Luier verschonen: zo doe je dat!

Luier verschonen: zo doe je dat!

Een baby’tje een schone luier geven lastig? Nee hoor, met onze tips en instructies word jij een pro in luiers verschonen!

Een luier verschonen is voor nieuwe ouders vaak best een beetje spannend. Je hebt het misschien nog nooit of pas een paar keer gedaan! Geen probleem: het verschonen van een baby is écht geen rocket science. Met onze tips en instructies leer jij in no time hoe je de luier van een baby verschoont!

Toen ik zelf moeder werd, inmiddels alweer 2,5 jaar geleden, had ik nog nooit een luier verschoond. Ik had dus geen idee hoe ik dat moest aanpakken toen mijn baby geboren was! Ik vond het ook best spannend, met die kleine breekbare beentjes van mijn newborn. Gelukkig was daar de kraamverzorgende to the rescue en liet zij stap voor stap zien hoe je een luier moet verschonen.

Wil jij beter voorbereid zijn dan ik en goed beslagen ten ijs komen zodra je baby er is? Lees dan snel verder, want ik vertel je alles over het verschonen van luiers.

Luier verschonen: wat heb je nodig?

Met een baby zul je meerdere keren per dag een luier verschonen. In de eerste weken wel 8 tot 10 keer per dag! Het is dus wel zo prettig om daar een fijne plek voor te hebben met alles binnen handbereik, zodat het makkelijk en efficiënt gebeurt. Dit heb je allemaal nodig voor het verschonen van een luier:

  • plek om te verschonen: commode of (lade)kast
  • verschoningskussen (ook wel aankleedkussen genoemd)
  • aankleedkussenhoes met hydrofiele doek erop
  • luiers in de juiste maat
  • billendoekjes
  • billenzalf
  • schone kleertjes (in het geval van ongelukjes)

Zorg dat je alle spullen die je nodig hebt om een luier te verschonen bij de de hand hebt. Zo hoef je je baby nooit onbeheerd op de commode te laten liggen! Natuurlijk kun je je baby, als je je daar fijner bij voelt, ook op een verschoonmatje op de vloer verschonen.

Soorten luiers

Er zijn héél veel soorten en merken luiers verkrijgbaar, maar welke zijn nou de beste? Het is goed om je te bedenken dat je baby zo’n 22 tot 24 uur per dag een luier om heeft die in contact staat met het babyhuidje. Luiers zonder schadelijke producten, parfums, lotions en hormoonontregelaars zijn daarom een slimme keuze.

 

Welke maat luiers heeft je baby?

Het is belangrijk om de juiste maat luiers te kiezen voor je baby. Dit om doorlekken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de luier zo comfortabel mogelijk zit voor je kindje. Hoe weet je nu welke maat luiers je moet hebben? Om te beginnen kun je uitgaan van het gewicht dat op de verpakking staat. Probeer die maat eerst; mochten die luiers toch niet goed zitten, kun je altijd nog voor een maatje groter of kleiner gaan.

Hoe weet je of je de juist maat luiers gekozen hebt?

Hoe weet je nu of de luiermaat geschikt is voor jouw baby en zijn lijfje? Zo kom je daarachter:

  • De luier mag de huid niet markeren (afdruk in de huid als je ‘m af doet), maar moet tegelijkertijd wel dicht genoeg op het lichaam zitten.
  • De baby moet zich vrij kunnen bewegen, de luier mag niet hinderen.
  • Je moet makkelijk twee vingers tussen de luier en de buik van de baby kunnen steken.
  • De luier lekt niet.

Wanneer de luier te strak gaat zitten en/of een paar keer doorlekt, is het verstandig om een maatje groter te proberen!

Luier verschonen: het stappenplan

Wanneer je goed voorbereid bent en alles in huis hebt, wordt het verschonen van je baby’s luier een eitje! Volg gewoon dit stappenplan en dan komt het goed:

  1. Leg je baby op de commode (of verschoningsmatje) waar een schone hydrofiele doek op het aankleedkussen ligt.

  2. Vouw alvast een nieuwe, schone luier open en leg die binnen handbereik, zodat je die er straks direct onder kunt schuiven wanneer je de vuile luier weghaalt.

    TIP! Kijk goed wat de voor- en achterkant is! De kant met de plakstrips is de achterkant en die schuif je dus ook onder de billen van je baby.

  3. Open de luier en maak de vagina of penis en billetjes grondig schoon met milde billendoekjes. Veeg altijd van voor naar achteren, zowel bij jongens als meisjes. Vergeet ook die schattige huidplooitjes niet!

