De kraamtijd: dit gaat zéker gebeuren in de eerste week met baby

De kraamtijd: dit gaat zéker gebeuren in de eerste week met baby

Deze dingen gaan zeker gebeuren in je kraamtijd en for sure dat jij denkt: had iemand me dat niet even kunnen vertellen?

De kraamtijd, oftewel de eerste week met je baby thuis, heb ik deels verdrongen en deels herinner ik me nog als de dag van gisteren. Een goede vriendin is net bevallen van haar eerste kindje. Na een week zei ze: “Saar, even serieus: had jij dit ook? Is dat normaal? Pfff... Je had sommige dingen wel even mogen zeggen!" Met de komst van haar kleintje kwamen er weer genoeg dingen boven drijven. Dus ik haalde een mijn notitieboekje tevoorschijn en heb met MiniMe Mom Rosanne een lijst gemaakt. Alles wat je over de eerste week met je baby moet weten!

De eerste nacht thuis

Sarah: Je hebt er zó lang naar uitgekeken, maar nu is het ineens echt. Je bent ineens thuis met een ukkie. Man, man wat is dat spannend. Ik herinner me dit nog zo goed met Maud. De eerste nacht sliep ze als een roosje, en ging alles op rolletjes. Toen kwam nacht nummer twee. Ze was aan het woelen, maakte gekke geluidjes, was onrustig en huilerig. Ik was zo blij om 's ochtends de kraamhulp te zien die uitlegde dat dit heel normaal is. Heel veel baby's hebben dit gewoon de tweede nacht (en soms nog vele nachten meer).

Baby valt af

Rosanne: De eerste dagen ben je echt alleen maar bezig met voeden. Je belangrijkste zorg is dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Zeker als je borstvoeding geeft is dit zo moeilijk te meten omdat je niet kunt zien hoeveel er naar binnen gaat. Je gaat dan vooral af op de dagelijkse weegsessies met de kraamhulp. Is je kindje genoeg gegroeid of niet?

Het is heel normaal dat baby's in de eerste week juist afvallen. De kraamhulp houdt goed in de gaten of dit niet teveel is.

Wij kregen op dag 3 te horen: oei, dit is echt de max van wat Lonne mag afvallen. En dus waren we de volgende dag én nacht totaal gefixeerd op de voedingen. Er moest genoeg naar binnen gaan, dus legde ik haar bij elk huiltje nog maar eens aan. De volgende dag was ze gelukkig niet nog meer afgevallen maar juist goed gegroeid.

Huiluurtje

Sarah: Dit is niet meestal in de eerste week, maar in de tweede of derde week kun je te maken krijgen met het fenomeen: huiluurtjes. Op een vast tijdstip zet je kleine de sirene aan. Zoals de naam doet vermoeden is het een uurtje, maar het kan ook heel goed een half uur of 3 uurtjes zijn. Het schijnt dat teveel prikkels te maken kunnen hebben hiermee. 

Herstel mama

Rosanne: Ik kan maar beter eerlijk zijn: als mama heb je na de bevalling ook echt wel even tijd nodig om te herstellen. We zijn niet allemaal Blake Lively's die twee dagen na de bevalling haar opwachting maakt op een bruiloft, toch? En dat is helemaal niet erg.

Niemand vertelt het je, maar de eerste dagen kijk je ook gewoon uit naar het moment dat je weer fatsoenlijk kunt lopen en zitten, soepel uit bed springt in plaats van als een oude oma overeind komt, je zonder brandende pijn naar het toilet kunt en je onderkant niet meer zo godsgruwelijk beurs en pijnlijk is.

Het gaat over en dit zijn de dingen die je als eerste uit je geheugen verbant. In dit artikel lees je meer praktische tips over ontzwangeren en herstellen na de bevalling.

Kraamhulp, verloskundige en consultatiebureau

Rosanne: In de eerste week met baby heb je natuurlijk dagelijks de hulp van de kraamverzorgster, die jou en de baby verzorgt. Ook komt je verloskundige nog langs om te controleren hoe het met jou is en om de hielprik bij je baby af te nemen. Redelijk snel zal een wijkverpleegkundige van het consulatiebureau langskomen voor een intakegesprek. In dit handige artikel met praktische weetjes over de eerste week met je baby lees je daar meer over. 

Sprongetje?

Sarah: Een woord dat elke nieuwe moeder heel snel leert en waar heel veel issues onder geschaard worden: de sprongetjes. Je pasgeboren kleintje maakt sprongetjes in de ontwikkeling. En deze sprongetjes zul je merken! Baby's huilen dan vaker, eten meer of minder, zijn uit hun doen... In het Oei ik groei boek of de app kun je zien wanneer die sprongetjes zijn. Ik heb er eerlijk gezegd wel een haat-liefde verhouding mee. Ik laat het liever op mij af komen dan dat ik van te voren al bang bent dat er een sprongetje aankomt, maar het kan ook zeker een antwoord zijn op onverklaarbaar onrustig gedrag. Iedereen zijn ding!

Regeldagen baby

Sarah: Regeldagen zijn dagen waarop je baby een groeispurt heeft en dus extra behoefte heeft aan melk. Dit komt zowel voor bij flesvoeding als borstvoeding. Met deze regeldagen zul je merken dat je baby meer behoefte heeft aan jou, onrustiger is en meer huilt. Wanneer de regeldagen zijn kun je lezen in het artikel: Dit zijn regeldagen.

kraamtranen - Tranen om alles

Rosanne: Kraamtranen worden het genoemd. In de eerste week ben je zo overdonderd door wat je is gebeurd, dat je om alles wel kunt janken. Niet omdat je verdrietig bent, maar juist omdat je piepkleine dingen ineens heel erg waardeert.

