Concentratie bij een kind verbeteren

Concentratie bij een kind verbeteren

Wordt jouw kind vaak afgeleid door auto's, vogels en andere prikkels? Met deze tips kun je de concentratie bij een kind verbeteren!

Kijkt jouw kind bij iedere auto die voorbij komt ook uit het raam? Of loopt je kleine de hele dag te dagdromen en moet je drie keer roepen? Zich op iets concentreren is voor deze kids erg lastig. Je kunt je kinderen helpen om hun concentratie te verbeteren, want concentratie kun je leren. Wij hebben een aantal handige tips verzameld voor je!

Vrijwillige concentratie vs. gedwongen concentratie

Het concenteren op iets is vaak een motivatieprobleem. Als een kind een taak mag kiezen (bijvoorbeeld een spelletje spelen), zal de concentratie waarschijnlijk hoger liggen dan het moment dat er huiswerk gemaakt moet worden of dat er iets moet worden opgeruimd (best logisch). De vrijwillige concentratie (het spelletje) is hoger dan de gedwongen concentratie (het huiswerk of opruimen). 

De tijd dat een kind zich kan focussen op een taak, is afhankelijk van de leeftijd. Dit is het gemiddelde per leeftijd:

  • 10 minuten voor een kind van zes jaar
  • 20 minuten voor een kind van tien jaar
  • 30 minuten voor een kind van dertien jaar

De oorzaak

Wanneer je kind zich niet goed kan concentreren, is het belangrijk om uit te vinden wat de oorzaak is. Het kan zo zijn dat een concentratieprobleem tijdelijk is. Problemen thuis zoals veel ruzie, een verhuizing of scheiding kan ervoor zorgen dat een kind zich minder goed kan focussen. En wist je dat verliefheid ook een reden kan zijn? Uit onderzoek is gebleken dat jongens zich minder goed kunnen concenteren als er een mooi meisje in de buurt is. Stiekem wel heel cute!

Houd ook in de gaten wanneer je kind zich niet kan concentreren. Is dat 's ochtends, 's middags of de hele dag? Te weinig slaap kan een reden zijn dat je kind 's ochtends of 's middag niet geconcentreerd is, omdat hij simpelweg moe is. Ook kan het zijn dat je kind na een pauze niet zo goed kan omschakelen naar stilzitten. Dan is een rustgevende oefening een goed idee. 

Het kan ook zijn dat je kind een concentratiestoornis heeft, zoals adhd of add. Als je dit idee hebt, is het slim om een schoolarts erbij te halen om dit te onderzoeken. Je kind heeft dan professionele oefeningen en trainingen nodig. 

Concentratie bij een kind verbeteren

Door middel van bepaalde oefeningen en kleine aanpassingen kun je de concentratie bij een kind verbeteren. Met deze handige tips kunnen je daarbij helpen!

1. Prikkels verminderen

Bied bijvoorbeeld maar één vorm van speelgoed aan en laat de rest in dozen. Voor je kind is het dan makkelijker om zich te concentreren op dat stuk speelgoed. Laat ook niet de tv aan als je samen gaat spelen, want dan heb je een grote kans dat je kleine zijn of haar aandacht niet goed kan verdelen. Je samen focussen op één ding helpt je kind goed concentreren. 

2. Laat je kind kiezen

Als er huiswerk gemaakt moet worden, kun je je kind laten kiezen tussen eerst topografie of eerst dictee. Bij het opruimen van de kamer mag je kind kiezen tussen eerst de spullen op de grond opruimen of eerst het bureau opruimen. Het heeft te maken met iets vrijwillig doen, waarbij de concentratie altijd hoger ligt dan wanneer je gedwongen iets doet. 

3. Structuur

Structuur aanbrengen in dagelijkse activiteiten kan kinderen met een korte aandachtsspanne enorm helpen. Eerst mag je met de blokken spelen, daarna gaan we eten. Is je kind al iets ouder en vindt hij de computer en iPad geweldig? Tijden instellen waarop ze achter deze beeldschermen mogen kan dan helpen. Eerst een half uur iPad, daarna iets zonder beeldscherm. Door de tijd van tevoren aan te geven weet je kind duidelijk wat hij of zij kan verwachten. 

4. Geef het goede voorbeeld

Het is belangrijk dat jij als moeder het goede voorbeeld geeft aan je kind. Eerst de tafel opruimen en daarna pas eten koken. Je kind kijkt naar je en leert ook van je. Een chaotische moeder die tegelijkertijd wil koken, stofzuigen en bellen is in dit geval niet het goede voorbeeld voor je kind. De skills om te multitasken breng je later nog wel eens bij. 

5. Help je kind weer opweg

Wanneer je ziet dat je kind weer afgeleid wordt, zeg dan niet wat er fout gaat, maar geef aan hoe het anders kan. Bijvoorbeeld: "Als je nu je pen pakt en op deze pagina begint met vraag 3, ben je al heel goed begonnen." Probeer het positieve te benadrukken zodat je kind gemotiveerd wordt om verder te gaan. 

6. Geef complimenten

Geef je kind complimenten als hij zich een tijdje heeft geconcentreerd en benoem daar bij heel specifiek wat hij goed doet. Bijvoorbeeld: "Wat goed dat je je schrijfoefeningen nu met zo veel aandacht maakt, echt top!" Goed gedrag mag beloond worden en laat je kind groeien, dus wees er niet zuinig mee!

concentratie bij een kind verbeteren

Deze 6 oefeningen helpen je kind te werken aan zijn concentratie. Het verschilt natuurlijk per kind hoe snel ze dit oppakken, dus wees geduldig. Uiteindelijk zal je kind een betere en langere concentratie opbouwen en zullen die auto's en vogels een stuk minder interessant zijn tijdens huiswerk of opruimen! 

Bronnen: profi-leren, jmouders

Heb jij nog tips voor de momsquad? Laat het hieronder achter!

Sanne 't Hooft

Door

14 februari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.