Fotocredits: Jolanda Boer
Wanneer weet je of je bijna gaat bevallen en wat zijn de eerste echte tekenen dat de bevalling gaat beginnen? Hieraan herken je het begin van een bevalling!
Elke bevalling is weer anders. Toch zijn er zeker symptomen waaraan je het begin van de bevalling herkent. Om je alvast een beetje voor te bereiden, vind je hier de eerste tekenen van de bevalling op een rij.
Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?
Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!
Bah, ineens zo'n last van diarree? Dit is dus zo'n typisch voorteken dat de bevalling gaat beginnen! Het stofje dat ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt en je dus weeën hebt, kan namelijk ook diarree veroorzaken.
Wist je dat.... maar 4,5% van alle zwangere vrouwen op de uitgerekende datum bevalt
Het begin van je bevalling kan ingeluid worden door krampen die voelen als menstruatiekrampen. Weet je nog, dat gevoel dat je 9 maanden geleden had vlak voor je ongesteldheid doorzette? Als je dat voelt, kun je er de klok op gelijk zetten dat de bevalling aanstaande is!
Rosanne: 'Bij mij begon het ook met menstruatie-achtige krampen maar ook al was het inmiddels 9 dagen na mijn uitgerekende datum, ik legde stom genoeg helemaal niet de link dat dit wel eens het begin van de bevalling kon zijn. De volgende dag werd mijn dochter geboren.'
Zoals je ook aan meer afscheiding en slijm kunt herkennen dat je zwanger bent, is dit ook een teken dat de bevalling gaat beginnen! Het slijm kan soms wat bloederig zijn, maak je daarover geen zorgen.
Je verliest de slijmprop omdat je baarmoedermond weker wordt en je baby op de baarmoedermond drukt. De prop wordt dan losser en weker en valt er als het ware uit. Toch kan dit ook al ruim vóór de bevalling gebeuren en sommige vrouwen merken het niet eens.
Brenda: 'Je hoort vaak dat de slijmprop eerst moet komen, maar ik heb bij mijn twee bevallingen geen slijmprop gezien. Maar maak je geen zorgen, je herkent je weeën op tijd hoor!'
Zeker als de bevalling even op zich laat wachten, kun je je bij elke beweging in je buik afvragen of het weeën zijn. In dit artikel lees je alles over weeën herkennen en verwar je een harde buik of schoppende baby niet met de eerste weeën.
Een bevalling begint niet altijd met het breken van je vliezen. Soms breken deze pas nadat je allang weeën en een paar centimeter ontsluiting hebt. Tegen die tijd heb je allang door dat je bevalling is begonnen. Maar in sommige gevallen is het breken van vliezen het allereerste begin van de bevalling. Dat herken je wel! Al voelt het breken van de vliezen voor sommige vrouwen alsof je in je broek plast, maar niet iedereen verliest zo'n plons water.
Nicole: 'Ik kreeg op een avond ineens met regelmaat harde buiken. Toen ik op bed lag, voelde ik ook iedere keer iets wegglijden uit mijn vagina. Ik geloofde niet dat het vruchtwater was, ik was pas 37 weken. Toch was het vruchtwater en de voorweeën, snel gevolgd door echte weeën, begonnen een uurtje daarna.'
Begint een bevalling echt meestal 's nachts? Ja, dit is echt waar en geen fabel! Vermoedelijk komt het doordat je 's nachts een stuk meer ontspannen bent waardoor de weeën beter kunnen doorbreken.
Er zijn symptomen die erop wijzen dat de bevalling aanstaande is, maar waarbij het net zo goed nog een paar dagen of weken kan duren. Het indalen van je baby bijvoorbeeld. Sommige baby's dalen vroeg in en blijven dan nog lekker een paar weken zitten. Ook kan je vaker harde buiken of samentrekkingen krijgen. Je baarmoeder is dan al aan het oefenen voor het echte werk. Maar dit wil niet zeggen dat het de volgende dag zover is, het kan alsnog rustig een week duren!
Gedurende de hele zwangerschap trekt je baarmoeder al lichtjes samen, hoewel je daar bijna niets van voelt. Deze samentrekkingen worden Braxton-Hicks contracties genoemd (naar de arts die er in 1872 al over schreef). Je buik voelt dan hard aan. Harde buiken duren vaak langer dan echte weeën. In de laatste weken duren de harde buiken langer en worden ze ook pijnlijker. Dit zijn de voorweeën, die soms urenlang om de paar minuten komen.
Hier lees je meer over het verloop van de bevalling
Nu zijn we heel benieuwd, hoe heb jij de bevalling meegemaakt? Wat was het allereerste teken dat jouw bevalling begon? Let us know!
Andere artikelen in deze categorie