Fotocredits: Love Taza
Soms zijn er van die dingen die je beter niet tegen je kind kan zeggen, zoals de volgende 8 dingen!
Als moeder wil je natuurlijk je kind zo goed mogelijk opvoeden. Toch zeggen moeders (en vaders) soms onbewust dingen tegen hun kind(eren), die ze eigenlijk niet moeten zeggen. Je bedoelt het misschien goed, maar sommige dingen kunnen verkeerd opgevat worden door je kind.
Onderstaande zinnen gooi je er misschien uit voor je er erg in hebt. Ze zijn ook vrij normaal, maar kinderen kunnen deze uitspraken verkeerd horen. Dit kan er onbewust voor zorgen dat ze je dingen ineens niet meer vertellen omdat ze bang zijn dat je het onzin vindt. Dat wil je natuurlijk niet, daarom kan je deze zinnen beter voor je houden of anders vertellen.
Het is logisch dat je je kind graag wil helpen, maar wanneer je iets voor ze doet help je ze eigenlijk niet. Dan leren ze het nooit zelf te doen. Laat je kind dingen zelf proberen en begeleid ze hierin zonder dat je je er teveel mee bemoeid. Zo werk je er ook aan hun zelfvertrouwen op te bouwen. En als ze uiteindelijk dat moeilijke werkje afhebben en jij een compliment geeft, zal je kind zeker trots zijn!
Je bedoelt het natuurlijk goed, maar je kind vertellen dat hij of zij niet hoeft te huilen kan onbewust verkeerd opgevat worden. Je kind kan namelijk gaan denken dat er wat mis is met huilen en het uiten van (verdrietige) emoties, terwijl het heel normaal is om te huilen wanneer je pijn hebt of als je verdrietig bent. Vraag je kind waarom hij of zij moet huilen en praat erover.
Voor een kind voelt een klein schaafwondje als een verschrikkelijke pijn, terwijl dat voor volwassenen niks voorstelt. Dingen zeggen als: "Ach, er is niks aan de hand" helpt dan meestal niet. Je kunt beter je kind laten uitpraten over de pijn en hem of haar geruststellen met dat het uiteindelijk weer helemaal goed komt. Zo laat je zien begrip te hebben voor je kind en zal het huilen of schreeuwen veel sneller ophouden.
Je hoeft niet bang te zijn voor het denkbeeldige monster onder het bed. Dit helpt niet echt. Wat kinderen eng vinden blijven ze voorlopig nog wel eng vinden. Tenzij je met je kind over de angst praat, want op deze manier zou je je kind kunnen helpen om zich over de angst heen te zetten.
Je kind iets verbieden met de reden: "Omdat ik het zeg" zal hem of haar er echt niet van overtuigen om te stoppen met kattenkwaad. Zonder goede reden kunnen deze boefjes zelfs expres doorgaan. Een goede reden geven waarom iets niet mag is dus best wel van belang. Zeg nou zelf, zou jij erin trappen als iemand dit tegen jou zei?
Dit zeg je natuurlijk met alle goede bedoelingen. Maar als je dit tegen je kind zegt als die bovenop een klimrek aan het klimmen is zou het er alleen maar voor kunnen zorgen dat je kind juist valt. Je kind is op dat moment heel geconcentreerd bezig, dus afleiden door te roepen kan dan juist gevaarlijk zijn. Wat je beter kan doen is om dichtbij te blijven staan. Mocht je kind dan bijna vallen, dan zou je hem of haar alsnog kunnen opvangen of helpen!
Tuurlijk, het toetje is veel lekkerder dan het avondeten zelf. Maar wanneer je je kind op deze manier 'dwingt' om eerst het bord leeg te eten, leert je kind het avondeten nooit te waarderen. Dit wil je natuurlijk niet. Het is in dit geval dan ook beter om te zeggen dat ze in ieder geval een beetje moeten proeven. Lees ook: tips om kinderen gezond te laten eten.
Kinderen zijn geneigd om alles veel te letterlijk op te vatten. Als ouder bedoel je het natuurlijk goed om te zeggen tegen je kind dat hij of zij niet met vreemde mensen mag praten. Maar wat nou als je kind met de fiets is gevallen, en een vrouw op straat heeft dat gezien en wil helpen? Een beetje vreemd als als kind niks tegen haar zegt of hard wegrent. Het is dan misschien beter om te zeggen dat je kind het tegen jou vertelt als ze een vreemde gesproken heeft. En dingen aannemen mag, maar dan eerst aan jou laten zien.
Andere artikelen in deze categorie