Fotocredits: KimberLane
Moet je kraamzorg regelen? Een kraamhulp ondersteunt je vaak voor, tijdens en na de bevalling. Lees alles wat je moet weten over kraamzorg!
Moet je kraamzorg regelen? Een kraamhulp ondersteunt je vaak voor, tijdens en na de bevalling. Ze legt dingen uit en probeert je zoveel mogelijk te ontzien door jou en je baby te verzorgen. Maar wat doet een kraamhulp precies? En hoe moet je kraamzorg regelen? In dit artikel informatie over de kraamzorg.
Een belangrijk punt om in de gaten te houden: als je een kraamverzorgster regelt, check dan wel even of je 1 vaste verzorgster krijgt. Voor sommige vrouwen maakt het niet uit of ze 2 of meer verschillende kraamverzorgsters krijgen, maar als je de voorkeur hebt voor 1 persoon die jou gedurende je kraamperiode bijstaat is het handig om ernaar te informeren bij het bureau voor kraamzorg.
Meestal regel je de kraamzorg wanneer je ongeveer 15 weken zwanger bent, maar eerder kan ook. Soms is het erg druk (met name in de grote steden) en kun je niet terecht bij het bureau voor kraamzorg dat je hebt gekozen. In veel gevallen gaan vrouwen vlak na het eerste bezoek aan de huisarts of verloskundige.
Als je eenmaal bent ingeschreven moet je eventuele veranderingen in je zwangerschap zo snel mogelijk doorgeven aan het kraambureau. Als je om een of andere reden geen gebruik meer wenst te maken van de kraamzorg krijg je het inschrijfgeld (als je dat betaald hebt) vaak niet of gedeeltelijk terug.
Je kiest een kraambureau die in je postcodegebied valt. Woon je in een grote stad dan heb je dus meer keus. Oriënteer je door rond te vragen en verschillende websites te bekijken. Heb je een kraambureau gevonden? Je kunt dit meestal telefonisch aanvragen. Ook hebben sommige kraamzorgpartijen een website waar je de aanvraag voor de kraamzorg kunt indienen.
Bij de inschrijving bij een kraambureau is het belangrijk aan te geven waar je wilt bevallen. Zorg er dus voor dat je dit al weet voor je je gaat inschrijven. Een kraamhulp is namelijk normaal gesproken ook bij de bevalling aanwezig om de verloskundige te assisteren.
Kraamzorg is opgenomen in de basisverzekering, maar het verschilt per zorgaanbieder in hoeverre de kraamzorg vergoed wordt. In veel gevallen betaal je bijvoorbeeld wel een eigen bijdrage per uur kraamzorg. Met een aanvullend pakket krijg je de eigen bijdrage weer geheel of gedeeltelijk vergoed. Sommige zorgverzekeraars maken zelfs onderscheid tussen thuis en in het ziekenhuis bevallen. Kijk dus daarom altijd even bij je zorgverzekeraar hoe de kraamzorg geregeld is en waar je recht op hebt.
Okee, ze geeft informatie en zorgt voor jou en je baby, maar wat is die zorg precies? De kraamverzorgster:
Je kan eventueel bij het maken van een afspraak nog controleren of de kraamhulp die jij in wilt schakelen deze taken allemaal doet. Zeker huishoudelijk werk is vaak niet gespecificeerd in de omschrijving. Twee andere handige vragen die je kunt stellen is of ze HKZ gekwalificeerd zijn (HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) en of ze een borstvoeding-certificaat hebben zodat ze je daar ook goed mee kunnen ondersteunen.
Allereerst is het praktisch om te weten waar je wettelijk recht op hebt. In Nederland heb je recht op 24 uur kraamhulp na de geboorte en deze uren zijn verdeeld over meerdere dagen. Natuurlijk is 24 uur vrij weinig, en in veel gevallen vergoed je zorgverzekering ook meer. Kijk even bij je zorgverzekering hoeveel uren vergoed worden en verdeel die in overleg met het kraambureau over een aantal dagen. Het standaard aantal uren kraamzorg volgens het Landelijk Indicatie Protocol en in de basisverzekering is 49 uur.
Beval je in het ziekenhuis? Dan worden de dagen die je na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven van het aantal uren kraamzorg afgetrokken. Iedere dag in het ziekenhuis is 6 uur kraamzorg. De dag dat je naar huis gaat telt dan weer niet mee.
Hoe weet je nu precies hoeveel uren kraamzorg je nodig zal hebben? Om dit te bepalen heb je vaak drie gesprekken (de zogenaamde indicaties van kraamzorg). Het eerste gesprek krijg je in de zevende maand van je zwangerschap waarbij de kraamhulp kijkt naar je situatie. Verwacht je bijvoorbeeld een meerling dan is er een kans dat je meer kraamzorg krijgt.
De tweede indicatie wordt gemaakt vlak na je bevalling. Dit is vooral een gesprek om te kijken of de eerste indicatie eventueel nog bijgesteld zou moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je een keizersnede hebt gekregen.
De derde indicatie is tijdens de kraamzorgperiode. Ook dan kan het aantal uren kraamzorg nog veranderen, bijvoorbeeld als je postnatale depressie hebt of het niet lukt met borstvoeden. Als de kraamzorg ten einde is wordt alle informatie overgedragen aan het consultatiebureau.
Bronnen: kraamzorglc
Door Francis - Kraamzorg Mama Kraamzorg Mama
08 maart 2019
Andere artikelen in deze categorie
Andere artikelen in deze categorie