Fotocredits: Hello Pinecone
Kinderen ontwikkelen zich door samen en alleen te spelen. Wil jij je kind stimuleren om te spelen? Zo motiveer je het spelen van je kind.
Spelen: bij het ene kind gaat dit gemakkelijker dan bij het andere kind. Sommige kinderen hebben net een extra duwtje in de rug nodig, maar gelukkig ben jij er om dat duwtje te geven. Dit betekent niet dat jij je kind de hele dag door moet vermaken, integendeel. Je kunt juist je kind stimuleren om te spelen en het plezier ervan te ontdekken.
Speel je samen met je kindje? Probeer dan bij zijn of haar spel aan te sluiten. Als je kind steeds hetzelfde speelt, kan je laten zien dat het ook anders kan. Als je kindje met de blokken telkens een toren bouwt, kan je laten zien dat er met blokken ook een kasteel gebouwd kan worden. Met het bouwen van blokken ontwikkelt je kind het probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzicht, net als met bijvoorbeeld puzzelen. Als je kindje de volgende keer in zijn eentje met de blokken speelt, zou hij of zij sneller bedenken om er iets anders dan een toren of kasteel van te maken.
Door met andere kinderen te spelen, ontwikkelt je kindje zich sociaal.
Ben je samen buiten aan het spelen om wat beweging te krijgen maar is je kindje meer geïnteresseerd in de mieren in het gras? Neem het spel dan niet over en probeer niet te bepalen hoe het moet omdat jij het toevallig zo bedacht had, maar sluit aan bij wat je kindje interessant vindt. Praat met hem of haar mee en ontdek samen de natuur.
Probeer de interesses van je kindje te achterhalen zodat je het spel hierop aan kan laten sluiten.
Heb je een speciaal plekje in huis waar je kindje kan spelen? Zorg dan dat deze er aantrekkelijk uitziet, zo nodigt het je kindje uit om er te gaan spelen. Het is natuurlijk ook fijn als de plek kindvriendelijk is, zonder plekjes waar je kind zich aan kan bezeren.
Hoe meer het speelgoed zelf doet, hoe minder de fantasie van je kindje geprikkeld wordt. Kinderen kunnen dus minder creatief spelen met speeltjes die veel geluid maken en bewegen.
Speelgoed met meerdere doeleinden zoals blokken of klei prikkelen de fantasie van je kindje doordat de materialen elke keer een nieuwe betekenis kunnen krijgen. Een kleedje kan de ene dag een vliegend tapijt zijn, de volgende dag een podium en een andere keer dient het als superheldencape. Ook een poppenhuis en verkleedspullen dagen kinderen uit en stimuleren de fantasie elke keer opnieuw. Vaak hebben kinderen trouwens ook genoeg fantasie om te spelen met voorwerpen die niet bedoeld zijn als speelgoed, zoals kartonnen dozen of plastic kommen.
Je kan er voor kiezen om niet al het speelgoed op hetzelfde moment aan je kindje aan te bieden, maar een variatiesysteem in te voeren. Het speelgoed dat even niet gebruikt wordt kan je opbergen in (doorzichtige) dozen en deze buiten het zicht van je kindje zetten. Na een bepaalde tijd wissel je het speelgoed dan weer om. Je kan er ook voor kiezen om bepaald speelgoed zoals blokken altijd op de speelplek te houden. Door te variëren zal je kindje opnieuw geïnteresseerd raken in het speelgoed en zal er met nieuwe ideeën en vernieuwde interesse mee gespeeld worden. Je kindje gaat niet alleen weer creatiever spelen, de levensduur van je speelgoed wordt ook verlengd.
Andere artikelen in deze categorie