Fotocredits: Redeeming Love Photography
Huilerige baby en vreemde stekende pijn in je borst. Dit kunnen aanwijzingen zijn voor spruw. Hoe herken je een spruwbaby en wat kun je eraan doen?
Heeft je baby spruw? In het begin dronk je baby nog heel rustig en gulzig tijdens de borstvoeding, maar nu? Hij is heel onrustig en huilerig en jij hebt een vreemde stekende pijn in je borst. Dit kunnen belangrijke aanwijzingen zijn voor spruw. Hoe herken je een spruwbaby en wat kun je eraan doen?
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies, waardoor de mond, tong en gehemelte bij een baby witte aanslag kunnen hebben. Deze plekken kunnen moeilijk weggeveegd worden en soms zitten er ook kleine blaasjes tussen. Je ziet vaak dat een baby spruw heeft door zijn of haar glanzende lippen. In veel gevallen heeft de baby nergens last van, maar soms laat de kleine vaak de tepel los en wil niet meer of erg onrustig drinken.
Spruw is niet heel zeldzaam: bij baby's jonger dan 6 weken komt het in 4% van de gevallen voor. Spruw gaat ook in bijna alle gevallen weer over, maar waar komt het vandaan?
Gist (candida albicans) is de oorzaak van de spruw en veel volwassenen dragen deze gist bij zich zonder het te merken. Een baby kan last krijgen van deze gist als de moeder het tijdens de geboorte bij haar vagina heeft (hoeft niet merkbaar aanwezig te zijn), via de tepel van de moeder en via een speen of vinger van iemand met de gist.
Onder bepaalde omstandigheden kun je extra vatbaar zijn voor spruw:
Door verkeerd aanleggen of een verkeerde manier van zuigen van de baby kan je tepel ook beschadigen, waardoor de spruw kan ontstaan. Ben je niet zeker of je je baby goed aanlegt, dan kun je altijd aan je verloskundige advies vragen. Eventueel kun je ook een lactatiekundige raadplegen.
LEES OOK: Alles over de gezondheid van je baby
Denk je dat jouw baby misschien spruw heeft? Hieraan kun je spruw herkennen:
Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw baby?
Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!
Als moeder kun je ook spruw hebben. Spruw kun je dan herkennen aan de volgende symptomen:
Heeft je baby spruw? Dan is het belangrijk om extra hygiënisch met voeding en flesjes om te gaan. Maatregelen die je moet nemen zijn onder andere:
Wat je beter niet kunt doen, is afgekolfde melk invriezen. Dit doodt de schimmels niet en je kunt je baby opnieuw besmetten als je die melk later geeft. Wil je toch heel graag een voorraad hebben? Door de melk te verwarmen tot net aan het kookpunt, dood je de schimmels wel en kun je de melk veilig geven.
Spruw bij een baby is zeker besmettelijk. Het is een schimmel, dus overdraagbaar via direct contact, maar ook via handen en dingen die je baby in zijn of haar mond gehad heeft. Mocht jouw baby spruw hebben en een andere baby krijgt een speen of speelgoed van jouw kleine te pakken, kan spruw overgedragen worden. Zorg er daarom voor dat je alle spullen die je baby gebruikt goed schoonmaakt en andere baby's er niet aan laat zitten.
Kan spruw bij een baby vanzelf verdwijnen? Ja, maar het kan wel een tijdje duren. Zolang jij jezelf, je kleine en alle spullen goed schoonmaakt, geef je de spruw geen kans om zich verder te ontwikkelen.
Wanneer je baby met spruw niet goed drinkt, kunnen medicijnen uitkomst bieden. Ook als je baby de tepel steeds loslaat of veel huilt, kan een medicijn helpen. Regel medicijnen wel altijd via de huisarts!
Medicijnen bij spruw aangeraden door Thuisarts.nl:
De smeersels moet je vier keer per dag op de binnenkant van de wangen en lippen, de tong en het gehemelte smeren. Je moet hiermee doorgaan tot een week nadat de vlekken zijn verdwenen.
In de Mombitious Facebook-groep vroeg ik of er meer moeders zijn die ervaring hebben met spruw en of zij nog goede tips hadden. Dit vond ik waardevolle reacties:
'Ik deed een beetje pure bosbessensap in het mondje van mijn kleine. (Het is best wel zuur, dus verwacht een hoop gekke gezichten.) Ook deed ik een beetje bosbessensap op mijn tepel. Ik herhaalde dit een paar keer per dag waardoor het snel(ler) over ging!'
- Marjolijn
'Ik behandelde het babymondje ook met bessensap. Daar maakte ik tevens mijn tepels voor en na de voeding mee schoon, ook smeerde ik bij mezelf na de voeding miconazol. (Miconazol is een crème die gisten en schimmels doodt.) Is het over? Blijf het toch nog even een paar extra dagen volhouden zodat je zeker weet dat het helemaal weg is!'
- Becky
'Ik smeerde kokosolie op mijn tepel en dat werkte super! De spruw was gelukkig na twee dagen over. Omdat kokosolie een natuurlijk product is (moet je wel de natuurlijke variant zonder toevoegingen kopen), hoef je het niet weg te vegen voordat je baby gaat drinken.'
- Stefanie
Wanneer is het belangrijk om je huisarts te laten weten dat je baby spruw heeft? Als het lang duurt bijvoorbeeld. Heeft je baby na twee weken nog steeds spruw, dan kun je het beste even de huisarts raadplegen. Ook rode uitslag op de billen en een heel onrustige baby tijdens het voeden is een teken om medische hulp te zoeken. Als je medicijnen wilt gebruiken, is het altijd van belang bij een arts langs te gaan.
Andere artikelen in deze categorie