Tweelingzwangerschap: wat is er anders?

Tweelingzwangerschap: wat is er anders?

Zwanger zijn van een tweeling, is dat anders dan zwanger zijn van één kind? Lees hier informatie over de tweelingzwangerschap!

Ongeveer 1 op 80 zwangerschappen is een tweeling. Nog best veel hè? Meestal ga je er niet automatisch vanuit dat je in verwachting bent van een tweeling, dus vaak is het toch een beetje wennen aan het idee. En tussen al die blijdschap is er ook bezorgdheid, want wat houdt dat nu eigenlijk allemaal in, zwanger zijn van een tweeling? 

Eeneiige of twee-eiige tweeling

Een tweeling kan op twee manieren ontstaan. Een twee-eiige tweeling ontstaat als twee eicellen bevrucht worden door twee spermacellen. Eigenlijk zijn ze dan niet anders dan een 'gewone' broer of zus, alleen zijn ze tegelijkertijd geboren. Deze tweelingen hoeven dus niet op elkaar te lijken.

Wist je dat dit ook erfelijk is? Als er twee-eiige tweelingen voorkomen in de familie, is er een grotere kans dat jij ook een twee-eiige tweeling krijgt. Ook als je wat ouder bent (tussen de 30- 35 jaar), is de kans op een dubbele eisprong en dus een tweeling ongeveer drie keer zo groot als bij jonge moeders.

De tweede vorm van tweelingen komt voort uit één eicel en één spermacel, die na een paar dagen in tweeën splitst tot twee vruchtjes. Deze eeneiige tweelingen zijn dus wel identiek.

Krijg ik een tweeling?

Vaak wordt een tweeling-zwangerschap vermoed als de buik groter is dan je zou verwachten. Op de eerste 6 weken-echo (krijg je niet standaard) kun je doorgaans ook al zien dat je zwanger bent van een tweeling.

Zwanger zijn van een tweeling is vaak van in het begin al heftiger. Dit komt omdat er meer  van het hormoon HCG wordt aangemaakt, wat kan leiden tot bijvoorbeeld extreme zwangerschapsmisselijkheid in het eerste trimester. En het is natuurlijk zwaarder voor je lichaam om twee baby's te dragen in plaats van één, waardoor je meer last kunt hebben van maagzuur en vermoeidheid, maar ook vocht vasthouden en spataderen. Bovendien moet je ook rekening houden met een hogere gewichtstoename.

Zwangerschap van een tweeling

Een zwangerschap van een tweeling verloopt net iets anders dan bij een eenling. Tot de 30ste week verloopt de ontwikkeling hetzelfde als bij een eenlingzwangerschap, daarna verloopt de groei minder snel. Een tweelingzwangerschap vereist meer controles en heeft altijd een medische indicatie. Dit betekent dat de controles door een gynaecoloog gedaan worden en in het ziekenhuis plaatsvinden; daar zijn de technische mogelijkheden om de groei van de baby’s te controleren namelijk groter. De kans op een keizersnede ligt ook hoger bij een tweelingzwangerschap.

Complicaties bij een tweeling

De reden dat je zo goed geobserveerd wordt, is omdat een tweelingzwangerschap gevoeliger is voor complicaties. Denk aan zaken als een vroeggeboorte, een loslatende placenta, te veel vruchtwater, hoge bloeddruk en bloedarmoede. De kans hierop is groter dan bij een eenlingzwangerschap, dus dan is het wel zo prettig dat een gynaecoloog je goed in de gaten houdt. Daarnaast word je na je zwangerschap ook extra goed opgevolgd en hopelijk word je door je omgeving extra in de watten gelegd!

Speciale band tussen tweelingen

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij een tweelingzwangerschap. Het is maar goed dat je 37 weken de tijd hebt om te wennen aan het idee en je voor te bereiden. Zo kun je veel lezen, je goed laten informeren en met andere moeders praten over deze speciale zwangerschap.

Besef dat je lichaam deze situatie aankan, want spontane tweelingzwangerschappen hebben van oudsher al bestaan. En bedenk dat het voor je tweeling heel leuk is om samen vanaf de baarmoeder op te groeien! Die ervaring maakt hun band heel speciaal.

Marianne Nykjaer

Door

09 september 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.