Fotocredits: Christine Choi
Het kan voorkomen dat zwanger worden niet lukt, of een zeer kleine kans van slagen heeft. Een overzicht van alle vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis.
Als je besluit om te proberen zwanger te worden, zal je dat in eerste instantie natuurlijk doen door seks te hebben met je partner. Je seksleven krijgt er misschien zelfs wel een boost door! Maar als je dan toch weer ongesteld wordt zal je je misschien gaan afvragen waarom je niet zwanger wordt.
Bij de ene vrouw duurt het wat langer dan de ander, maar je zal je op een gegeven moment wel gaan afvragen wat de kans op een zwangerschap eigenlijk is of veel tips gaan lezen om snel zwanger te worden. Als je na een jaar onbeschermde seks nog niet zwanger bent, wordt dat 'verminderd vruchtbaar' of 'subfertiliteit' genoemd. Je kan dan besluiten om naar de huisarts te gaan voor een vruchtbaarheidsonderzoek.
Eén manier om de kans op een zwangerschap op latere leeftijd te vergroten is je eicellen invriezen. Wanneer je zwanger wilt worden onderga je een IVF- of ICSI-behandeling. De eicellen worden dan ontdooid en buiten je lichaam bevrucht. Na een paar dagen wordt het embryo teruggeplaatst in je baarmoeder.
Let op: het invriezen van je eicellen wordt alleen vergoed als er een medische indicatie voor is.
Je partner kan ook zijn sperma in laten vriezen. In veel gevallen kan dit alleen als je partner door een medische behandeling onvruchtbaar kan worden.
Als jullie na een jaar niet zwanger zijn, kan je naar de huisarts gaan (bij zwanger worden boven de 35 al na een half jaar). Je huisarts kan je voorstellen een vruchtbaarheidsonderzoek te doen. Soms heb je hier ook een specialist voor nodig. De specialist kan verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen voorstellen, afhankelijk van het vruchtbaarheidsprobleem van jou (of je partner). Soms kan hij besluiten dat een operatie nodig is. Hieronder staan de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.
We hebben hieronder een overzicht gemaakt met de meest bekende en meest gedane vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis. Wil je meer weten over de onderzoeken? Bij ieder onderzoek staat een link naar een uitgebreider artikel (binnenkort online).
Vaak wordt een hormoonbehandeling in combinatie met IUI, IVF en ICSI gedaan. Na het geven van de extra hormonen kunnen meerdere follikels (enkele bij IUI en tientallen bij IVF/ICSI) tegelijk rijpen in de eierstok. De kans op een meerling wordt zo vergroot.
Bij KI (Kunstmatige inseminatie) worden de zaadcellen precies op het juiste moment direct bij de vrouw in de baarmoeder gespoten. Er zijn drie verschillende soorten inseminaties mogelijk: KIE, IUI en KID.
IVF-behandelingen en ICSI-behandelingen worden vrijwel altijd samen genoemd. De behandelingen lijken ook veel op elkaar, hoewel er een duidelijk verschil is tussen de twee.
Soms kan het voorkomen dat er geen zaadcellen in het sperma aanwezig zijn, maar dit hoeft niet altijd te betekenen dat er helemaal geen zaadcellen zijn. Soms kan middels een MESA, PESA of TESE alsnog zaadcellen worden gevonden.
Bij een afsluiting in de eileiders of een verkleving van de eileider/eierstok kan er gekozen worden voor een operatie. Eén van die mogelijkheden is een eileideroperatie. Tijdens de operatie worden verklevingen weggehaald of de eileiders weer open gemaakt. Dit gebeurt heel voorzichtig om nieuwe verklevingen te voorkomen.
Er bestaat een risico dat jij of je partner onvruchtbaar is en dat je dat te horen krijgt bij een vruchtbaarheidsonderzoek. Toch heb je dan nog opties die je voorzichtig kunt overwegen om een kind te krijgen.
Als je zelf geen geschikte baarmoeder blijkt te hebben, of een zwangerschap te veel risico's met zich mee zou brengen voor jou of je baby, kan een draagmoeder een optie voor je zijn. De draagmoeder krijgt dan door middel van een IVF of ICSI-behandeling een bevruchte eicel in haar baarmoeder. Op die manier zijn jij en je partner toch de biologische ouders van je kind.
Adoptie is een van de andere alternatieve methoden die je aan kan wenden om jullie kinderwens in vervulling te laten gaan. Bij een adoptie neem je een kind waar de ouders niet meer voor kunnen worden aan als je eigen kind. Houd er wel rekening mee dat als je voor adoptie gaat, het een lang en kostbaar traject gaat worden. In ons artikel over adoptie lees je er meer over.
Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn vaak een lang traject en je bent er lichamelijk en geestelijk veel energie aan kwijt. En dat is heel logisch! Het is een ingrijpende gebeurtenis en vaak kan je omgeving zich maar moeilijk inleven of precies begrijpen wat je doormaakt. Het kan dan prettig zijn om met lotgenoten te praten, of even met een professional om het niet alleen over de medische kant, maar ook de emotionele kant te hebben. De meeste ziekenhuizen hebben een speciaal telefoonnummer waar je met verpleegkundigen kunt praten, evenals een spreekuur en counselor.
Bovenstaande vruchtbaarheidsbehandelingen zijn duur, maar veel zitten gelukkig in het basispakket van je zorgverzekering. Check altijd even met je arts en zorgverzekeraar welke wel en niet vergoed worden om vervelende verrassingen te voorkomen.
Bronnen: thuisarts, umcutrecht, amc, zilverenkruis, umcg, centrumvpg.mumc, freya.
Heb jij ervaring met een van bovenstaande vruchtbaarheidsbehandelingen en zou je (eventueel anoniem) je verhaal willen delen met onze lezeressen? Stuur dan een mailtje naar redactie@minime.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Andere artikelen in deze categorie