Luieruitslag bij je baby: wat kun je doen?

Het komt vrij vaak voor en je baby kan er behoorlijk last van hebben: luieruitslag. Hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

Luieruitslag bij je baby is een hele vervelende kwaal. De huid van je baby is nog heel gevoelig en er is maar weinig voor nodig om de huid te irriteren. Een schurende, volle luier kan dan al heel snel voor luieruitslag zorgen. Wat is luieruitslag en nog belangrijker: hoe komt je kleine er zo snel mogelijk weer vanaf? Wij vertellen het je!

Hoe herken je luieruitslag?

Luieruitslag herkennen is eigenlijk niet zo heel moeilijk: de huid op en rondom de billen van je baby is rood van kleur en ontstoken. Vaak heeft je kleine ook opgezwollen bultjes op en rond de billen. Er kunnen ook open plekjes ontstaan.

Luieruitslag kan erg jeuken en veel pijn doen. Aan je baby zelf kun je merken dat hij misschien vaker huilt of gefrustreerd is, zeker als je de luier gaat verschonen. Ook kan de eetlust minder worden.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Je kindje kan luieruitslag krijgen doordat de agressieve stoffen die in urine en ontlasting zitten gaan irriteren op het tere babyhuidje. Ook door wrijving en het schuren van de luier kan de uitslag ontstaan. 

IS Luieruitslag een schimmel?

Is luieruitslag een schimmel? Niet per se. De 'normale' uitslag noemen we gewoon een uitslag. Maar als die uitslag gepaard gaat met rozerode bultjes of witte bultjes met pus om een rode vlek op de billen of rond de mond, dan kan het een schimmelinfectie zijn. Verder zit bij een schimmelinfectie de bilnaad vaak ook onder de vlekjes en bij een luieruitslag niet. De schimmelinfectie moet behandeld worden met een speciale anti-schimmelzalf zoals miconazol (daktarin). Je huisarts kan je een recept voorschrijven bij de apotheek.  

Voorkomen van luieruitslag

Hoe kun je luieruitslag voorkomen? Wij zetten wat tips op een rij:

  • Verschoon de luier regelmatig, ook als je ziet dat er maar een klein beetje ontlasting in zit. 
  • Maak de billen van je baby goed schoon met ongeparfumeerde doekjes of een washandje en lauw water. 
  • Laat je baby af en toe ook liggen zonder luier. Zo kan de huid even aan de lucht drogen en voorkom je dat de huid gaat broeien. 
  • Gebruik goed passende luiers. Een luier in de verkeerde maat kan gaan schuren. 
  • Houd de huid van je baby goed vet met zinkzalf of -olie.
  • Gebruik alleen verzorgingsproducten die ook echt geschikt zijn voor de tere babyhuid. 

Luieruitslag behandelen

Het is belangrijk om luieruitslag op tijd te behandelen, anders kan de huid van je baby gaan ontsteken. Handige tips naast die van hierboven: 

  • Wrijving kan de huid alleen maar meer irriteren. Dep de huid droog met een hydrofiele doek
  • Zit de ontlasting vastgeplakt? Met wat extra babyolie op een doekje kun je het er makkelijk afhalen zonder dat je echt moet boenen. 
  • Zinkzalf of -olie helpt bij het herstel van de huid, smeer daarom de huid in zodra je die hebt drooggedept. 
  • Heb je katoenen, wasbare luiers? Spoel die na het wassen nog eens goed uit in een teil met 1 liter water en een eetlepel azijn, dit zorgt ervoor dat eventuele zeepresten worden verwijderd. 

Goede billencrèmes

Om luieruitslag te behandelen, is het belangrijk om regelmatig met een goede billencrème te smeren. Wij zijn erg fan van de billenzalf van Dr. Leenarts (met 30% zink)!

LUIERUITSLAG met BLOED: WAT NU?

Volg sowieso bovenstaande stappen bij het behandelen van de uitslag. Als je baby open plekjes heeft bij de luieruitslag, is het daarnaast van belang om die huid goed te beschermen. Smeer het goed in met zinkzalf of -olie zodat de urine en ontlasting niet meer bij de kapotte huid kunnen komen. En je baby extra laten 'luchten' is in dit geval ook heel goed!

Geen luieruislag maar...

Soms denk je luieruitslag te herkennen, maar is het een ander soort uitslag. Over welke soorten uitslag hebben we het dan?

  • Dauwworm

    Ziet eruit als dikke ruwe rode, schrale plekken met witte of gele schilfers op de liezen, geslachtsdelen of onderbuik (evt. op het hoofd).
  • Krentenbaard

    Ziet eruit als puistjes en zweren met een gele korst. De zweren gaan makkelijk kapot en jeuken. 
  • Warmte-uitslag

    Ziet eruit als jeugdpuistjes met heel kleine roze bultjes die vooral in de huidplooien van de luier te vinden zijn. 

WANNEER NAAR DE HUISARTS?

In principe hoef je met luieruitslag niet naar de huisarts te gaan. Als de uitslag echter erger wordt of lang duurt, kun je wel een afspraak maken. Ook als je denkt dat je baby een schimmelinfectie heeft, is het verstandig zo snel mogelijk even langs te gaan. 

LUIeruitslag: Waar of niet waar?

Babybillen drogen met een föhn

Het zal misschien goed werken om de billen snel droog te krijgen, maar toch raden we deze methode af. Met een föhn blaas je lucht over de genitale streek, en dat kan weer infecties in de hand werken. Gewoon even laten drogen aan de lucht is beter.

Talkpoeder

Talkpoeder heeft als eigenschap dat het vocht makkelijk opneemt en een beetje vet is, maar we raden het niet aan om te gebruiken voor je baby. Talkpoeder werkt namelijk als een ondoordringbare laag en verder doet het niets. Het heeft geen genezende werking zoals bijvoorbeeld zinkzalf, waardoor de huid juist weer gaat irriteren.  

Sudocreme in plaats van zinkzalf of -olie

Sudocreme is de grote favoriet onder mama's, evenals Penaten, Natusan, Bepanthen, Inotyol, Daktozin en Derma Care. Wat deze zalfjes doen, is in principe hetzelfde als de zinkzalf of -olie; ze brengen een vettige laag op de huid aan die beschermend werkt. Deze zijn dus best het proberen waard! Iedere huid is anders en reageert dus verschillend op diverse soorten crèmes. Heeft je baby luieruitslag, dan is het in ieder geval belangrijk dat je geen geparfumeerde zalfjes of doekjes gebruikt.

Maizena of rauw eiwit 

Maizena op de uitslag gooien schijnt achterhaald te zijn vanwege de gist die erin zit. Deze gist zou een schimmelinfectie juist erger maken (let op: voor luieruitslag is dit bewijs niet gevonden). Ook rauw eiwit is achterhaald, omdat de risico's op het overbrengen van samonella nog niet goed zijn onderzocht. Het liefst raden we dan ook de 'gewone' middeltjes aan zoals zinkzalf. 

Badedas

Wat op fora ook als ultieme tip naar voren kwam, was een scheutje Badedas in het badwater doen. Na twee tot drie keer is de uitslag dan helemaal verdwenen. We hebben dit nog niet zelf getest, maar als je hier ervaring mee hebt, dan horen we het graag!

Bronnen: mijnkinderarts, thuisarts, apotheek

We horen graag je ervaring met bovenstaande methoden en middelen. Heb jij een gouden tip die voor jouw baby heel goed werkte? We horen het graag! Laat een reactie achter en help andere mama's bij dit veel voorkomende probleem. 

Redactie MiniMe.nl

Door

26 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.