Snikkend zat ik op de bank, alleen maar omdat ik zó zielsgelukkig was met dat kleine slapende meisje in mijn armen

Ik hield het niet droog als ik John Legend met All of Me op de radio voorbij hoorde komen. En toen mijn vriend weer aan het werk was trof hij mij een keer 's avonds bij thuiskomst met baby Lonne snikkend op de bank aan. Niet omdat er iets erg was gebeurd, maar omdat ik zo zielsgelukkig was met dat kleine mensje dat zo tevreden in mijn armen lag. 

Krampjes baby

Sarah: Het is allemaal best pittig. Je kleintje komt op deze aardbol en moet ineens veel zelf gaan doen en heeft dan ook nog eens last van krampjes. Ja, dat vond ik ook pittig. Ze is aan het huilen, maar wat kan ik nou doen op eindeloos met haar rondlopen na? Ik ken verhalen van mensen die 's nachts maar een rondje gingen rijden met de auto omdat de kleine van zo'n autoritje wel rustig werd. Gelukkig zijn er paar tips & tricks. Lees: krampjes bij een baby. Oja en goed nieuws meestal wordt het bij drie maanden een stuk minder! 

Gekke babygeluidjes 

Sarah: Maud sliep naast mijn bed, alleen ik was zo waakzaam. Fijn hoor, co-sleeping met je baby, maar als ze maar net een gek geluidje maakte zat ik al rechtop in bed. Nu komt het voor dat baby's de eerste paar weken ook gewoon gekke geluidjes maken. Het is even wennen, maar als je weet dat het erbij hoort slaap je toch een stukje lekkerder.

Confession: ik heb serieus alle geluidjes opgenomen en liet deze dan een dag later aan de kraamverzorgster horen. Zij kon me dan gelukkig steeds geruststellen, haha.

kraamtijd bezoek?

Sarah: Ik kon niet wachten om Maud te showen aan onze familie en vrienden. Ik stond de eerste dag helemaal te stuiteren, had nog zoveel adrealine van de bevalling. Dus laat de gezelligheid maar komen. Alleen toen ik een paar nachten slecht had geslapen, was ik heel blij dat we voor een babyborrel hadden gekozen en niet iedereen op kraamvisite hadden laten komen. Nooit gedacht, maar ik was toch een stuk beschermender dan dat ik had gedacht. Ik vond het niets als iemand aan het niezen was, Maud naar de parfum van een tante rook, of iemand met iets te felle lipstick Maud kusjes wilde geven. Daarom was het heel fijn dat we bijna geen bezoek hadden en iedereen naar de babyborrel kwam. (ps: zo voorkom je die argh! momenten bij kraambezoek).  

STUWING

Rosanne: Het begon op dag 2 of 3: borsten die ontzettend zwaar, vol en pijnlijk aanvoelen. Ze staan gewoon helemaal strak, alsof ze uit elkaar knappen. Zodra Lonne dronk, verlichtte het even. Mijn kraamverzorgster gaf me de tip om mijn meest strakke sportbeha op te zoeken en die aan te trekken, zodat de boel een beetje platgedrukt werd en het niet nog erger werd. Koolbladeren zouden ook wat verlichting brengen, dus daar zat ik met bladeren van een spitskool in mijn strakste sporttop. Na een dag of twee was het ergste achter de rug, thank god.

 

Scheel kijken 

Sarah: Maud keek ook een beetje scheel na de geboorte. Niet continue, maar wel af en toe. Ik wist dat dit er bij kon horen dus ik maakte me niet zo veel zorgen. 

Pseudo-menstruatie

Rosanne: Meisjes krijgen in de baarmoeder ook wat van jouw hormonen mee, hierdoor kunnen ze een neppe menstruatie krijgen of opgezette borstjes. Lonne had alleen een beetje opgezette borstjes. Het is dat de kraamhulp het zei, mij was het amper opgevallen!

Vervellen

Sarah: Maud heeft wel babyacne gehad, maar is niet gaan vervellen. Baby's die langer in de buik zitten hebben vaak een droge, vellerige huid. Je kunt smeren wat je wilt, maar dit helpt niet. Don’t panic: na een aantal dagen trekt dit weg en na ongeveer twee weken ziet de huid er normaal uit.

 

de eerste poep is zwart

Rosanne: De verloskundige had dit tegen mij gezegd, dus bij Lonne was ik hierop voorbereid. Maar als je dit van te voren niet weet, schrik je waarschijnlijk wel even haha. De eerste poep van je baby’tje bevat vruchtwater, slijm die de baby heeft ingeslikt, galstoffen en bloedresten. Klinkt niet heel smakelijk, maar het is heel normaal!

Kraamtijd ervaringen

Lady's onder elkaar! Laten we eens even delen hoe jij de kraamtijd vond. Wat valt tegen, wat vond je easy? Dan kunnen we dit artikel met jullie ervaringen ook verder uitbreiden. Want hey, we kunnen elkaar toch helpen!

We zeggen maar zo: lelijk in de luier, mooi in de sluier!

Sarah Glasbergen

Door

03 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.