Fotocredits: Shutterstock
Tijd om weer sportief te worden! Wanneer mag je eigenlijk weer beginnen met sporten als je bent bevallen? Dit moet je weten over sporten na de bevalling!
Tijdens je zwangerschap staat je lichaam 9 maanden lang in het teken van je kind. Dat is heel logisch, maar ondertussen verandert je lichaam wel. Na je bevalling merk je dat je buik niet meer zo strak is als daarvoor. En er zijn ook een aantal zwangerschapskilo's blijven hangen. Misschien is het tijd voor actie en te gaan sporten na je zwangerschap? Maar hoe snel na je bevalling mag je weer sporten?
Tijdens de kraamweek mag je officieel al de eerste oefeningen gaan doen. We bedoelen dan met name oefeningen die goed zijn voor je bekkenbodemspieren. Tijdens de bevalling zijn die spieren behoorlijk uitgerekt, dus die mogen wel weer terug in vorm! Ook kan je de schuine buikspieren weer gaan trainen (niet de rechte buikspieren!). Je kraamverzorgster kan wel vertellen welke oefeningen aan te raden zijn. Denk ook na over een cursus 'nagym', waarbij je samen met andere moeders en een deskundige oefeningen doet om je spieren weer te trainen.
Sporten na een keizersnede vereist extra voorzichtigheid. Buikspieroefeningen zijn de eerste drie maanden echt af te raden. Vanuit een zwangerschapscursus worden ook vaak oefeningen gegeven voor na de bevalling.
Gemiddeld genomen houden deskundigen de drie maanden regel aan. Over het algemeen doe je er 6 weken over om je ritme weer terug te vinden.
Gemiddeld neemt je gewicht tijdens je zwangerschap met 11 kilo toe. Je houdt extra vocht vast, hebt ongeveer 1 kilo extra bloed aangemaakt en je borsten en baarmoeder zijn ook zwaarder geworden. De helft van deze kilo's raak je meteen na je bevalling weer kwijt. Deze kilo's zitten voornamelijk in het gewicht van de baby, placenta en vruchtvliezen.
Ga niet intensief sporten, de eerste 6 weken na de bevalling. Dit is een echt afrader. Je lichaam heeft 9 maanden lang hard moeten werken. Wat je wel kunt doen is vooral veel water drinken. Door veel te drinken wordt het overtollige vocht makkelijk afgevoerd. En natuurlijk kun je wel bewegen. Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling, samen met de kleine. Meer tips en oefeningen voor de eerste 6 weken vind je op de site van Mom in Balance.
Je kunt ongeveer 6 weken na de bevalling weer beginnen met sporten. Doe dit stapje voor stapje. Luister goed naar je lichaam en ga niet over je eigen grenzen. Probeer eerst alleen te sporten (individuele sport) zodat je je eigen tempo aan kunt houden. Zwemmen, fietsen en wandelen zijn sporten die je prima kunt oppakken. Draag een goede BH en maak je geen zorgen over de invloed van sport op moedermelk. Onderzoek heeft allang uitgewezen dat sporten geen invloed heeft op borstvoeding.
Je lichaam heeft ongeveer 6 maanden nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Ga tijdens deze 6 maanden niet over je eigen grenzen. Als je na 6 maanden nog niet op streefgewicht bent dan kun je overwegen om een verantwoord dieet te combineren met sporten. Zorg hierbij dat je geen dieet volgt, waarbij je voedingsgroepen uitsluit (bijvoorbeeld een koolhydraat arm dieet). Je lichaam heeft namelijk alle voedingsstoffen nodig, zeker als je borstvoeding geeft. Wil je meer weten over lijnen tijdens de borstvoeding? Kijk dan even op de site van ouders.nl
Samen met je baby sporten
Wanneer je baby ongeveer 2 maanden oud is, kunnen jullie gerust samen sporten. Dit is leuk en gezond. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan babyzwemmen. Dit kun je gezellig in een groep doen, samen met andere moeders en kinderen. Als je het fijn vindt dan zijn er groepen met deskundige begeleiding. Als je meer wilt weten over babyzwemmen en de positieve effecten kijken op de site van Mens en Gezondheid.
Bronnen: dokterdokter, gezondheidsplein.
Andere artikelen in deze categorie