25 weken zwanger

25 weken zwanger

Je baby wordt roziger deze week en je kleine is aan het oefenen met ademhalen. En over 'kleine' gesproken: heb je al een naam in gedachten?

Je bent vijfentwintig weken zwanger deze week. Het gezicht van je kleine heeft nu ook goed ontwikkelde neusgaten, waarmee straks geademd kan worden. En houd jij je mondverzorging wel goed bij door te flossen? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de vijfentwintigste week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een bloemkool, zo'n 31 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Je kleine zal iedere week meer babyvet aanmaken, waardoor hij of zij het mollige uiterlijk krijgt van een baby na de bevalling. Daarnaast wordt de huid van je baby roziger vanwege de bloedcellen die zich onder de huid vormen en vollopen met bloed. Aan het eind van deze week zullen bloedcellen zich ook in je baby's longen ontwikkelen, waardoor ze weer een stapje dichterbij volwassenheid zijn. Om te kunnen ademen is het daarnaast ook belangrijk dat de neusgaten van je kleine helemaal klaar zijn. Deze week openen de neusgaten zich, waardoor je baby nu kan oefenen met ademhalen. Natuurlijk haalt je baby nog geen adem, maar slikt hij of zij nu vruchtwater in dat weer wordt uitgeplast. 

Haar van je baby

Hoewel het haar in voorgaande weken pigmentloos was, zal dat deze week veranderen. Als je in je buik kon kijken zou je eind deze week kunnen zien welke kleur haar je kleine krijgt!

VIjfENTWINTIG WEKEN ZWANGER

Zo hé, dat is al een aardige buik! Waarschijnlijk geniet je nu van je kleine wurm die steeds meer gaat bewegen en af en toe een flinke schop uit kan delen. Maar die grote baarmoeder met kleine zorgt voor veel druk op je anus. En dan kan je last krijgen van aambeien. Deze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel voor pijn en irritatie zorgen. Aambeien zijn opgezwollen bloedvaatjes bij de anus die veroorzaakt worden door verstopping of constipatie. Schaam je vooral niet om hiermee langs de huisarts te gaan. Zeker niet wanneer hierdoor ook rectale bloedingen ontsaan. 

Tip: Eet veel vezelrijk voedsel en drink veel water om verstoppingen te vermijden. Blijf daarnaast in beweging en gebruik vochtige toiletdoekjes in plaats van droog toiletpapier om je anus te verzorgen. 

Maagzuur

Je baby is inmiddels flink gegroeid en neemt aardig wat ruimte in. Hierdoor begint je kindje te drukken op je maag en wordt het maagzuur omhoog gedrukt. Wanneer dit maagzuur in je slokdarm of keel terecht komt, kan dit een branderig gevoel veroorzaken. Je kunt dit simpel tegengaan door je hoofd tijdens het slapen iets hoger te leggen. Gebruik bijvoorbeeld een extra kussen. Hierdoor moet het maagzuur meer moeite doen om in je slokdarm of keel terecht te komen. Er zijn ook verschillende geneesmiddelen tegen brandend maagzuur vekrijgbaar. Overleg hiervoor altijd eerst met je huisarts, apotheker of verloskundige. 

Mondverzorging

Je wilt die kleine natuurlijk zo veel mogelijk beschermen daar binnen in je buik. Een goede mondverzorging is daarbij van essentieel belang. Misschien leg je de link tussen je kindje en jouw mondverzorging niet direct, maar door twee keer per dag je tanden te poetsen en regelmatig te flossen verklein je de kans op ontstoken tandvlees. Wanneer je niks tegen ontstoken tandvlees doet, kan het verder gaan dan alleen het tandvlees en een serieuze infectie (parodontitis) worden, wat gevolgen kan hebben voor je ongeboren kindje.

Weetje: Parodontitis kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging of een premature geboorte.

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Als je vijfentwintig weken zwanger bent zal je niet veel last hebben van zwangerschapssymptomen als hoofdpijn en misselijkheid, maar eerder van verschijnselen als aambeien en brandend maagzuur. Er zijn echter ook een paar leuke zwangerschapsverschijnselen als mooier haar en langere nagels, dus hopelijk krijg je die in plaats van de rest. Bekijk een overzicht met alle symptomen in ons artikel zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Heb je al een naam voor de baby? Denk alvast na over verschillende babynamen.
  • Heb jij je babyuitzet al geregeld? Check onze baby uitzetlijst voor alle benodigdheden. 
  • Bestel de gratis zwanger- en babydozen met handige producten en veel informatie over je zwangerschap en je baby. 
  • Zorg altijd dat je een flesje water bij de hand hebt zodat je voldoende vocht binnen krijgt. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de vijfentwintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 26 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

12 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.