Fotocredits: S. de Graaff
Hoe kun je kinderen nu eigenlijk gezond laten eten? Geen nood: je hoeft geen supermama te zijn om dit voor elkaar te krijgen.
Iedere ouder heeft bij het krijgen van een baby bepaalde verwachtingen. Met name de laatste tijd hoor je ouders praten over ideeën die zij hebben over voeding en hoe zij hun kinderen gezond kunnen laten eten.
Op radio en tv, maar ook op het consultatiebureau, de kinderopvang en social media zie je tips en aanwijzingen om je kinderen gezond op te voeden. Maar hoe breng je dit in praktijk en wat zit er nu achter die mooie foto's die je voorbij ziet komen? Het antwoord is niet zo moeilijk als je denkt en je hoeft geen supermama te zijn om je kind (en jezelf) een gezonde levensstijl aan te meten!
Voor volwassenen is het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag. De brandstof voor de rest van de dag zeg maar. Hetzelfde geldt voor de kids. De hele dag spelen, leren en ontdekken kost behoorlijk wat energie. Toch zie je nog regelmatig ouders naar het kinderdagverblijf haasten met hun kinderen, in hun handen alleen een krentenbol. Te weinig tijd in de ochtend is een bekend probleem. Te weinig tijd in de ochtend is een bekend probleem. Iedereen moet aangekleed, gedoucht en vóór half 9 de deur uit zijn. Een goed ontbijt schiet er dan vaak bij in.
Probeer voor je kind de avond ervoor al wat klaar te maken als je weet dat je 's ochtends een time management probleem hebt. Bevroren blauwe bessen vast eruit halen voor door de yoghurt, een boterham smeren en in de koelkast bewaren (bij echte tijdnood) of de ontbijttafel vast dekken scheelt een hoop tijd. Je leert je kids de tijd te nemen om te eten en goed te ontbijten. Een fijn en ontspannen moment om met elkaar de dag te starten!
Hoe energierijk een ontbijt ook kan zijn, tussendoortjes gaan er bij kinderen altijd wel in. Maar wat zijn nou tussendoortjes die goed en gezond zijn? Een baby heeft in principe nog niet veel nodig; een ongezouten volkoren rijstwafel om op te knabbelen of een fruithapje tussendoor en een baby is snel tevreden.
Voor een dreumes en peuter kan je meer variatie aanbrengen en op zoek naar lekkere, gezonde dingen als tussendoortje. Vergeet de dure (ieniemienie) zakjes bij het baby/peuter schap. Kinderkoekjes bevatten vaak verborgen suikers of ingrediënten in zitten die je kind niet nodig heeft. Probeer iedere dag een stuk fruit aan te bieden en probeer ook eens de wat meer exotische seizoenen fruit uit! Zien eten, doet eten.
Daarnaast heb je kokosballen met dadels, appel-kaneel chips, muesli repen van verschillende noten; je kan het echt allemaal zelf maken en jullie zullen er allebei niet van af kunnen blijven. Maak een keer wat meer en vries het in of verpak het goed in een tupperware bakje. Elke dag wat gezonds fabriceren in een keuken is niet nodig.
Op internet is tegenwoordig scala aan makkelijke recepten te vinden. Leg de lat niet te hoog, je kindje elke dag wat anders voorschotelen is een luxe en zeker niet nodig.
Havermout is hip en een graan die eigenlijk altijd goed is voor je kleintje. Het zit vol met anti-oxidanten, vult goed en is in een handomdraai klaar te maken. Met havermout kun je eindeloos variëren! Banaan-havermout pannenkoekjes als ontbijt voor een luie zaterdagochtend, dadel-banaan-havermout cupcakes met een beetje kokos als topping als tussendoortje of havermout aangelengd met water en een beetje kaneel opgewarmd in een pannetje als toetje. Kortom.. koop een pak havermout en experimenteer er eens op los!
Kinderen wel of niet met suiker op voeden blijft een thema. Veel ouders willen hun kind graag zonder suiker of suikerarm opvoeden, maar weten niet goed wat wel of niet goed is en welke vervangers ze moeten gebruiken. En bij gebrek aan tijd wordt er dan toch vaak gegrepen naar de bekende tussendoortjes voor kinderen.
Probeer als je een tussendoortje kiest uit de supermarkt eens de verpakking te lezen en wat er in het tussendoortje zit (het valt aan te raden dit experiment niet uit te voeren als je met kind op stap bent, lees ook winkelen met kinderen). Zie je bij de eerste drie woorden al iets van suiker of zoetstof staan, dan kun je het beter wegleggen. En laat je niet misleiden door de koppen 'geen suiker aan toegevoegd'. Vaak zit zo’n tussendoortje vol fructose, dextrose en nog meer 'verborgen suikers'.
Voeding blijft voor veel ouders een een zorgpunt en nou ja, soms een irritatie punt. Met een dreumes in de `nee` fase kan een maaltijd een ware uitdaging zijn. Gaan ze door een lastige fase waarin het avondeten niet vanzelf gaat, probeer je niet te veel zorgen te maken en te stimuleren waar je kan. Je bent niet meteen een slechte ouders als je er in plaats van een schijf van 5 maaltijd, een keer een boterham in schuift. De week erna kan je dit vast en zeker wel weer rechttrekken als die fase ook zijn laatste adem heeft.
Lees ook: Kinderen leren eten: Valkuilen en oplossingen en Gezonde hartige snacks.
Andere artikelen in deze categorie