Ervaring ICSI behandeling Linda

Ervaring ICSI behandeling Linda

ICSI ICSI wat jij niet ziet... Echo's, potjes vullen en de vriezer in, ISCI is een behoorlijk traject, en Linda vertelt hier haar ervaring met deze behandeling.

De uitslag is binnen, kinderen krijgen op de natuurlijk manier gaat niet lukken. Maar wat dan? Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en zakt de moed je al in de schoenen terwijl je nog moet beginnen... Door middel van mijn verhaal hoop ik dat je wat meer wegwijs raakt in de wereld van ICSI.

IUI, IVF of ICSI?

Na een jaar van bloedonderzoeken, echo's en potjes vullen kregen wij het advies om aan een vruchtbaarheidsbehandeling te beginnen. IUI en IVF mochten we overslaan, daarvoor was de uitslag van mijn vriend niet voldoende. Het werd ICSI, dat is bijna hetzelfde als IVF alleen gebeurt de bevruchting in het laboratorium. Bij ICSI kiezen de laboranten de sterkste zaadcel en injecteren deze in de eicel. Bij IVF dringt de sterkste zaadcel op eigen houtje de eicel binnen, waarna het in beide gevallen wachten is op een bevruchting.

Maar daar gaan nog veel meer dingen aan vooraf.

Welk ziekenhuis? 

Misschien heb je de luxe dat je kunt kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Denk hier goed over na, dat ziekenhuis wordt gedurende een bepaalde periode je tweede huis en hier wordt hopelijk jullie kindje 'gemaakt'. Ik heb in overleg met de zorgverzekering de keuze gemaakt voor het AZM. De resultaten waren daar heel goed en de zorgverzekering had contact met hen, niet geheel onbelangrijk gezien het om hoge bedragen gaat.

Bekertje vullen

Het ziekenhuis wil zelf natuurlijk hun eigen onderzoeken doen. Bloedprikken, echo en jawel; weer een bekertje vullen. Ja, daar hebben ze een speciaal kamertje voor met de nodige video's, tissues en boekjes; Katja Schuurman, bedankt voor je medewerking.

De prikmiddag en nulmeting

Waarna ook het ziekenhuis constateert dat het echt niet vanzelf zal lukken word je op de wachtlijst gezet. Als deze er is, wij hebben een half jaartje moeten wachten. En dan was daar het telefoontje, we mochten beginnen! Na een infoavond en prikmiddag (hier krijg je uitleg over alle medicatie en mag je oefenen met prikken) werden we uitgenodigd voor de startecho, een soort nulmeting. Na deze echo mocht ik beginnen met Decapeptyl spuiten, deze hormoonsoort onderdrukt de eigen cyclus. Dit is een voorverpakte spuit met een botte naald, en het voordeel van deze spuit is dat je niets zelf hoeft te mengen.

Punctie of niet? 

Na deze spuit elke ochtend om 7.00uur gezet te hebben werd er weer een echo gemaakt. Even checken of mijn cyclus plat ligt, dat was gelukkig zo. Er kwam een spuit bij, Puregon. Een super handige pen en fijne spuit om te zetten. Puregon zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk eicellen gaan rijpen. Ook deze spuit zette ik elke dag om 7.00 uur. Na een weekje kreeg ik weer een echo, kijken wat er allemaal gegroeid was. Als alles in orde is, word de punctie gepland.

Verschillende verhalen

Hier lees je veel verschillende verhalen over. Van 'niet te houden zo pijnlijk' tot 'het stelt niks voor'. Ik heb me van die verhalen niks aangetrokken, maar natuurlijk vond ik het superspannend. Achteraf vond ik het echt geen pretje; ik heb er 3 mogen ondergaan. Het is zonder verdoving, dus het enige wat je kan doen is rustig blijven en je daarna lekker laten vertroetelen!

De vriezer in!

36 uur voor de punctie moet je een Pregnyl spuit zetten. Deze mix je zelf en dat is spannend, gelukkig kregen we 2 setjes mee (maar die hebben we nooit hoeven gebruiken). Een dag of een paar dagen na de punctie krijg je te horen of er een bevruchting heeft plaatsgevonden en wanneer er dan een terugplaatsing kan krijgen. Wij hebben bij alle 3 de keren geluk gehad, 1 embryo is terug geplaatst en 2-3 of 4 gingen de vriezer in! Voor de terugplaatsing krijg je de instructie om Utrogestan bolletjes te gebruiken, van onderen ja.. Gebruik er maar inlegkruisjes bij want het wordt een zooitje.

Terugplaatsing

En dan de terugplaatsing! Dat was een bijzondere dag, omdat wij ervoor gekozen hadden om naar Maastricht te gaan waren we er wel een dagdeel zoet mee. Inclusief een toiletstop om de blaas te legen zodat er daarna meteen 1 liter water in kon, binnen een kwartier.. Dat is topsport!! Zeker als je daarna in de beugels mag en alles op moet houden!!

Onzekere weken

Na de terugplaatsing is het 2 weken wachten, onzekere weken, spannende weken.. Regelmatig werd ik na 12 dagen ongesteld en wist ik dat alles weer voor niets was geweest. 3 keer heb ik de 14 dagen gehaald, 3 keer een positieve test! Dat is zo'n feest om dat mee te mogen maken. Toch heb ik 2 keer een miskraam gehad, 1 keer van 2 ingevroren embryo's (cryo's) en 1 een paar weken geleden van 1 cryo. Beide na ongeveer een week of 7/8. De andere postieve test is positief gebleven ;-) een heerlijk mannetje van bijna 2.

Verrassing...

Nu ben ik in het geheim weer hormonen aan het slikken, we hebben deze keer ervoor gekozen om het niet aan iedereen te vertellen. Het is ontzettend fijn dat alle mensen om ons heen zo met ons meeleven, dat zorgt er ook voor dat je er vaak mee bezig bent in je hoofd. Mensen vragen, bellen of appen toch hoe het gaat. Dat is nu niet zo, de tijd gaat daardoor sneller. Ik ben er niet zo mee bezig en hoe leuk zou het zijn als wij ook een keer onze familie en vrienden kunnen verrassen?

De magische grens

Overmorgen is de terugplaatsing van een cryo, hiervoor is gelukkig geen punctie meer nodig en ik slik hormonen in plaats van spuiten. Over 2 weken zit ik op mijn 12 dagen, een magische grens..

Laat je niet gek maken door andere mensen of internet, doe wat goed voelt! Het is jouw lichaam en jullie relatie, dat zijn de dingen waar je goed voor moet zorgen.

Linda

Daisy van Schaijik

Door

09 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.