Fotocredits: Manon Kosterman
Ga je met je baby naar het buitenland? Leuk! Hoewel al dat gedoe over babyvoeding wat minder is... wat zijn precies de regels? Wij zochten het uit!
Babyvoeding mag je gewoon meenemen in de handbagage, maar er zijn wel een aantal regels aan verbonden, die ook per maatschappij kunnen verschillen. Lees hieronder de regels en tips voor babyvoeding in het vliegtuig.
De lucht in het vliegtuig is erg droog, daarom is het belangrijk je baby van tevoren goed te laten drinken. En bedenk van tevoren ook of je graag wil dat je baby slaapt tijdens de vlucht. Dan is het misschien handig om het slaappatroon iets aan te passen.
Bied bij de bagagecontrole de babyvoeding apart aan, liefst in een doorzichtige tas. Hou er rekening mee dat je potjes of zakjes eventueel open moet maken op verzoek bij de controle. De hoeveelheden van wat je allemaal mee mag nemen verschilt per maatschappij, zie onze checklist hieronder.
Hoeveel babyvoeding mag je in je koffer meenemen? In principe is dit onbeperkt, zolang je het maar in je koffer voor in het bagageruim inpakt. Check voor jezelf wel altijd of de verpakkingen goed zijn afgesloten.
Aan boord van het vliegtuig kan je warm water krijgen, en vaak is au bain-marie opwarmen ook gewoon mogelijk. Check dit wel even van tevoren bij de maatschappij waar je mee vliegt. Soms kun je ook babymaaltijden reserveren.
Geef je baby drinken tijdens het opstijgen en landen als het lukt. Je kleine krijgt dan minder last van zijn of haar oren door het slikken.
De regels voor babyvoeding voor vluchten binnen Europa zijn vrij streng. Je mag alleen maar vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van max. 100 milliliter. Voor babyvoeding is er gelukkig een uitzondering gemaakt; hiermee mag je wel hoeveelheden van boven de 100 milliliter meenemen. Zorg dan wel dat je vloeibare aangemaakte babyvoeding meeneemt. Sommige merken hebben ook kant-en-klare babyvoeding in een pakje beschikbaar.
Een handige tip van een mama was om op het vliegveld in een restaurant nog even het laatste flesje te verwarmen. Zo kon ze die kleine ook voeden tijdens het opstijgen. Vertrek je vanaf Schiphol, dan kan je naar de Baby Care Lounge. Hier zijn 7 bedcabines met babybedjes, kun je voedingen opwarmen en een luier verschonen.
Kant-en-klare knijpflesjes met fruit of voeding die direct uit de winkel komen mogen vaak gewoon mee als ze nog verzegeld zijn. Heb je een navulbaar knijpflesje, zorg er dan voor de zekerheid voor dat die niet groter is dan 100 milliliter.
Door de droge lucht in de cabine is het ook belangrijk dat je baby tijdens de vlucht voldoende vocht krijgt. Geef tussen de voedingen door daarom wat water (liefst eerst koken en dan af laten koelen). Geef je borstvoeding? Dan is het belangrijk om zelf ook voldoende te blijven drinken.
We hebben een aantal bekende vliegtuigmaatschappijen voor vluchten binnen Europa opgezocht en ze naast elkaar gelegd: hoe en wat mag je meenemen als je met je baby gaat vliegen? We hebben geprobeerd zoveel mogelijk info voor je op een rij te zetten. Al deze informatie is van juni 2022.
Vlieg je met vliegtuigmaatschappij TUI fly? Dan gelden de volgende regels:
Vlieg je met vliegtuigmaatschappij KLM? Dan gelden de volgende regels:
Vlieg je met vliegtuigmaatschappij Transavia? Dan gelden de volgende regels:
Vlieg je met vliegtuigmaatschappij Ryanair? Dan gelden de volgende regels:
Vlieg je met vliegtuigmaatschappij Corendon? Dan gelden de volgende regels:
Andere artikelen in deze categorie