Baby doorslapen - De 10 gouden tips!

Baby doorslapen - De 10 gouden tips!

Die gebroken nachten ook... Je zal vast heel benieuwd zijn wanneer je baby nu eindelijk gaat doorslapen. Lees hier handige tips om je baby te helpen bij het doorslapen!

Tsja, wanneer, wanneer.... gaat die kleine eindelijk een hele nacht doorslapen? Dit zal een van de meest gestelde vragen onder ouders zijn. En niet heel gek ook, je zal maar wat graag je nachtrust weer terug willen. Wij zochten handige tips om je baby te helpen met doorslapen. 

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

We schrijven hier vooral over gemiddelden, maar iedere baby is natuurlijk anders. De ene baby slaapt na een half jaar door, de ander al na een paar weken. Raak vooral niet ontmoedigd als jouw baby na een maand of zes nog niet doorslaapt, ook al was het bij de baby van je vriendin al na een paar weken. Voor je het weet slaap je weer heerlijk van 12 tot eh, 6?

Doorslapen betekent dat je baby van ongeveer 12 uur 's nachts tot 6 uur 's ochtends slaapt.

Wanneer doorslapen baby?

Een baby slaapt de eerste 3 maanden vaak tussen de 13 en 20 uur per dag. Maar zeker in de eerste maand kan je wat gebrul midden in de nacht verwachten. Heeft je baby honger, dan zal je dat horen!  

  • Baby doorslapen 3 maanden
    • Na een maand of twee, drie heeft je kleine waarschijnlijk geen voeding midden in de nacht meer nodig. De nachtvoeding moet je dan nog wel heel vroeg in de ochtend geven (en ja, dit kan 5 uur zijn). 
  • Baby doorslapen 6 maanden
    • Na ongeveer 6 maanden (let op: dit is een gemiddelde) heeft je baby steeds minder slaap nodig. Ongeveer 13 tot 14 uur slaapt je kleine nu per dag, en de meeste slaap (zo'n 8 uur) is 's nachts. 75% van de baby's slaapt zelfs de hele nacht al aan één stuk door.  
  • Tussen de 6 en 18 maanden
    • Gedurende deze maanden zal het slaapritme van je baby steeds vastere patronen aannemen. Je kleine heeft dan ongeveer 10 uur slaap per dag nodig en slaapt vaak 's middags en 's avonds even. Vanaf anderhalf jaar slaapt je kind eigenlijk alleen nog even 's middags. 

Omgekeerd slaapritme baby

En jawel hoor, je hebt altijd van die hummeltjes die het voor elkaar krijgen overdag te slapen en 's nachts lekker de boel bij elkaar te brullen. Hoe dit komt? Baby's hebben geen idee wat dag en nacht is. Je kunt die kleine dan het beste helpen door het overdag goed licht te maken in huis en 's avonds heel donker. 

LEES OOK: Je baby in een goed ritme krijgen

verzameling van babyproducten

Wanneer is je baby moe?

Heel belangrijk bij het doorslapen: herken wanneer je baby moe is. Als je dit op tijd ziet voorkom je dat je die kleine onnodig lang wakker houdt (en daardoor chagrijnig wordt en moeilijk in slaap valt). Een bekend signaal is heel erg in de ogen wrijven met de rug van de hand, net als gapen of wegkijken. Als je baby eerst zijn of haar ogen helemaal dicht knijpt, om ze vervolgens ineens heel wijd te openen is dat ook een duidelijke hint. 

Rust, reinheid, regelmaat

Hoe cliché het ook klinkt, we gooien deze er maar weer in: de regel van rust, reinheid en regelmaat is gewoon erg belangrijk. Er is geen officieel avondritueel, maar je kunt wel zelf een bepaalde structuur hanteren als je je baby naar bed brengt. Kies er bijvoorbeeld voor de kleine eerst in bad te doen, dan nog even de fles te geven en nog een verhaaltje voor te lezen of te zingen. Probeer in ieder geval zo min mogelijk nieuwe dingen aan het eind van de dag te ondernemen. En voor middagslaapjes kun je natuurlijk ook een ritueeltje bedenken.

Voeding voor slapen

Probeer de voeding voor het slapen gaan zoveel mogelijk rond dezelfde tijd te geven, zo creeër je ook weer rust en regelmaat. Algemene tip: wacht even met voeden als je baby midden in de nacht begint met pruttelen en murmelen. Soms valt je kleine zo weer in slaap. Maar: wacht niet tot je baby echt gaat gillen. Baby's die overstuur zijn doen er juist weer langer over om in slaap te vallen. 

