Fotocredits: Eline Visscher
Met de vadercursus worden mannen goed voorbereid op de zwangerschap en bevalling, in een echte men only-omgeving!
Tijdens de zwangerschap volgen aanstaande moeders vaak een zwangerschapscursus om ze voor te bereiden op wat ze allemaal te wachten staat. Ze krijgen dan handige tips en vooral ook veel informatie over de bevalling. Maar de mannen dan? Speciaal voor hen bestaat de vadercursus, waarin specifiek de vaders voorbereid worden op het vaderschap.
Hah, hah, een zwangerschapscursus voor mannen? Ja hoor, kunnen we zeker in een kring gaan zitten puffen met z'n allen? Nee hoor, niks voor mij.
Heb jij of ben jij een man die er zo over denkt? Geen zorgen, de vadercursus is anders. Ten eerste is deze cursus men only, dus de vrouwen gaan niet eens mee! Daarnaast geeft een vadercursus echt praktische handvatten zodat mannen met zelfvertrouwen hun vrouw kunnen assisteren. We spraken met David Borman, zelf vader en degene die de cursus geeft.
Een vadercursus kan een echte toevoeging zijn:
Waarom niet? Mannen worden ineens vader en die overgang wordt nog wel eens vergeten. En dat terwijl mannen ook met een hoop vragen en onzekerheden zitten en de zwangerschap ook een heftige gebeurtenis voor hen is. David:
Natuurlijk is de fysieke component minder, maar de emotionele impact is zeker net zo groot. Veel mannen zijn ook onzeker over het grote onbekende dat voor hen ligt. Hoe ga ik het regelen met geld? Welke dingen kan ik nog wel doen en welke niet? Kan ik de verantwoordelijkheid wel aan?
En dan kan het nog wel eens fijn zijn om te praten met mannen die in dezelfde situatie zitten. David merkt dat de mannen zich vrij snel opener opstellen en meer vragen durven te stellen:
De schaamte is er dan snel vanaf en de mannen herkennen onderling ook veel van elkaar. Ze hebben het gevoel 9 maanden achter te lopen en het voelt als een soort opluchting als het bespreekbaar wordt gemaakt.
Een van de belangrijkste pijlers in de cursus is het weghalen van het spannende onbekende. De meeste mannen hebben nog nooit eerder een bevalling gezien en vragen zich zeker af wat het precies is:
Kan ik haar pijn doen als ze weeën heeft? Hoe kan ik haar helpen? Twee van de meest gestelde vragen tijdens de cursus.
Een belangrijke tweede pijler van de cursus is de mannen ook het gevoel te geven dat ze echt een aanvulling kunnen zijn. Samen zie je dingen die iemand alleen over het hoofd ziet. 1+1=3 is hier de ideale situatie.
Mannen willen namelijk ook mee kunnen denken over een thuis- en ziekenhuisbevalling, of hun mening kunnen geven over borst- en flesvoeding. Een behoefte die de aanstaande mama's vaak nog over het hoofd zien.
De man betrekken bij de zwangerschap, daar valt nog een hoop winst te behalen. Het krijgen van een kind is een levensgebeurtenis met een impact die je nooit zal vergeten. Toch is alles rond de zwangerschap nog te veel op de vrouw alleen gericht. Het is juist belangrijk dat je er allebei mee bezig bent en de gebeurtenis echt samen beleeft.
In de cursus krijgen mannen ook meer inzicht in de rol die ze kunnen spelen tijdens de zwangerschap en bevalling: stel je je op als coach, als maatje of als mental coach? Belangrijk in al deze rollen is dat mannen vooral meer gaan praten met hun vrouw. Door de hormonen kan ze anders reageren dan verwacht en daarom moet je goed met elkaar overleggen wat de verwachtingen zijn. Een grappig voorbeeld dat David gaf:
Een van de mannen vroeg of hij iets kleins kon doen dat ze leuk zou vinden. Ik zei dat een douchekrukje handig kon zijn omdat staan niet altijd meer even makkelijk gaat. Kwam hij de week erna terug met het bericht dat hij de wind van voren had gekregen. ('Ik ben toch zeker niet hulpbehoevend!') Hij had zonder overleg het douchekrukje gekocht en neergezet.
Wat we hiervan leren? Praten en overleggen. Het werkt echt!
Naast het bespreken van de onzekerheden en vragen waar vaders zelf mee komen, is er natuurlijk ook een groot praktisch onderdeel in de cursus. De aanstaande vaders krijgen ontzettend veel informatie over de zwangerschap en ook veel tips over hoe ze hun partner kunnen helpen. Een van die handige tips:
Leg een pakje crackers op het nachtkastje als je vrouw veel last heeft van ochtendmisselijkheid. Ze kan dan eerst iets eten voor ze opstaat en vaak zakt de misselijkheid daardoor dan weg.
Het zijn van die kleine dingen, maar die maken wel het verschil! Het is niet een geval van 'zij is zwanger' en hij is er alleen voor de 'kusjes en klusjes', je bent zo echt actief samen bezig met de zwangerschap.
Wat zijn nu echt de gouden tips die mannen kunnen gebruiken tijdens de zwangerschap? David gaf ons er drie:
Met dank aan David Borman, die mij met zoveel enthousiasme wist te vertellen over de rol van mannen tijdens de zwangerschap en de vadercursus.
Heb jij de vadercursus gevolgd of ken je iemand die de cursus heeft gevolgd? We horen graag je ervaring in een reactie.
Verloskundige - niet praktiserend
Door Daisy van Schaijik
25 mei 2016
Andere artikelen in deze categorie
Andere artikelen in deze categorie