Flesvoeding baby | Hoe geef je de fles aan je kindje?

Flesvoeding baby | Hoe geef je de fles aan je kindje?

Je baby de fles geven is geen hogere wiskunde. Toch is het handig om een paar dingen te weten over flesvoeding. Lees snel verder!

Als je denkt aan flesvoeding, komen er misschien wat vragen in je op. Hoeveel flesvoeding moet je geven? Hoe vaak geef je je baby dan de fles? Kan ik gewoon kraanwater gebruiken om de voeding klaar te maken? Zijn er nog dingen waar je op moet letten? Wij geven je de antwoorden!

Baby's drinken in de eerste maanden van hun leven alleen maar melk. Dit kan moedermelk zijn dat je geeft via borstvoeding of je kiest ervoor om kunstvoeding met de fles (flesvoeding) te geven. In dit artikel vertellen we je alle ins & outs over dat laatste!

Babymeisje grijpt naar fles

Meningen over flesvoeding

Er zijn veel meningen over het geven van borst- of flesvoeding aan je kindje. Ik sta er zelf zo in: borstvoeding is alleen goed en leuk, als zowel baby als mama er blij van worden. Als één van de twee er stress of pijn van heeft (om welke reden dan ook), doe het dan alsjeblieft niet. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk; ook kunstvoeding is goed voor je kindje! 

Zelf heb ik zeven weken borstvoeding gegeven, daarna ging het echt niet meer door allerlei complicaties. Ik heb m’n best gedaan, maar het lukte gewoon niet meer. Al héél snel ervaarde ik de voordelen van flesvoeding. Want dat zijn er een hoop!

Wat zijn de voordelen van flesvoeding?

Flesvoeding (kunstvoeding die je via de fles geeft) heeft echt wel voordelen. Ik zet ze graag voor je op een rij:

  • Jij bent niet de enige die je baby kan voeden: je partner, de oma, oppas of (kraam)visite kan een deel van die taak op zich nemen. Dat geeft jou meer lucht!

  • Je weet precies hoeveel je baby binnenkrijgt.

  • Je hebt geen kans op borstontsteking of tepelkloven. Hallelujah! Ik had beide en was maar wat opgelucht toen ik had besloten dat het genoeg was met die problemen. Kunstvoeding it was!

  • Flesvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te groeien. Inclusief vitamine K, wat je dan dus niet extra bij hoeft te geven. Het voldoet echt als volwaardige voeding voor je kindje.

  • Je kunt gemakkelijker een dagje weg of weer beginnen met werken.

  • Je hoeft zelf niet op te letten met wat je eet en drinkt; je baby heeft daar geen last van.

  • Je hoeft niet op te letten met het slikken van medicijnen.

  • Flesvoeding is er voor alle kindjes, ook met bijzondere behoeften. Baby's met krampjes, reflux en/of allergieën kunnen andere soorten proberen. Ideaal!

Hoeveel flesvoeding geef je je baby?

De hoeveelheid flesvoeding die je je baby moet geven, hangt af van het gewicht van je kindje. De richtlijn is dat je kindje op een dag ongeveer 150 milliliter (bereide) flesvoeding per kilo van zijn gewicht nodig heeft. Bij een baby die 5500 gram weegt, heb je dus 825 ml per dag nodig. Dit verdeel je dan over een aantal flesjes per dag.

Een pasgeborene heeft een kleine maag en daardoor minder ruimte voor voeding, waardoor je veel kleine hoeveelheden over een dag moet geven. Een iets oudere baby kan meer melk per keer drinken waardoor hij/zij minder vaak voeding nodig heeft.

Hoe vaak geef je flesvoeding?

Als je baby net geboren is, geven ze om de twee tot drie uur aan dat ze honger hebben. Je verloskundige geeft dan aan hoe vaak je je kleine de fles kunt geven. Dit komt meestal neer op zo'n 6 tot 8 voedingen per 24 uur. Hier hoeft niet standaard drie uur tussen te zitten, de meeste baby's drinken 's avonds graag wat meer. Dit kan prima als je 's avonds per keer iets minder geeft.

Dreumes zit met S-fles Difrax

Hoe lang duurt een voedingsmoment met de fles?

Normaal gesproken doet je baby zo'n 15 tot 30 minuten over een fles. Merk je dat die kleine wel heel snel klaar is? Dan kan het helpen om een flessenspeen met een kleiner gaatje te kopen. Een fles met groter gaatje kan juist weer helpen als je baby te langzaam drinkt.

TIP! Houd de fles aan de voorkant vast, dan voel je het drinkritme van je baby beter aan.

Hoe moet je flesvoeding klaarmaken?

Flesvoeding maak je per flesje steeds opnieuw klaar. Het is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je echt even op moet letten:

  1. Was eerst je handen voor je met het klaarmaken van de flesvoeding gaat beginnen.
  2. Vul de fles met koud, schoon water.
  3. Verwarm het water (nooit warmer dan 30-35 graden). Koken hoeft niet, de magnetron of een pannetje werkt prima. Je kunt ook een flessenwarmer gebruiken.
  4. Meet de juiste hoeveelheid melkpoeder af. Op de verpakking staat hoeveel je nodig hebt per hoeveelheid water.
  5. Roer het melkpoeder rustig door het water of kantel het heen en weer tot het goed gemengd is. Let op: niet schudden, want dan komen er luchtbellen in de voeding waar je baby krampjes van kan krijgen.
  6. Test de temperatuur van de melk door een druppel op je pols te laten vallen.

