeten en op basis daarvan vaststellen of je zwangerschapsvergiftiging hebt.

Voorkomen van hoofdpijn tijdens zwangerschap

Erg fijn die info over hoofdpijn, maar ik wil het gewoon niet krijgen! Heel begrijpelijk, daarom hebben we een aantal maatregelen voor je verzameld die hoofdpijn kunnen voorkomen.

  1. Een hele belangrijke is om genoeg water te drinken. Je hebt nu meer water nodig dan voor je zwangerschap om je vochtbalans op peil te houden. Drink je te weinig dan kan je uitdrogen. Het advies is zes tot acht glazen per dag, wat neerkomt op 1 tot anderhalve liter.
  2. Een hele logische, maar daarom niet minder belangrijk: stop met roken. Roken kan hoofdpijn veroorzaken en het is schadelijk voor de groei en verstandelijke ontwikkeling van je baby.
  3. Slaap voldoende. Of het nu overdag is of 's nachts, zorg dat je genoeg rust krijgt tijdens je zwangerschap. Vermoeidheid is een belangrijke veroorzaker van hoofdpijn.
  4. Zorg voor een goede lichaamshouding, zeker als je buik gaat groeien. Een verkeerde lichaamshouding kan spanning rond je hoofd- en nekspieren veroorzaken.
  5. Vermijd stress en spanning. Zoals je hierboven kon lezen bestaat er zelfs een aparte categorie voor spanningshoofdpijn. Relax en probeer echt tijd voor jezelf te nemen.
  6. Sla geen maaltijden over en eet gevarieerd en gezond. Het overslaan van maaltijden en junkfood zorgt voor grote schommelingen in je bloedsuikerpiegel, die weer hoofdpijn veroorzaken.
  7. Beweeg ook voldoende er zorg dat je vaak naar buiten gaat. Frisse lucht doet echt wonderen!

 

Wat kan ik eraan doen?

Tsja en als je ondanks al die voorzorgsmaatregelen toch nog hoofdpijn krijgt, zijn er gelukkig nog genoeg dingen die je kan doen om er weer vanaf te komen. Eerst is het belangrijk de oorzaak van de hoofdpijn te achterhalen. Denk je dat het komt omdat je vermoeid bent, misselijk of juist honger hebt? Dan kan je het beste iets proberen te eten en vooral veel te slapen. Lichaamsbeweging en een frisse neus wil ook nog wel eens helpen als het spanningshoofdpijn is.

1. Water drinken!

Een belangrijke maatregel die je kunt/moet nemen is het drinken van genoeg water. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Drink water. En veel. Een goede vochtbalans voorkomt in ieder geval dat je hoofdpijn krijgt door uitdroging. Ook kan water het hongergevoel wegnemen.

2. Masseren

Een andere optie is om je hoofd te masseren. Dit kan je eenvoudig zelf doen en kan in ieder geval tijdelijk verlichting bieden. Een manier van masseren is twee tot drie minuten op de plek drukken waar je hoofdpijn hebt. Ook kan je de hoofdhuid masseren door je vingertoppen op je huid te zetten waar je hoofdpijn hebt en ze daar rond te draaien. Zorg ervoor dat je vingers niet over de huid bewegen maar de huid meenemen.

3. Paracetamol en cafeïne

Ondanks dat we vaak waarschuwen voor het gebruik van medicijnen, mag je wel een paracetamol nemen als de hoofdpijn echt te erg wordt. Neem ze alleen niet te vaak. Een beetje cafeïne helpt bij sommige vrouwen juist ook tegen de hoofdpijn, maar neem ook hier weer niet te veel van. Koffie, thee en cola zitten bomvol cafeïne en teveel is niet goed voor de baby. Probeer de inname te beperken tot maximaal drie kopjes per dag.

4. Medicijnen

Is je hoofdpijn echt te erg en helpt een paracetamol niet (of je moet het te vaak slikken) dan kun je het beste even een afspraak maken met je huisarts of verloskundige. Die kan je eventueel een mild verdovend medicijn geven dat een rustgevende werking heeft. Neem in ieder geval niet zomaar iets in maar overleg altijd eerst. Medicijngebruik kan nadelige effecten hebben op je baby!

Neem ook geen aspirines in, en al helemaal niet regelmatig. De doses aspirines voor volwassenen hebben namelijk een negatief effect op de bloedplaatjes (belangrijk voor de bloedstolling).

Medicijnen tegen migraine moet je echt alleen gebruiken na een uitgebreid gesprek met je arts. 

Bronnen: apotheek.nlgezondheidsplein.nl, medicinfo.nl, thuisarts.nl

ECHT leuke zwangerschapsoutfits!

Wij weten als geen ander dat het een ware zoektocht is om een beetje een fashionable outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

Daisy van Schaijik

Door

16 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.