Stuitligging baby

Stuitligging baby

Ligt je baby in een stuit? Wat kun je verwachten en kan je kleine altijd gedraaid worden? En hoe gaat een bevalling in stuitligging?

'Kijk! De baby ligt met de billen naar beneden en het hoofd omhoog'. Als je dit hoort weet je dat je kleine in een stuit ligt. Erg? Nee hoor, maar het is net even iets anders dan een normale (ach, wat is 'normaal'?) zwangerschap. 

Vroeg in de zwangerschap is de kans dat je baby in een stuit ligt zelfs heel groot, en er is ook niks raars aan. Tegen het eind van de zwangerschap hoort de kleine alleen wel te gaan draaien, zodat het hoofd richting de uitgang ligt. 

Wat is een stuitligging?

Als we over een baby in stuit praten, bedoelen we dat de kleine met zijn hoofd boven in de baarmoeder ligt. Daar heb je nog vier varianten in. Bij een onvolkomen stuitligging liggen de benen van je baby omhoog langs zijn lichaam. Een volkomen stuitligging krijg je als je kleine met gebogen knieën in de baarmoeder zit met de voeten naast de billen. 

Half (on) volkomen stuitligging en voetligging

Je hebt natuurlijk ook nog de baby's die zich aan geen van deze regeltjes houden en lekker met 1 been omhoog liggen (ligt dat lekker?). Dit heet logischerwijs dan een half (on) volkomen stuitligging. Als laatste heb je nog de voetligging, waarbij je baby met de benen recht omlaag ligt zodat een of beide voeten onder de billen liggen. 

Stuitligging hoe voelt dat? 

Voelt een baby in stuitligging heel anders dan een baby die 'normaal' ligt? We kunnen natuurlijk niet precies weten hoe iets bij jou in de buik voelt, maar we hebben aan mama's gevraagd hoe zij de zwangerschap met een baby in stuit hebben meegemaakt: 

Ik voelde het hoofdje steeds boven zachtjes tegen mijn rib aandrukken, en ik kreeg vaak trapjes naar mijn lies toe. - Marloes
De voetjes van mijn kleine voel ik vaak tegen mijn blaas aan drukken, en als hij schopte leek het alsof hij al naar buiten wilde! Het was wel heel mooi om af en toe een aai over de bol te geven, dat kan heel makkelijk. - Cindy
Super om haar hoofdje aan de bovenkant te hebben, kan je er even je hand op leggen. - Simone
Mijn kindje trapte iedere keer vlak bij mijn navel, we wisten precies waar we moesten voelen! - Brenda

Verhoogde kans op stuitligging baby

Er zijn een aantal situaties waarin de kans op een baby in stuitligging hoger is. Denk aan: 

  • Je bent zwanger van een tweeling (of meerling).
  • Je baby heeft een aangeboren afwijking.
  • Je baarmoeder heeft een afwijkende vorm.
  • Er ligt een vleesboom voor of in de baarmoedermond. 
  • Je bekken heeft een afwijkende vorm of andere stand.
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond. 

Hoe vaak komt stuitligging voor?

Een stuitligging vroeg in de zwangerschap komt zeer vaak voor, maar de meeste baby's draaien tijdens de zwangerschap vanzelf in de goede richting. Vlak voor de bevalling ligt nog maar 3% van de baby's in stuitligging. 

Onderzoek bij stuitligging

Als je baby in een stuit ligt kan je een echo krijgen om te kijken hoe die kleine precies ligt. Er wordt gekeken naar:

  • De stand van het hoofd van je baby
  • De ligging van de placenta
  • Of er vleesbomen zijn
  • Of er voldoende vruchtwater is
  • Eventueel andere afwijkingen

Als je bij je verloskundige onder controle staat kan je doorverwezen worden naar de gynaecoloog. 

Stuitligging 36 weken

Als je baby en jij de 36 weken zijn gepasseerd kan je gyneacoloog of verloskundige proberen om de baby te gaan draaien. Is je zwangerschap nog verder gevorderd dan wordt draaien vaak niet meer gedaan en wordt gekeken of je een vaginale bevalling of een bevalling met keizersnede kunt doen. 

baby in Stuitligging draaien

Waarom probeert je gynaecoloog of verloskundige de baby te draaien? Dit wordt vooral gedaan om de kans dat je met een keizersnede moet bevallen zoveel mogelijk te verkleinen. Meestal doet men dit als je 36 of 37 weken zwanger bent. Na de 37 weken kan het nog wel, maar heb je minder ruimte om te draaien.

