Fotocredits: MiniMe.nl
Harde buik tijdens de zwangerschap? Veel zwangere vrouwen hebben dit. Lees hier over de oorzaken en wat je eraan kunt doen.
Nog zo'n zwangerschapsverschijnsel waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen: harde buiken. Je krijgt dan letterlijk een buik die hard aanvoelt. Maar waarom eigenlijk? En zo prettig voelt dat nu ook weer niet, dus wat kan ik eraan doen? Het hoe en wat over de harde buik tijdens de zwangerschap.
Een harde buik kan je tijdens je hele zwangerschap krijgen. Je buik voelt dan (de naam zegt het al) hard aan en kan soms ongemakkelijk zijn of pijn doen. Waar komt een harde buik vandaan en wat kan je eraan doen om er vanaf te komen? En misschien nog belangrijker: wanneer moet je de verloskundige waarschuwen?
Op het moment dat je een harde buik krijgt, trekt je baarmoeder zich samen. Op dit moment 'oefent' je baarmoeder alvast voor de bevalling, daarom worden het ook wel eens oefenweeën genoemd. Je krijgt een harde buik wanneer je het bijvoorbeeld erg druk hebt gehad. Er komt dan spanning op de banden van je baarmoeder te staan (ook wel bandenpijn genoemd). Je baarmoeder reageert daar dan weer op door hard te worden. Een harde buik kan je niet alleen krijgen als je het druk hebt, maar ook door bukken, als je ineens opstaat, bij een volle blaas, bij een orgasme, als de baby zich omdraait of als je baby een groeispurt heeft.
Veel vrouwen verwarren een harde buik tijdens de zwangerschap nog wel eens met voorweeën, zeker in de laatste weken. Hoe haal je ze uit elkaar? Harde buiken duren vaak langer (een paar minuten komt voor). Voorweeën duren niet zo lang, maar 30 tot 40 seconden. Ook zijn ze veel pijnlijker dan een harde buik. Bij een voorwee heb je ook ontsluiting van je baarmoeder, die meer ruimte aan het vrijmaken is voor je kind. Je verloskundige kan checken of je ontsluiting hebt. Is dit het geval dan is dit het begin van de bevalling.
Over het algemeen kunnen harde buiken geen kwaad, ze verdwijnen na een paar minuten weer. Het is natuurlijk wel vervelend en het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf. Dit kan je eraan doen:
Neem in ieder geval geen hete douche of een heet bad! Grote temperatuurwisselingen zijn niet goed voor de baby, zeker niet als je in je eerste trimester zit. Een warme kruik is dan beter.
Wanneer is een harde buik reden tot bezorgdheid? Als je met duidelijke regelmaat een harde buik hebt, vaak zo'n 6 tot 7 per uur. Dit gaat vaak samen met andere klachten zoals pijn bij het plassen, bloedverlies of vruchtwaterverlies. Het is ook aan te raden de verloskundige te bellen als de harde buik niet weggaat nadat je er een warme kruik op hebt gelegd of de harde buiken pijn gaan doen en je nog niet mag bevallen.
Andere artikelen in deze categorie