Voorwerp in neus kind: wat nu?

Voorwerp in neus kind: wat nu?

Oh jee, ineens zie je vanuit je ooghoek je kind een kraaltje in z'n neus doen. Net te laat! Wat moet je nu doen?

Het overkomt de beste mama wel eens: kijk je twee seconden de andere kant op, zitten ze iets in hun neus te friemelen. En vervolgens zie je dat het veel te diep zit. Wat moet je nu doen? 

Logisch: het voorwerp moet er natuurlijk uitgehaald worden. Voorwerpen in de neus kunnen ontsteken en soms zelfs gevaarlijk zijn voor de luchtwegen. Maar:

Ga vooral niet zelf een pincet pakken en proberen het kraaltje of ander voorwerp te verwijderen. Je hebt grote kans dat je het dan alleen maar verder duwt of zelfs dingen beschadigd.

Symptomen voorwerp in neus kind

Soms zie je het niet gebeuren, maar heeft je kind wel iets in zijn of haar neus gestopt. Hoe kan je dit dan zien? Soms krijgt je kind ineens een loopneus, of juist een verstopte neus (vaak aan één kant). Ook kan je ineens geel of groenig snot zien en het kan vies ruiken. En je kind kan ook zelf aangeven dat er iets is door ineens veel te gaan neuspeuteren. Je kan dit goed oplossen door je kind de neus goed te laten snuiten. Vaak snuit je kleine het voorwerp er dan wel weer uit. 

Moet ik me zorgen maken?

Dat is niet nodig. Zelfs als je kind in beide neusgaten iets stopt kan hij nog door zijn mond ademen. Natuurlijk kan je het voorwerp niet laten zitten, maar je hoeft niet direct naar de eerste hulp te rennen. Neem even contact op met je huisarts. 

Wanneer naar de huisarts? 

Je kan naar de huisarts als je het niet voor elkaar krijgt je kind zijn of haar neus te laten snuiten. Ook als je denkt dat er misschien nog een deel van het voorwerp inzit (doordat je kind bijlft klagen over pijn of een bloedneus heeft) kan je beter even bij de huisarts langs gaan. Bij twijfel: ga voor de zekerheid. 

KNO-arts

Met een klein tangetje of een zuigertje kan je huisarts het kraaltje of ander voorwerp wel verwijderen. Heel soms lukt dit niet, dan moet je naar de KNO-arts (keel-, neus- en oorarts). Met een klein instrument kan hij het voorwerp er wel uitkrijgen. 

Medicijnen

Je huisarts kan je kind eventueel xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Dit is vooral handig omdat het de zwelling van het neusslijmvlies kan laten slinken, waardoor je kind het voorwerp er misschien wel uit kan snuiten. Kinderen jonger dan 2 jaar krijgen wellicht zoutdruppels voorgeschreven.

Voorkomen voorwerp in neus of oor

Tsja, voorkomen dat je kind iets in zijn of haar neus stopt is natuurlijk het beste. Hieronder een aantal tips: 

  • Koop geen knuffels die een piepschuim vulling hebben. 
  • Hou kleine voorwerpen uit de buurt van kleine kinderen (denk ook aan dingen die je makkelijk laat rondslingeren zoals spellen met kleine onderdelen).
  • Check speelgoed en knuffels op kleine onderdelen of loszittende onderdelen en herhaal deze routine regelmatig. 
  • Wil je met kralen of knikkers spelen? Blijf er dan altijd bij. Moet je even naar de wc? Leg het spelletje dan hoog en pak het er pas weer bij als je terug bent. 
  • Het blijft eigenlijk gewoon altijd een kwestie van opletten.

Bronnen: dokterdokter, kinderziektengids, rode kruis, apotheek

Daisy van Schaijik

Door

21 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.