Alternatieve manieren baby in stuitligging draaien

In overleg met je gyneacoloog kan je thuis ook yoga-oefeningen doen om te proberen de baby te laten draaien. Let op: doe dit altijd in overleg! Sommige oefeningen kunnen risico's met zich meebrengen, dus de mening van een expert is hier noodzakelijk. Een andere 'alternatieve' manier om je baby te laten draaien is hypnobirthing, waarbij je met ademhalingsoefeningen en veel contact maken met je baby je kleine probeert te laten draaien. 

Draaien van de baby

Na een informatief gesprek met de verloskundige wordt de hartslag van je baby geregistreerd en via een echo wordt gekeken hoe je kleine precies ligt. Nadat alle informatie verzameld en gecontroleerd is of je baby niet al is ingedaald wordt geprobeerd je kleine te draaien. Zie hier ook een mooie stap-voor-stap video van de stuitligging in het Catharina Ziekenhuis: 

Hoe lang duurt draaien stuitligging?

In de video kan je horen dat een gemiddelde stuitligging draaien een kwestie van minuten of zelfs seconden is. De meeste baby's in stuit worden na 2 tot 3 minuten gedraaid. 

Weeënremmers

De weeënremmers worden gebruikt om de baarmoeder te laten ontspannen. Via een injectie in de spier krijg je het middel toegediend waardoor het draaien van de baby makkelijker wordt. Daarnaast moet je natuurlijk je buikspieren niet aanspannen.  

Stuitligging baby draaien mislukt

Het kan voorkomen dat het draaien van de baby in stuitligging niet lukt. Als je zwanger bent van je eerste kindje is het slagingspercentage volgens het antoniusziekenhuis 40%. Ben je zwanger van de tweede dan gaat het percentage omhoog naar 60%. Het kan ook voorkomen dat die kleine van jou lekker eigenwijs is en weer terugdraait naar een stuitligging. Vaak kan je een week later dan nog eens proberen je baby te laten draaien. Waarom een stuitligging ook moeilijker kan zijn:

  • De hoeveelheid vruchtwater is klein en de baby groot
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond
  • Je bent zelf klein van postuur of zwaarlijvig
  • Bij een tweelingzwangerschap
  • Bij een verhoogde bloeddruk of litteken in de baarmoeder

Bevallen met baby in stuitligging

Lukt het draaien van de baby echt niet of draait de baby weer terug? Dan kan het gebeuren dat je de bevalling in gaat met een baby in een stuit. Je staat dan van tevoren bij het ziekenhuis onder controle en zodra de eerste weeën beginnen zal je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moeten komen. 

KEIZERSNEDE BIJ een STUITLIGGING?

Is het noodzakelijk om met een keizersnede te bevallen? Vaak komt deze gedachte voort uit het zekere voor het onzekere willen nemen. Gynaecologen zien de keizersnede meer als alternatief, omdat de optie er is om het kind te draaien voor de geboorte. En in de meeste gevallen kan de kleine ook gewoon geboren worden met een vaginale bevalling. De billen of de voeten van je baby verschijnen dan als eerste. 

VAGINALE BEVALLING BIJ STUITLIGGING?

De omstandigheden om een vaginale bevalling gewoon aan te raden is dat het kind niet te groot is, bij voorkeur met de billen naar beneden ligt (een onvolkomen stuitligging) en dat het kind al licht met de billen in het bekken is gedaald. Kan je verloskundige deze dingen constateren dan mag je een vaginale bevalling hebben.

Toch keizersnede tijdens bevalling?

Mocht tijdens de bevalling bijvoorbeeld de ontsluiting niet goed gaan dan kan alsnog besloten worden een keizersnede uit te voeren. Er zijn zat verhalen van mama's die gewoon bevallen zijn met een baby in stuitligging, dus een keizersnede is geen standaard beslissing. Belangrijk is dat jij weet hoe je graag wilt bevallen en dat je dat aangeeft. Je arts kan daar dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Stuitligging bevalling zwaar? 

Is bevallen als je baby in een stuit ligt nu zwaarder of niet? Dat hangt er echt vanaf wie je het vraagt. In principe is een bevalling met baby in stuitligging niet standaard zwaarder dan een vaginale bevalling.  Net als bij een vaginale bevalling kan de ene mama het als heftig ervaren terwijl de ander het reuze mee vond vallen. Wat verschillende mama's wel aanraden en bewust zeggen als we het vragen is dat je een goede band moet hebben met je gynaecoloog. Je moet weten wat je aan elkaar hebt en als je op hen vertrouwd en je weet te ontspannen zal het veel soepeler gaan. 

Bronnen: antoniusziekenhuis, nvog, medisch centrum haaglanden, amphia ziekenhuis.

Daisy van Schaijik

Door

24 juni 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.