Fotocredits: Treasures and travels
In de koude maanden wil je graag je mooie bruine kleurtje houden. Dus op naar de zonnebank! Tenminste, als dat mag... Kan je zwanger onder de zonnebank?
Als ik zwanger ben, mag ik dan naar de zonnebank? Je wil misschien een mooie bruine huid, maar met een baby in je buik is dat kunstmatige licht niet zo slim. Of maakt het niet uit?
Mag het nou wel of niet, de zonnebank gebruiken tijdens je zwangerschap? En hoeveel risico loopt je baby? Wij verzamelden hieronder alle informatie.
UV-straling is schadelijk voor je huid, ook als je niet zwanger bent. Als je langer dan een half uur per dag in de zon zit, verkleurt je huid niet alleen, maar je huid veroudert ook sneller. Zit je echt te lang in de zon dan kan je huid verbranden, waardoor je kans hebt op huidkanker.
Tip: ga iedere dag niet langer dan 15 minuten in de zon en bedek je buik.
Check of de zonnebrand die je koopt UV-A straling tegenhoudt. Dit is de straling die het zwangerschapsmasker veroorzaakt.
Als je zwanger bent geeft zonlicht daarnaast nog kans op een zwangerschapsmasker. Je huid verkleurt dan op bepaalde plekken waardoor je vlekken krijgt, meestal in je gezicht. Deze vlekken trekken langzaam weg, maar in sommige gevallen zijn ze blijvend. Denk er daarom goed over na of je het risico wel wil nemen.
Onder invloed van de zon of zonnebank kan de streep die soms tussen de navel en het schaambeen loopt (de linea nigra of zwangerschapsstreep) ook duidelijker zichtbaar worden en blijven.
Een zonnebank geeft net als de zon uv-straling af zodat je een bruine kleur krijgt. Onder de zonnebank duurt het langer voor je verbrandt, maar ook hier heb je nog steeds kans op verbranden. Een zonnebank is dus niet per se beter dan de zon.
Voor je baby maakt het niet uit of je onder de zonnebank ligt of in de zon. Diep weggestopt in de baarmoeder kan de uv-straling niet doordringen. Dit wil echter niet zeggen dat je onbeperkt kan zonnen. De warmte is namelijk wel schadelijk voor je ongeboren kindje. Een te hoge temperatuur in je lichaam kan de bloedtoevoer naar je baby verminderen, waardoor een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen kan ontstaan. Dit heeft weer gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby.
Advies: blijf het eerste trimester zoveel mogelijk met je buik uit de zon (ook de zonnebank) zodat je foetus zich eerst volledig kan ontwikkelen.
Als je dan toch onder de zonnebank wil (we raden het echt af), ga dan pas na je eerste trimester, smeer je goed in en ga niet langer dan een kwartier liggen. Bedek ook je buik met een handdoek zodat je gevoelige huid niet door de straling geraakt kan worden. Drink voldoende water zodat je vochtbalans op peil blijft en ga niet te vaak (KWF kankerbestrijding adviseert maximaal 10 keer per jaar).
Eigenlijk is een zonnestudio wettelijk verplicht om zwangere vrouwen en mensen met een gevoelige huid te weigeren. Dit gebeurt echter niet altijd. Maak voor jezelf de afweging of alle nadelen en risico's die voor jou en je ongeboren kindje opwegen tegen een bruine huid.
Kan het kwaad als je borstvoeding geeft en onder de zonnebank gaat? In principe niet. Zolang je niet te vaak gaat kan je af en toe onder de zonnebank.
Als je voor een spraytan gaat in plaats van de zonnebank, zorg dan dat je je tepels bedekt. Als je de spraytan inademt kan de stof DHA in je bloedbaan terecht komen, wat weer kankerverwekkend kan zijn. Een baby die aan de borst gaat nadat je een spraytan hebt gehad, krijgt die stof dus direct binnen.
Dus mag je nu wel of niet naar de zonnebank? Aan alle zwangere vrouwen raden we het ten zeerste af. Het is een kleine aanpassing die je moet doen tijdens de 9 maanden dat je zwanger bent. De risico's om wel naar de zonnebank te gaan zijn gewoon te groot, zowel voor jou als je baby.
Bronnen: gezondheidsplein, svzinfo, verloskundigenpraktijkzuid, KWF kankerbestrijding, dokterdokter.
Andere artikelen in deze categorie