Vliegen met baby | Handige info en tips!

Vliegen met baby | Handige info en tips!

Op vakantie met de kleine? Wij hebben een aantal tips als je wilt gaan vliegen met je baby. Het valt echt mee hoor, als je maar georganiseerd op pad gaat!

Voor het eerst met je baby vliegen kan een hele opgave zijn. En dan hebben we het niet eens over alle extra dingen (luiers, eten, flesje etc.) die je mee moet nemen. Het zijn vooral issues als 'Zijn er extra dingen voor baby's in het vliegtuig?' en 'Gaat hij niet de hele tijd huilen?' of 'Wat als ze zich niet lekker voelt?' Wij verzamelden handige informatie en tips om relaxt aan je vliegreis te beginnen. Ready for take-off! 

Inhoud

Wanneer vliegen met baby?

Veel ouders schrikken van het feit dat een baby al 7 dagen na de geboorte kan vliegen. Als je bevalling normaal is gelopen, dan kun je dus al heel snel een verre reis maken. Toch raden veel artsen reizen op jonge leeftijd af. Zij geven vaak het advies om ongeveer 6 weken te wachten met vliegen. Als je naar zulke grote hoogtes stijgt, kan je baby schade oplopen aan de longen. Neem dus je tijd voor het uitstippelen van je reis. 

Na 6 weken mag je vliegen met een baby

Als je pasgeborene ouder dan 6 weken is, kun je de baby makkelijk mee op reis nemen. Geloof het of niet: hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker je ze mee kunt nemen. Baby's raken erg snel gewend aan een andere omgeving.

LEES OOK: Paspoort aanvragen voor je baby - zo werkt het

Voorbereiding

Het vergt wel wat voorbereiding wanneer je met je baby op vliegvakantie gaat. Neem voldoende voeding, luiers, babykleding en speeltjes ter afleiding mee. Doe alles in je handbagage zodat je overal zo bij kan. In het vliegtuig kan het soms wat kouder zijn, hou daar rekening mee. Ga ook op tijd weg om je vlucht te halen. Drukte vermijden is toch wel heel fijn, vooral met een baby.

Geen stress

Ook al gaat er een keertje iets niet goed of je vergeet iets, probeer niet te veel te stressen. Baby's voelen feilloos aan wanneer jij niet lekker in je vel zit en zullen daar dan ook op reageren. Ben je iets vergeten? Kijk of je het in de shops op het vliegveld nog kan vinden. En bedenk ook of je het wel echt nodig hebt.

Bassinet of eigen stoel

Een baby mag op schoot. Duurt de vliegreis wat langer? Dan is het handig om in het vliegtuig een bassinet te vragen. Een bassinet is een klein bedje dat uit de muur klapt en precies voor jouw eigen stoel kan worden vastgezet. Kun je een bassinet niet boeken bij de vlucht? Probeer dan op tijd op het vliegveld te zijn om alsnog een bassinet te krijgen.

Je baby krijgt een eigen stoel in het vliegtuig als je dit aangeeft voor je vlucht (tarief voor volwassenen). Een eigen stoel meenemen mag bij de meeste maatschappijen niet, daar is een bassinet voor.

Draagzak

Een draagzak mag wel! Dan heb je de baby dichtbij je en heb je ook nog eens je handen vrij. Ook kun je in het vliegtuig eventueel een beetje lopen. Zeker fijn als jullie een lange vlucht hebben.

Drink voldoende

De lucht in het vliegtuig is altijd een stuk droger door de airco. Het is daarom belangrijk dat je baby voldoende drinkt. Als je borstvoeding geeft, is het ook belangrijk om zelf voldoende te drinken tijdens de vlucht.

LEES OOKJetlag bij baby's - tips & adviezen

druk op de oren van je baby

Laat je baby wat drinken als je het idee hebt dat de oortjes pijn doen. Doe dit zeker met het opstijgen en landen. Een baby kan zelf nog niet de oren klaren, dus zo voorkom je oorpijn en een huilend kind tijdens de reis. Net zoals bij volwassenen kan slikken helpen tegen de dichte oren. Doe dit dan tijdens het opstijgen.

Speen en neusdruppels

Je hoeft echt niet de hele vlucht die speen te geven, maar bij het opstijgen en landen is het wel handig voor de druk op de oren. Baby's hebben door de speen minder last van hun oren en dat kan een huilbui voorkomen. Dit werkt hetzelfde als het drinken tijdens het stijgen en dalen. Je kunt ook een baby zoute neusdruppels of -spray geven voor je de lucht in gaat. Gewoon te koop bij de drogist en te gebruiken vanaf dag 1. Hiermee voorkom je een verstopte neus en dus extra druk op de oren.

babyvoetjes tegen het vliegtuig aan

Babyvoeding meenemen in het vliegtuig

Houd er rekening mee dat er regels zijn voor het meenemen van babyvoeding. Wil je voor op vakantie een voorraad meenemen, ga dan na dan wat precies de regels en richtlijnen zijn voor het invoeren van voeding. Dit kan namelijk per land verschillen. In dit artikel vertellen we je meer over babyvoeding in het vliegtuig!

Slaapje inplannen

Als je een lange vlucht voor de boeg hebt, plan het slaapje dan goed in. Dan maakt je baby het minst mee van de vlucht. Een lange vlucht is ook voor jou vermoeiend, dus wissel af met je partner. Verschonen, spelen en vertroetelen kun je allemaal afwisselen. Als je baby niet wil slapen, slaap dan zelf een uurtje en wissel dan weer met je partner.

Uitbarsting

En ja hoor, dan gebeurt het: je baby krijgt een negatieve energie-uitbarsting en is even niet tot bedaren te brengen. Hoe krijg je je kindje zo snel mogelijk weer stil? Blijf vooral rustig. Als jij ook paniekerig gaat doen of druk, kan dat alleen maar negatief werken. Afleiden of negeren, jij weet wat het beste werkt. 

Wat meenemen als je gaat vliegen?

  • Twee extra setjes kleding voor als het huidige setje vies wordt
  • Warme kleding; in het vliegtuig kan het kouder zijn
  • Luiers en billendoekjes
  • Vochtige washandjes
  • Tasje/zakjes waar je de vieze luiers in kunt doen
  • Iets om  je baby te vermaken, denk aan een speeltje of knuffel
  • Water (let op: dit mag alleen in verpakkingen van max. 100 milliliter of koop een nieuw flesje nadat je de douane door bent)
  • Handdoek of matje voor het verschonen
  • Drinkbeker of fles
  • Speen
  • Babyvoeding
  • Iets te knabbelen zoals een soepstengel of rijstwafel
  • Lepel & slab (voor als je je kind een maaltijd wil geven tijdens de vlucht)
  • Extra kleding voor jezelf en of je partner; handig als je morst of de kleine spuugt
  • Spuugdoekjes
  • Dekentje - handig als het koud is of als je borstvoeding geeft
  • Draagzak

  1. Nijntje ABC kiekeboe
  2. Little Dutch verschoningsmatje comfort
  3. Miracle 360 trainer cup/oefenbeker
  4. BIBS Fopspeen 0-6 mdn
  5. Jollein Monddoekje hydrofiel Indians black & white
  6. ByKay Stretchy Wrap de Luxe Draagdoek

Bronnen: expeditie kroost & co, schiphol, KLM, ANWB, Reizen-met-kinderen-startpagina

Isabel Van Der Boog

Door

18 juli 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.