Wat mag een baby niet eten?

Wat mag een baby niet eten?

Ook al is bepaald voedsel ontzettend lekker, toch kun je niet alle voeding aan je baby geven. Er zijn een aantal dingen waar je nog even mee moet wachten!

In principe kan je alles wat gezond is en je zelf eet ook aan je baby geven, maar er zijn toch een aantal dingen waar je op moet letten. Daarom hebben wij voeding opgezocht die je beter nog niet aan je baby kan geven, hoe lekker het ook is. Wat mag een baby niet eten: 5 belangrijke producten.

1. Honing mag een baby niet eten

Honing is verrukkelijk, maar toch moet je er nog even voorzichtig mee zijn. Het zoete goedje kan namelijk sporen van de bacterie Clostridium bevatten. Dit kan via de pootjes van bijen in honing terecht zijn gekomen. De kans dat je baby ziek wordt, is zeer klein. Toch is het goed om alert te zijn en honing pas te geven als je kleine 1 jaar is. 

Jonge kinderen hebben over het algemeen een minder goede weerstand. Om deze reden kunnen ze dan ook sneller een voedselinfectie krijgen.

2. Melkproducten

Pas ook op met melkproducten. Melkproducten kunnen namelijk bacteriën bevatten en daarom kunnen jonge kinderen producten van rauwe melk beter vermijden. En vermijd zoete dranken als yogi en fristi vanwege de grote hoeveelheid suiker. 

Geef tot 1 jaar ook geen koemelk, hier zit te veel eiwit en te weinig ijzer in.

Welke melkproducten mag je wel geven? Denk aan kaas, dat je vanaf 7 maanden al mag geven. Vanaf 8 tot 9 maanden kan je ook kwart of yoghurt proberen, hier zitten juist bacteriën in die goed zijn voor de darmen. 

3. Wat mag een baby niet eten: Kaas

Een plakje brie is heerlijk en van vele mensen ook de favoriet onder de kazen. Wanneer jij van een stuk brie geniet, wil jij je kleine misschien ook een hapje geven maar pas hiermee op! Zachte kazen (zoals bepaalde soorten brie) zijn namelijk gemaakt van rauwe melk en kunnen om deze reden bacteriën bevatten waar jonge kinderen ziek van kunnen worden.

Let ook op met smeerkaas: hier zit vaak veel zout in. 30+ smeerkaas met minder zout is wel geschikt voor je baby. 

Welke kazen mag je wel eten? Denk aan gepasteuriseerde kazen zoals geitenkaas, feta, mozzarella of gepasteuriseerde brie. Deze kazen zijn niet van rauwe melk en dus wel veilig om te geven.  

4. Rauw vlees of rauwe vis niet als babyvoeding

Denk hierbij aan filet américain en voorverpakte gerookte vis. Je geniet er zelf misschien heel erg van, maar voor je kleine kan het minder goed zijn, omdat ze ziektekiemen zoals Listeria en Salmonella en parasieten zoals lintworm kunnen bevatten. De kans om ziek te worden van dit eten is daarom ook groter voor je kind dan voor jou. Dit herken je misschien ook nog wel vanuit je zwangerschap, die voeding kon je toen ook beter niet eten.

5. Lever

In lever zit ontzettend veel vitamine A, waardoor je kleine last kan krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook zitten er volgens het Voedingscentrum verschillende ongezonde toegevoegde stoffen in. Wacht daarom liever met lever geven tot je baby minmaal een jaar is. 

Smeerworst kan wel, maar geef niet te veel. 2 boterhammen per week is prima.

Deze tekst is tot stand gekomen met behulp van deskundig advies van Lotte Nap, voedingsdeskundige en eigenaar van LOToftaste.

Overige bronnen: Voedingcentrum, RIVM.

Redactie MiniMe.nl

Door

04 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.