Soms is het een beer, olifant of muis, maar soms ook een tuttel of ander doekje. Veel kinderen hebben er een: een lievelingsknuffel.
Zo’n lievelingsknuffel is hartstikke handig, want het geeft je kleintje troost als hij verdrietig is of houvast als je niet bij hem kan zijn en hij jou mist. En belangrijk: het leert een kind om zichzelf te troosten.
Maar zo’n lievelingsknuffel kan ook een bron van frustratie zijn op het moment dat hij zoek is. En dat gebeurt nogal eens met deze vriendjes die door hun kleine eigenaren het liefst overal mee naartoe worden genomen.
Met twee meiden die van jongs af aan allebei een lievelingsknuffel hebben, te weten Mevrouw Konijn en Muis, kan ik mezelf inmiddels wel een expert noemen op lievelingsknuffel-gebied. Daarom vijf handige tips & tricks voor alle nieuwbakken ouders die willen weten hoe het nou zit met zo’n lievelingsknuffel en hoe je voorkomt dat je hem kwijt raakt.
Huh… je kan de lievelingsknuffel van je kind toch niet bepalen? Die kiest hij toch zelf? Ja natuurlijk, dat klopt. Maar toch geloof ik dat je dit wel een beetje kunt sturen. Nadat ik bij mijn oudste dochter had gezien wat een belangrijke rol zo’n knuffel kan hebben in het prille leven van een kind, heb ik bij mijn tweede dochter heel bewust gekozen voor een bepaalde knuffel die geschikt was als lievelingsknuffel, namelijk Muis. Vanaf dat zij baby was, was Muis de enige knuffel die in haar wiegje lag, ging Muis overal mee naartoe in de Maxi Cosi en was Muis er ook op de crèche. Op die manier was Muis dus overal waar zij ging en is Muis als vanzelf haar liefste vriendje geworden. Ze is nu 2 jaar en inmiddels is Muis allang niet meer de enige knuffel in haar bedje, maar toch blijft Muis haar favoriet.
Omdat je kind en zijn lievelingsknuffel de komende jaren bijna onafscheidelijk zullen zijn, is het wel zo leuk als de knuffel er ook een beetje gezellig en schattig uitziet. Maar belangrijker is nog, dat het ook een veilige knuffel is. Zo’n lievelingsknuffel heeft namelijk heel wat te verduren: er zal op gesabbeld en aan getrokken worden, dus zorg ervoor dat de knuffel geen loszittende onderdelen heeft of plastic oogjes die los kunnen raken. Let er ook op dat de knuffel niet te groot is, zodat hij nog makkelijk mee te nemen is. En handig: sommige knuffels van bijvoorbeeld het merk Happy Horse hebben speciale koordjes waarmee je hem makkelijk aan een wandelwagen kan vastbinden en je dus minder kans hebt dat je de knuffel verliest.
Is er eenmaal een knuffel tot lievelingsknuffel gebombardeerd, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een reserve-exemplaar hebt en wissel deze met elkaar af. Want een echte favoriete knuffel wordt vies en om te voorkomen dat het een bron van bacteriën wordt, is een periodiek badje zo nu en dan wel gewenst. Door de knuffels af te wisselen, voorkom je bovendien dat het reserve-exemplaar nog in een gloednieuwe status is en door je kind wordt afgewezen mocht je de lievelingsknuffel (o help!) zijn kwijtgeraakt.
Onderweg naar de crèche of gastouder en bepakt met luiers, reservekleding en eten, kom je erachter dat je alles bij je hebt…behalve de lievelingsknuffel! Dus dan zit er niets anders op dan om te keren. Voorkom deze stress door op plekken waar je kind vaak komt ook exemplaren van zijn beste vriendje te hebben liggen. Bij ons lagen er naast de twee exemplaren thuis, standaard een Mevrouw Konijn en een Muis in de bakjes op de crèche en in de bedjes bij opa en oma waar de meisjes een dag in de week waren.
Hoe goed je ook oplet, je kan de lievelingsknuffel altijd verliezen of per ongeluk ergens laten liggen. Hopelijk heb je dan dus al één of meerdere replica’s en is het leed te overzien. Maar mocht dit niet zo zijn, ga dan naar de website www.knuffelkwijt.com en laat weten dat je een knuffel bent verloren. Ook kunnen mensen hier berichten plaatsen als ze een knuffel hebben gevonden. Levert dat niets op? Bestorm dan de sociale media en zet een zoekactie op touw. Of misschien heb je geluk en zal de vinder proberen om het baasje van de gevonden knuffel te vinden. Wie herinnert zich niet hoe heel Nederland in rep en roer was door de NS Beer? Een beer die werd gevonden in de trein en uiteindelijk na 8,5 maand weer werd herenigd met zijn 3-jarige vriendje.
Heeft jouw kind ook een lievelingsknuffel? Ben je die wel eens kwijtgeraakt? Laat het weten in een reactie!
Andere artikelen in deze categorie