De eerste week met je baby - Wat gebeurt er in week 1?

De eerste week met je baby - Wat gebeurt er in week 1?

Zo ziet de eerste week met je baby eruit. Wat kun je verwachten en wat staat er te gebeuren als je baby een week oud is.

De eerste week met je baby is een spannende week. Jullie moeten elkaar nog helemaal leren kennen. Soms is het moedergevoel er direct na de geboorte, maar soms heeft dat een beetje tijd nodig en moet het groeien. Wat gebeurt er allemaal deze week? 

Kraamzorg in de eerste week

De eerste dagen heb je recht op kraamzorg. Op hoeveel uren je recht hebt, dat is bij iedereen verschillend. Er wordt op drie verschillende momenten bepaald hoeveel uur kraamzorg je krijgt

  1. Tijdens het intakegesprek met de instelling waar je kraamzorg hebt aangevraagd.
  2. Direct na de geboorte.
  3. Tijdens de kraamweek.

Het aantal uren kraamzorg  kan variëren tussen de 24 en de 80 uur.

Wat doet een kraamverzorgende?

Als je thuis bevalt, komt de kraamverzorgde vaak dezelfde dag nog. Dat is fijn, een beetje hulp bij opstarten is zeer welkom na een heftige gebeurtenis als een bevalling. De kraamverzorgende helpt je met opstarten van de voeding, leert je hoe je de baby moet vasthouden, verzorgen en in bedje moet leggen. Probeer als je net bent bevallen, die eerste week, zoveel mogelijk in bed te blijven liggen en uit te rusten. De kraamverzorgende is er niet voor niets natuurlijk!

Geniet van de hulp die je krijgt, als de kraamverzorgende weer weg is, sta je er vaak alleen voor en heb je minder tijd om uit te rusten.

 

Ouderschapsverlof

Je partner heeft recht op 2 betaalde vrije dagen na de geboorte van de baby. Verder ligt het helemaal aan de werkgever en de CAO wat de mogelijkheden voor de nieuwe vader zijn. Er wordt in de regering gesproken over 3 extra vrije dagen voor de nieuwe vader. Deze zijn dan wel voor eigen rekening. Dit moet nog goedgekeurd worden. De bevalling zelf valt onder calamiteitenverlof. De eerste vrije dag gaat de dag na de bevalling in.

Aangifte van de geboorte

In deze dagen doet de vader aangifte van het geboren kind bij de gemeente waar het kind is geboren. Als het kind dus in het ziekenhuis is geboren en in een andere plaats dan je woonplaats, moet het kind daar aangegeven worden. Dit dient 3 dagen na de geboorte te gebeuren.

Controle van jou

De kraamverzorgende verzorgt de baby maar ook de kraamvrouw. Je eigen verloskundige komt je de eerste week ook even controleren. De stand van de baarmoeder, bloedverlies, eventuele hechtingen en ‘het onderkantje’. Ook je temperatuur, hartslag en ademhaling worden gecheckt omdat dit een eerste teken kan zijn van een infectie.

Controle van de baby

De baby wordt ook regelmatig gecontroleerd. Wordt hij niet geel, wat kan wijzen op een te hoog bilirubine gehalte door het afbreken van de foetale rode bloedcellen? Ook de hartslag, ademhaling en de temperatuur worden dagelijks gecheckt. Bij de baby kan ondertemperatuur ook een teken van een infectie.

De hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt ook de hielprik bij de pasgeborene uitgevoerd. De verloskundige voert dit uit. Dit is een prikje in de hiel van de baby. Er worden druppels bloed opgevangen op een speciale kaart, die wordt verstuurd naar het RIVM. Daar wordt het bloed onderzocht op een aantal ziekten, deze zijn terug te vinden op de site van het RIVM. Als je geen bericht terug krijgt, betekent dat dat er geen ziekten gevonden zijn. Indien er wel aanwijzingen zijn dat je baby één van ziektes uit de lijst heeft, wordt er contact met u opgenomen. Dan wordt het kind verder onderzocht in een ziekenhuis. Vaak is dit een universitair ziekenhuis. Hier word je verder uitgebreid geïnformeerd over het vervolg traject.

Gehoorscreening

De gehoorscreening wordt ook vaak in de eerste week na de bevalling afgenomen bij de baby. Dit wordt gedaan door een medewerker van het consultatiebureau bij je thuis. Je krijgt hier vanzelf bericht over, zodra het kind is aangegeven bij de gemeente. In sommige gemeente wordt de gehoortest afgenomen op het consultatiebureau als de baby een aantal weken oud is. De baby krijgt zachte dopjes in de oren. Een speciaal apparaatje zendt dan zachte knetterende geluidjes het oor in. Als de baby goed hoort, zal het oor een ‘geluidje’ terugzenden die het apparaatje weer opvangt. De test doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Het handigste moment is als de baby slaapt.

Uitslag van onderzoek

De uitslag volgt direct na het onderzoek. 95% van de kinderen ‘slaagt’. Dit betekent dat het kind voldoende hoort om te kunnen leren praten. Als de test niet goed is, wordt er een tweede afspraak gemaakt. Is de uitslag dan nog niet voldoende, wordt er een test gedaan met een intensieve apparaat. Daarna wordt een kind doorverwezen naar een audiologisch centrum in het ziekenhuis.

Tip voor de vader: Neem wat extra vakantiedagen op!

Veel ouders geven de tip dat de vader nadat de kraamzorg weer weg is, hij vakantie opneemt. Zo kunnen jullie samen wennen aan de zorg voor het nieuwe kindje.

Eline Smit-Wallaart

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.