Fotocredits: Haute Stock
Wat gebeurt er allemaal in je lichaam tijdens je derde week? Ben je nu echt zwanger en voel je al iets van die zwangerschapssymptomen?
Drie weken zwanger: ja ja, nu gaat het toch echt gebeuren! Rond deze week zullen veel vrouwen door gaan krijgen dat er iets aan het veranderen is. Ook kunnen de eerste zwangerschapsverschijnselen de kop opsteken. Alle informatie over de derde week van de zwangerschap.
Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?
Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!
De een zegt dat het nog te vroeg is, de ander zegt dat het nu al kan: de zwangerschapstest. Het zou kunnen zijn dat je aan het einde van week 3 een positieve zwangerschapstest krijgt, maar die kans is erg klein. Je lichaam heeft nu nog heel weinig HCG (het hormoon dat gemeten wordt bij de test). Beter is om in week 4, als je dus merkt dat je menstruatie op zich laat wachten, een test te doen. De kans dat je dan direct een positieve test krijgt is vele malen hoger.
Eigenlijk is de derde week van je zwangerschap de eerste week dat je echt zwanger bent. Tsja, een beetje verwarrend, maar voor je huisarts is het zo makkelijk rekenen. Om uit te rekenen wanneer je kleine geboren wordt, kan je de laatste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt nemen. Tel daar 40 weken bij op en je weet ongeveer wanneer je de kleine in je armen mag houden!
Mogen we al spreken van een baby? Bijna! De zaadcel en eicel zijn samengesmolten en worden nu een zygote genoemd. In deze zygote zitten nu al alle DNA en erfelijke kenmerken opgeslagen van papa en mama. In deze week begint ook de celdeling in rap tempo: na vier dagen zijn er al meer dan 100 en de naam van de eicel wordt dan ook weer anders: een blastocyste. De celdeling zal iedere dag gewoon doorgaan tot je baby uit miljarden cellen bestaat. Aan het einde van de week is de eicel ongeveer 2 mm. De binnenste cellen zijn vanaf dan een embryo, de buitenste cellen worden later deels de placenta en vruchtwaterzak.
Tijdens de celdeling legt de zygote ook de reis van de eileider naar de baarmoeder af. Het lijkt een korte afstand, maar de zygote doet hier toch echt 5 tot 7 dagen over! Als de zygote eindelijk bij de baarmoeder is en zich gaat innestelen in de baarmoederwand, spreken we van een embryo.
Ook gaat je lichaam in week 3 verschillende hormonen en eiwitten aanmaken om het embryo te beschermen. Het hormoon HCG regelt de productie van oestrogeen en progesteron. Je baarmoedermond is dankzij de progesteron nu niet meer doordringbaar: het slot gaat erop!
Ook de doorbloeding in de baarmoedermond is nu nog sterker. Dit kan ervoor zorgen dat er een bloedvaatje kan scheuren, waardoor je een beetje bloedverlies kunt hebben. Het bloed kan helderrood zijn, maar ook een lichtroze of bruine kleur (bruin bloed meest 1 tot 2 dagen na de innesteling). Dit heet ook wel innestelingsbloeding en komt bij 1 op de 3 vrouwen voor. Dit is dus ook een duidelijk signaal dat je misschien wel zwanger bent! En tenzij de bloeding samen gaat met erge kramp of de bloeding heftig is, hoef je je geen zorgen te maken.
Over het algemeen merk je vrij weinig van de eerste drie weken van je zwangerschap. Omdat vrouwen nog in hun normale menstruatiecyclus zitten zullen ze in veel gevallen nog denken dat ze 'gewoon' menstrueren volgende week. Verrassing... Toch zijn er ook vrouwen die in deze week al last kunnen krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen.
Het kan zijn dat een zwangerschapssymptoom bij jou nu al voorkomt, hoewel je dit misschien onder menstruatieklachten zal scharen. Denk je een zwangerschapssymptoom te hebben maar staat die hier niet bij, kan het zijn dat je bij een latere week het symptoom uitgelegd krijgt. Vanaf week 12 worden bijna alle symptomen minder en vanaf week 17 tot 20 zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes wel voorbij.
