Osteopathie bij baby's

Osteopathie bij baby's

Een bevalling kan het evenwicht in een babylichaam verstoren waardoor er klachten ontstaan. Osteopathie kan hierbij helpen!

Ben je ten einde raad omdat je baby slecht slaapt of veel huilt en weet je totaal niet wat de oorzaak is? Misschien kan een osteopaat dan iets voor je betekenen. 

Osteopaten geloven namelijk dat de klachten van een baby onder andere door de geboorte kunnen komen. Zo kan een te snelle bevalling of juist een te lange bevalling het evenwicht in een babylichaam verstoord hebben waardoor de klachten bij je baby ontstaan. Osteopathie kan hierbij helpen en de balans van je kind weer herstellen.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die zich richt op de beweging van en in het lichaam. Van spieren en bloedvaten tot ingewanden en botten, als één van deze dingen niet goed kan bewegen, kan dat klachten veroorzaken. Dit komt doordat alle weefsels met elkaar in verbinding staan en pijn hierdoor naar andere delen van het lichaam kan uitstralen. 

Osteopathie tijdens je zwangerschap kan ook een fijne hulp zijn. 

Wat kan een osteopaat voor je baby doen?

Een osteopaat kan op een zachte manier het lichaam van je baby laten ontspannen en de natuurlijke beweeglijkheid teruggeven. Dit doet hij door alle weefselstructuren zoals de botten, organen, zenuwgestel en spieren van je baby te onderzoeken. De osteopaat werkt hier uitsluitend met zijn handen en gebruikt absoluut géén medicijnen of apparaten.

De handen van een osteopaat zijn op zo'n manier getraind dat baby’s direct na de bevalling geholpen kunnen worden. Belangrijk om te weten is dat er absoluut niet gekraakt wordt!

Hoe ziet een behandeling eruit?

Bij de eerste afspraak stelt de osteopaat vragen over de klacht, eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten van je baby. Op deze manier probeert hij te achterhalen welk weefsel de klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is. Na het gesprek volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij de osteopaat er alles aan zal doen om je baby op zijn gemak te stellen. Na het onderzoek worden de bevindingen besproken en wordt een behandelplan opgesteld.

Over het algemeen reageren baby's heel plezierig op de behandeling omdat het meestal heel ontspannend is en de symptomen geleidelijk verdwijnen.

Hoe vaak is een behandeling nodig?

Voor een goed resultaat zijn vaak een paar afspraken nodig, dit varieert van drie tot zes consulten. Meestal duurt het ook een paar weken voor de volgende afspraak, zodat het lichaam van je baby kan wennen aan de veranderingen die plaats vinden en opnieuw in evenwicht kan komen. 

Waarvoor kan je bij een osteopaat terecht?

Een compleet overzicht maken van alle klachten waarmee je met je baby bij een osteopaat terecht kan is lastig, maar hieronder vind je een lijst van klachten die osteopaten het meest tegenkomen.

  • Slaapproblemen
  • Problemen met zuigen of slikken
  • Darmkrampjes
  • Langdurig huilen, huilbaby
  • Refluxklachten, moeite met boeren
  • Voorkeurshouding
  • Astma
  • Eczeem en allergieën
  • Keel-, neus- en oorproblemen

Staat de klacht die jouw baby heeft er niet bij, twijfel dan niet om contact op te nemen met een erkend osteopaat en vraag of hij of zij iets voor je kan betekenen. Ook voor iets oudere kinderen kan een osteopaat uitkomst bieden. 

Bronnen: Nederlandse vereniging voor Ostheopatie, Osteopathie, Baby´s en ostheopathie

Redactie MiniMe.nl

Door

21 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.