Fotocredits: Hello Pinecone
Waar moet je op letten als je zwanger wil worden en een gastric bypass hebt ondergaan? Hoe snel mag je zwanger worden en moet je nog een speciaal dieet volgen?
Over een gastric bypass is maar weinig informatie te vinden. En dat terwijl er nog best veel vrouwen rondlopen met vragen hierover. Immers, je wil wel het beste voor je kind, dus kan je überhaupt wel veilig zwanger zijn en waar moet je rekening mee houden? Wij zochten het uit.
Voor mensen die onbekend zijn met een 'gastric bypass': kortgezegd is het een maagverkleinende operatie. Hierbij wordt de maag verkleind waardoor je alleen kleine beetjes mag eten. Een deel van de dunne darm wordt overgeslagen tijdens het verteren van het voedsel zodat je lichaam minder voedingsstoffen uit het eten kan halen. Dit heeft als gevolg dat je gewicht gaat verliezen. (Bij een maagverkleining wordt alleen de maag verkleind, de darmen blijven intact.)
Als je een gastric bypass hebt ondergaan en graag zwanger wil worden, vraag je je natuurlijk af wanneer dat het beste kan. Het algemene advies is om te wachten met zwanger worden tot je een stabiel gewicht hebt. Voor een baby is het ongezond als je afvalt tijdens je zwangerschap, en met een maagverkleinings- operatie zal dit niet anders zijn. Je wil natuurlijk wel dat je baby gezond groeit.
Vanuit het ziekenhuis wordt geadviseerd om minimaal één jaar te wachten na je operatie (twee jaar is eigenlijk nog beter). In de meeste gevallen ben je tegen die tijd op een stabiel gewicht.
Een gastric bypass is een zware aanslag op je lichaam. Je valt af en dat is een grote inspanning die je lichaam levert. Snel zwanger worden na de operatie is dan ook erg zwaar. Ben je binnen één jaar na de operatie zwanger? Geef dit dan zo snel mogelijk aan bij je gynaecoloog zodat je voeding kan worden aangepast.
Handig om te weten: de pil als anticonceptiemiddel kan minder betrouwbaar worden bij een gastric bypass, omdat de pil soms minder goed in het lichaam wordt opgenomen. Overleg met je huisarts welk anticonceptiemiddel geschikt is.
Heb je als je zwanger bent met een verkleinde maag extra vitaminen nodig? Na de operatie wordt je bloed geprikt en kijkt je arts of je bepaalde tekorten hebt. Heb je een tekort dan moet je extra vitaminesupplementen in gaan nemen. Tijdens de zwangerschap stap je over op vitaminesupplementen met foliumzuur, maar ook hier heb je dan een extra dosis van nodig. Vraag aan je arts welke je nodig hebt.
Als je zwanger bent met een gastric bypass heb je kans dat je flink vermoeid raakt en/of duizelig bent, meer dan bij een reguliere zwangerschap. Dit kan samenhangen met een tekort aan vitaminen, specifiek vitamine B12. Heb je het idee dat je vermoeider bent dan voor de zwangerschap, of dat je sneller duizelig bent? Geef dit dan altijd aan bij je arts.
Wat we vaak van vrouwen hoorden met een gastric bypass was dat ze erg misselijk waren zodra hun maag leeg was. Het lastige daaraan was dat ze heel vaak moesten eten omdat hun maag sneller leeg was dan iemand zonder bypass. Dan zit je al snel aan zo'n vijf tot zes tussendoortjes per dag waar niet veel suiker in mag zitten. Wat kan je dan eten en drinken? Denk aan:
Voor een uitgebreid voedingsadvies verwijzen we je graag door naar de brochure van het antoniusziekenhuis en het slotervaartziekenhuis.
Een probleem dat sommige zwangere vrouwen hebben is dat ze moeilijk kunnen overgeven omdat het eten eigenlijk direct doorzakt naar de dunne darm. Dus zelfs als ze willen overgeven, komt er niets uit en het misselijkheidsgevoel blijft. Wat kan helpen is om bijvoorbeeld voordat je opstaat een stukje van een cracker te eten, waardoor je in ieder geval iets in je maag hebt voordat je gaat lopen.
Waar aanstaande mama's zich vaak zorgen over maken is of de baby geen groeiachterstand oploopt in de baarmoeder. De kans op een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht is wel hoger dan bij een reguliere zwangerschap. De baby is echter vaak gewoon netjes op schema.
Een algemene tip: Als je graag zwanger wil worden en je hebt een maagverkleiningsoperatie ondergaan, overleg dan veel met je huisarts en eventueel nog een diëtist. Zij kunnen je symptomen in de gaten houden en je voeding daarop aanpassen waar nodig.
Ken jij of ben jij iemand die een maagverkleining heeft ondergaan en nu zwanger is of is geweest? Heb jij nog een gouden tip? We horen het graag in een reactie! Mocht je liever anoniem willen reageren kan dat ook, stuur dan even een mailtje naar redactie@minime.nl en ik zal je tip anoniem plaatsen.
Bronnen: antoniusziekenhuis, gezondheid.be, obesitascentrumamsterdam, catharinaziekenhuis, gezondzwangerzijn, medischcontact, slotervaartziekenhuis.
Andere artikelen in deze categorie