Je kan een prikkelend of trekkend gevoel krijgen in je borsten, met name rond je tepels Omdat de doorbloeding bij je borsten vergroot wordt en je meer vocht vasthoudt kan je bh ineens strakker en minder lekker zitten dan normaal. Hoewel gevoelige borsten dus nu al voor kunnen komen, is dit meestal een symptoom dat in week 4 en 5 duidelijker naar voren komt.
Omdat je nu waarschijnlijk nog niet weet (of in ieder geval niet zeker weet) of je zwanger bent zal je dit symptoom waarschijnlijk schuiven onder 'menstruatieklachten'. De meeste vrouwen doen er dan ook weinig aan. Als je hier standaard last van hebt tijdens je menstruatie is het aan te raden voor die periode een andere bh te dragen die de borsten iets meer ruimte geeft. Bij een lingeriezaak kunnen ze je hier over adviseren.
Een bekend zwangerschapssymptoom dat ook heel vaak voorkomt tijdens een menstruatie. Doordat je baarmoeder begint te groeien kun je last krijgen van steken of krampen die een beetje lijken op menstruatie-pijn. Hier hoef je je niet direct zorgen over te maken, de ene week kan het erger zijn dan de andere week. Ook kan je licht bloedverlies hebben doordat het eitje zich aan het innestelen is of omdat je nog oud menstruatiebloed verliest.
Wat je kunt doen om de pijn te verlichten is met een warme kruik tegen je buik aangedrukt ontspannen en rustig en diep ademhalen. Een warm bad wil ook nog wel eens helpen. Belangrijk: luister vooral naar je lichaam. Rust vaker uit als je lichaam daarom vraagt.
Je emotioneler voelen tijdens je zwangerschap is iets waar iedere vrouw wel eens iets over heeft gehoord. Het ene moment heb je nergens last van en het volgende moment ben je in tranen. De zwangerschapshormonen nemen in grote hoeveelheden toe in je bloed en dit kan je humeur aardig beïnvloeden. Veel vrouwen zullen de moodswings echter ook herkennen van de 'normale' menstruatie.
Gelukkig zijn er genoeg manieren om iets aan dat tranendal of die spontane woedeuitbarsting te doen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende rust en relax. Als je werk je veel stress bezorgt probeer dan eens een dag vrij te nemen. Doe op die dag iets leuks met vrienden of je vriend: kijk een feel-good film over de zwangerschap, ga een mooi bosje bloemen halen bij dat tentje op de hoek of doe een verwen-dag bij je thuis (lekker scrubben!). Sporten kan vaak ook helpen om je hoofd even ergens anders naar te zetten.
Als je bewust bezig bent met zwanger worden zal je de afgelopen tijd je menstruatie en afscheiding goed in de gaten hebben gehouden. Dan weet je waarschijnlijk ook wel dat de hoeveelheid consistent verandert. Gedurende de tweede week van je zwangerschap is je afscheiding waarschijnlijk dik en slijmerig. Hoe dichter je bij de week komt dat je normaal gesproken menstrueert, hoe meer afscheiding je zal krijgen. De afscheiding kan dan ook iets troebeler worden.
Het is niet nodig hier iets aan te doen. Veel vrouwen hebben sowieso al last van afscheiding als ze in een normale menstruatie-cyclus zitten. Vind je het erg vervelend of neemt de hoeveelheid erg toe, dan kun je een aantal dingen doen om de afscheiding iets te verminderen. Was de vagina-schede maximaal 1 keer per dag met lauw water zonder zeep. Draag ook geen strakke broeken en geen synthetisch ondergoed. In plaats van synthetische stoffen kan je beter katoen dragen. Gebruik naast de menstruatieperiode ook geen inlegkruisjes.
Bronnen: thuisdokter, dokterdokter, Voedingscentrum.
Lees alles over wat er gebeurt als je 4 weken zwanger bent.
Andere artikelen in deze categorie