Kun je flesvoeding met kraanwater maken?

Ja, je kunt flesvoeding prima met kraanwater klaarmaken, zeker in Nederland. Het leidingwater is hier goed van kwaliteit, je hoeft niet perse flessen water uit de supermarkt te gebruiken.

Welke fles is het beste voor flesvoeding?

Er zijn heel veel soorten flesjes op de markt van allerlei merken. Het verschilt vaak per baby welke hij het fijnst vindt. Soms moet je er dus een aantal proberen om tot de beste match te komen.

Difrax Anti-Colic S-fles

Het is slim om te starten met de Anti-Colic S-fles van het merk Difrax. Deze fles staat erom bekend dat bijna alle baby’s er graag uit drinken. Door de opvallende, ergonomische S-vorm van de fles en het Anti-Colic systeem zal je baby beter en rustiger drinken. Bovendien blijft de speen door de S-vorm altijd goed gevuld, waardoor er geen lucht mee komt tijdens het drinken. Hierdoor zal je baby geen (of in ieder geval veel minder) last hebben van darmkrampjes. En dat wil je!

Het ventiel in de bodem zorgt er bovendien voor dat deze fles niet vacuüm zuigt. Hierdoor blijft de lucht boven de voeding en trekt er geen lucht door de melk heen. Zuurstof breekt namelijk goede voedingsstoffen af en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

LEES OOK: Alles over de S-fles van Difrax

Vader geeft baby de fles

Een mondje teruggeven na voeding

Het kan gebeuren dat je baby, vooral in de eerste weken, nog voeding ‘teruggeeft’. Hiermee bedoel ik dat je kindje vrij snel nadat hij heeft gedronken weer wat voeding uitspuugt. Dit is heel normaal en het beste is dan ook om een hydrofiele doek bij de hand te houden om de melk weg te vegen en je kleding mee te beschermen.

LET OP! Spuugt je baby heel veel (dus vaker en meer dan ‘een mondje’) of komt het er echt met een grote boog uit? Geef dat dan aan op het consultatiebureau.

Aanvullende tips voor het geven van de fles

Om het ritueel van de fles geven soepel te laten verlopen, heb ik hieronder nog wat aanvullende tips verzameld:

  • Neem de tijd en neem je baby lekker op schoot
  • Check of de speen goed op de fles zit
  • Stop altijd als je baby niet meer wil drinken (eventueel kun je het iets later nog een keer proberen)
  • Dwing je kindje niet om de fles helemaal leeg te drinken 
  • Houd altijd een doekje bij de hand voor het knoeien

Hoe kun je flesvoeding meenemen?

Flesvoeding kun je prima meenemen. Het is belangrijk dat je het water en poeder los van elkaar vervoert. Pas wanneer je je baby wil voeden, maak je de flesvoeding klaar, net als thuis.

Je kunt een flesje met koud water meenemen, maar er zijn ook handige kleine thermosflesjes te koop. Ideaal als je op locatie geen mogelijkheid hebt om het water op te warmen. Voor het meenemen van melkpoeder bestaan er zogeheten ‘melktorentjes’, waarin je een aantal afgepaste hoeveelheden poeder kunt meenemen.

Kun je flesvoeding bewaren?

Kun je eventueel flesvoeding bewaren als je dat van tevoren klaarmaakt? Het kan, maar zet niet meer dan één of twee flessen in de koelkast. De koelkast moet dan 4 graden of kouder zijn. Vergeet ook niet dat flesvoeding niet langer dan 8 uur bewaard kan blijven. 

LET OP! Verwarm oude restjes flesvoeding nooit opnieuw! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.

Moeder geeft baby de fles

Hoe moet je de fles schoonmaken?

Het is belangrijk dat je de flesjes van je baby goed schoonmaakt. Ben je klaar met het geven van flesvoeding, volg dan de volgende stappen:

  • Maak na ieder gebruik de fles én speen goed schoon.
  • Spoel de fles en speen om met koud water.
  • Maak de fles en speen schoon met afwasmiddel, heet water en een flessenborstel. Je kunt ze ook in de vaatwasser doen op minimaal 55 graden met een lang wasprogramma.
  • Kook de flesjes en spenen de eerste drie maanden dagelijks uit (of gebruik een magnetronsterilisator).
  • Kook na drie maanden de fles en speen drie keer per week uit.
  • Laat de flessen en spenen ondersteboven op een droge, schone doek drogen.

Baby valt in slaap tijdens flesvoeding

Het kan gebeuren dat je kleine in slaap valt tijdens het geven van de fles. Dit is niet (altijd) heel handig… Er trucjes die je kunt gebruiken om je kleine wakker te houden, zoals in het handje van je baby kriebelen of zachtjes in de bovenbenen knijpen. Een derde trucje is lichtjes kriebelen onder de kin. 

Wat als flesvoeding geven niet lukt?

Lukt het niet om flesvoeding te geven of gaat het niet helemaal goed? Stap dan niet zomaar over op een ander merk voeding of zelfs een andere soort voeding. Overleg dit altijd eerst even met het consultatiebureau. Zo is er speciale flesvoeding gemaakt van soja of geitenmelk en is er ook speciale voeding voor baby's die veel spugen. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Difrax.

Marieke van Boven

Door

23 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.