Baby wil nog steeds fles- of borstvoeding

Als je baby 6 maanden of ouder is, dan is het niet meer nodig om 's nachts nog te voeden. Probeer overdag meer voeding te geven, bijvoorbeeld een extra fruitportie. Door een stevige basis te leggen overdag kan je kleine beter doorslapen 's nachts. Soms helpt het ook om de hoeveelheid voeding gewoon te minderen 's nachts (zeker als je flesvoeding geeft is dat makkelijk af te bouwen, maar ook borstvoeding kun je afbouwen). 

Goed begin is het halve werk

Een goed ledikantje is het halve werk als het aankomt op een goede nachtrust! Dit zijn onze favo ledikantjes.

baby doorslapen

Kijk ook eens naar deze bedbumpers, deze leg je in het eledikantje, zodat jouw kleintje zijn/haar hoofdje niet kan stoten en dus héérlijk kan doorslapen. 

baby doorslapen

Wakker maken voor voeding? 

Je baby wakker maken voor een voeding hangt echt af van de leeftijd van je kleine. Hele jonge baby's mogen niet te lang achter elkaar slapen omdat de bloedsuikerspiegel (glucosespiegel) anders laag wordt. De hersenen van baby's zijn nog niet volledig ontwikkelt en ze hebben dan ook een goede aanvoer van glucose nodig via voeding. Hierdoor worden ze eigenlijk bijna altijd wel om de 3 of 4 uur wakker. Blijf vooral goed naar je baby kijken. Wordt je kleine suf wakker dan verkort je de tijd tussen de eerste en laatste voeding. Iets oudere baby's geven dit vaak zelf al goed aan als ze honger hebben. 

Wanneer wordt een baby wakker? 

Jonge baby's worden vaak wakker als er iets aan de hand is. Dit kan gewoon een hongergevoel zijn, maar ook een vieze luier of een te warme of te koude omgeving. Altijd even checken wat er is, maar probeer het knuffelen en extra aandacht geven zoveel mogelijk te beperken. Baby's van 3 maanden leren namelijk al gewoontes. Weet je baby dat je komt om te knuffelen als hij of zij huilt, dan gaat je kleine dat iedere keer doen. Probeer in deze periode goed op te letten dat je je baby een goed en sober ritme 's nachts geeft, zodat je kleine sneller weet dat de nacht is om te slapen. 

De 10 gouden tips om je baby te leren doorslapen

Hieronder nog een paar hele handige tips om je baby lekker te laten doorslapen:

  1. Zorg dat de kamertemperatuur zo'n 18 tot 20 graden is. Regel dit met de thermostaat of hang een thermometer in de kamer. 
  2. Probeer eens een babymassage in je avondritueel te verwerken. Dit werkt heel kalmerend en ook rustgevend. 
  3. Licht maakt je baby eerder wakker, maak daarom de kamer lekker donker als je kleine gaat slapen. 
  4. Soms kan een constant geluid in de kamer rustgevend werken, zoals het getik van een klok of een zacht muziekje.
  5. Draag een tijdje een knuffel bij je en leg die in de wieg. De knuffel heeft jouw geur en zo lijkt het net of je nog bij je baby bent!
  6. Laat je baby zelf in slaap vallen (dus in bed leggen als hij of zij nog wakker is) en probeer het in slaap wiegen te beperken.
  7. Probeer geen oogcontact te maken als je je baby in bed hebt gelegd. Oogcontact stimuleert een baby juist om wakker te blijven. 
  8. Ren niet direct naar je baby als je gepruttel of gehuil hoort vlak nadat je die kleine in bed hebt gelegd, maar kijk het even een paar minuten aan (lees ook over de 10-minuten - methode). Vaak valt je baby dan vanzelf in slaap. 
  9. Wees overdag niet te stil in huis, dan went je baby tijdens het slapen overdag aan geluid. 
  10. Heb je een zeer onrustige baby? Het inbakeren van je baby of het gebruik van een slaapzak kan dan een uitkomst zijn. 

Als je denkt dat je baby echt een slaapprobleem heeft dan is het verstandig dit even aan te geven op het consultatiebureau

Bronnen: CJG, dokterdokter

Daisy van Schaijik

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.