    Til hierbij je baby niet aan zijn beentjes of enkels op, maar rol zijn bekken zachtjes opzij om te voorkomen dat je aan zijn gewrichtjes trekt.

  4. Haal nog even een extra doekje over de billetjes of maak het nog beter schoon met een washandje met water.

  5. Vouw de vuile luier dicht, leg deze even aan de kant en schuif direct een schone luier onder de billen van je baby. Het wil nog weleens voorkomen dat baby’s nét gaan plassen of poepen als ze geen luier aan hebben, haha! Zorg ervoor dat de plakstrips op navelhoogte liggen.

  6. Dep indien nodig de billetjes droog met een schone hydrofiele doek.

  7. Heeft je baby last van luieruitslag of wil je dat zien te voorkomen? Smeer dan een fijne, zachte en verzorgende billenzalf.

  8. Vouw de luier dicht en plak ‘m vast met de plakstrips. Dit mag best strak, maar om te zorgen dat je het niet té strak doet, kun je je eigen duim of wijsvinger ertussen houden. Dan weet je zeker dat er nog wat ruimte is.

Wanneer en hoe vaak luier verschonen

‘Wanneer en hoe vaak moet je de luier van je baby verschonen?’ is een vaak voorkomende en logische vraag. Hier is alleen niet echt één richtlijn voor. Elke baby is anders! Het ligt ook aan de leeftijd van je kindje en wat voor luiers je gebruikt, maar ook hoe gevoelig zijn huidje is. Hieronder zie je een vrij algemene richtlijn:

Pasgeboren baby verschonen

Een pasgeboren baby heeft erg veel natte luiers. Het is daarom niet gek als je jouw baby wel tien keer per etmaal verschoont.

Oudere baby verschonen

Een baby die al wat ouder is, verschoon je meestal op de gebruikelijke tijden, namelijk:

  • 's ochtends zodra je baby wakker is
  • na een slaapje
  • voor of na een voeding
  • 's avonds voor het naar bed gaan
  • eventueel ook nog tussendoor, als je merkt dat de luier erg vol zit of als je baby heeft gepoept

NB: Wanneer je baby tandjes krijgt, kan het heel goed dat je je baby veel vaker moet verschonen!

Baby onrustig bij luier verschonen

Sommige baby’s vinden het verschonen van hun luiertje niet prettig en zullen wat onrustig zijn of huilen. Probeer hem gerust te stellen door een babymassage te geven, tegen hem te praten of liedjes te zingen. Houd oogcontact en zet een zachte, geruststellende stem op. Zo wordt het luier verschonen ook echt een momentje van quality time samen!

Extra tips bij het verschonen van een luier

Naast het volgen van het stappenplan voor het luier verschonen, zijn er nog een paar extra tips die we toch even willen benadrukken:

  • Zorg voor afleiding bij de commode. Sommige baby's vinden verschonen niet prettig, maar als je afleiding hebt zullen ze het vaak minder vervelend vinden.

  • Zorg dat de billen goed droog zijn. Dit helpt om luieruitslag te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

  • Als je baby echt spuitluiers heeft (dit komt bij borstvoeding vaak voor), is het handig om de achterste rand van de luier om te vouwen. Zo kan de ontlasting niet tot de oksels komen.

  • Loop NOOIT weg bij de commode! Je zult net zien dat je baby voor het eerst gaat rollen op het moment dat je even wegloopt om een luier te pakken.

  • Koop niet te veel luiers in één keer. Baby’s groeien als een malle en hebben regelmatig groeispurts. Zonde om ongebruikte luiers weg te moeten doen!

Tip voor het verschonen van meisjes

Het is handig om te weten dat je een jongen anders verschoont dan een meisje. Veeg altijd van voren naar achteren. Zo voorkom je dat er ontlasting bij haar genitaliën terechtkomt, wat niet goed is vanwege de bacteriën die daarin zitten. 

Tips voor het verschonen van jongens

Heb je een jongetje? Dan is het ook handig om hierop te letten bij het verschonen van zijn luier:

  • Veeg een jongen ook van voor naar achteren schoon.

  • Er is een kans dat je zoon moet plassen wanneer je hem aan het verschonen bent. Daarom kun je een schone luier of hydrofiele doek over de penis leggen; zo weet je zeker dat de straal niet de verkeerde kant op gaat!

  • Bij een babyjongetje hoef je aan de voorhuid nog niets te doen. Wanneer je zoontje zo'n 3 jaar oud is, kun je deze voorzichtig naar achteren trekken en daar ook schoon maken.

 

Marieke van Boven

Door

14 september 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.