Fotocredits: Barefootblonde
Het stoute stoeltje dé oplossing? De methodes van TV-nanny Jo Frost krijgen steeds meer kritiek.
Al jaren is Jo Frost, alias De Nanny, op televisie om gezinnen te helpen die volledig zijn vastgelopen in de opvoeding. De TV-nanny bezoekt een gezin, observeert en biedt handvatten om weer grip te krijgen op de situatie. Dat grip krijgen is essentieel, want de gezinnen waar de TV-nanny komt zijn vaak volledig ontspoord. Tenminste... Er ontstaat steeds mee kritiek op haar methode.
Zo wordt het in ieder geval in beeld gebracht. Schoppen, slaan, spugen, bijten, met eten gooien, haren trekken, schelden in het kwadraat… Het komt allemaal voorbij.
Nu de TV-nanny weer op RTL te zien in ‘Nanny on tour’ is er een tegenbeweging in gang gezet. Een groep mensen kritiek heeft op Jo Frost. Nou zeg maar die fel tegen de methode van de Nanny is. Onder de hashtag #StopJoFrost wordt er onder andere op Twitter actie gevoerd om Nederlandse ouders te laten weten dat het ook anders kan. Dat het belangrijk is om verder te kijken dan het gedrag van het kind en hem of haar niet zomaar op een stout-stoeltje te zetten. Om je te bedenken wat er achter het gedrag schuil gaat. In grote lijnen kan ik me wel vinden in de gedachtegang dat een stout-krukje alleen niet de oplossing is.
Is het echt zo zwart wit? Een beetje grijs misschien, iets er tussenin, omdat er niet één opvoedmethode is die past bij alle ouders en alle kinderen. Elke ouder zal op zoek moeten naar een manier van opvoeden die goed uitvoerbaar is op een manier waarop je dicht bij jezelf kunt blijven. Een pet op zetten en een riedeltje afdraaien terwijl het niet vanuit je eigen hart komt werkt niet. Kinderen hebben dit feilloos door.
Het ene kind kan prima functioneren bij een autoritaire opvoeding, terwijl dit bij een ander kind zoveel weerstand oproept dat deze opvoedstijl totaal zijn doel voorbij schiet. De essentie van opvoeden zit er voor mij in te kijken naar mijn kind. Ik probeer met een open blik te kijken naar wie mijn kind is, zodat ik zie wat zijn behoeften zijn.
Wat ook mee speelt in de opvoeding is je eigen welzijn. Zit je niet lekker in je vel, ben je aan het piekeren, heb je iets onder de leden? Je zult zien dat de opvoeding op die momenten niet lekker loopt. Je bent er namelijk niet echt bij met je aandacht en daar reageren kinderen onmiddellijk op. Daarom is het ook zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Voor de één betekent dat tijd maken om te sporten, voor de ander betekent dat creatief bezig zijn. Maar tijd en aandacht voor jezelf, zorgen voor je eigen geluk, speelt een belangrijke rol.
Wanneer je zelf goed in je vel zit en ontspannen aanwezig bent in het moment, is het veel makkelijker om naar je kind te kijken en te zien wat nodig is. Jonge kinderen kunnen gevoelens nog niet goed uiten, dus emoties zoals teleurstelling, spijt, ergernis etc uiten zich vaak in vervelend gedrag. Maar wanneer het je lukt om te zien wat er aan de hand is, kun je dit gedrag ook voorkomen of ombuigen. Ik spreek dan gewoon simpel uit wat ik zie bij mijn kind: 'Jammer hè dat we al naar huis gaan? Je had graag nog langer wil blijven, of niet?' Grote kans dat je kind zich gezien en gehoord voelt. Zijn emoties zijn begrepen en dat lucht simpelweg op!
Bedenk hoe je gaat reageren.
Vaak helpt het ook om eens kritisch te kijken naar je eigen reacties. Soms ben je uit automatisme de hele dag aan het waarschuwen (“Pas op! Voorzichtig!”), terwijl je dat best zou kunnen beperken tot de momenten dat er echt gevaar is. Of probeer eens een dag om steeds tot 3 te tellen voor je op het gedrag van je kind reageert. Neem kort de tijd om te bedenken of je überhaupt moet reageren en hoe.
Het is zo simpel om direct ‘Shhhhht’ te roepen als het even iets te hard gaat, maar wanneer je dat constant doet is het effect echt nul. Probeer eens een tegengestelde reactie door eerst even lekker mee te doen! Daarna kan je zeggen dat het weer tijd is om rustig te spelen.
Je kunt niet zomaar een opvoedmethode uit een boekje knippen en op je kind plakken, dat heb ik wel gemerkt. Experimenteer, kijk naar je kind en zorg voor jezelf. En wanneer je er niet uit komt, wees dan dapper en zet de stap om hulp te zoeken.
Heb jij nog een handige tip die jij vaak toepast?
Andere artikelen in deze categorie