Je baby in bad doen: tips & adviezen

Je baby in bad doen: tips & adviezen

Je baby in bad doen: voor nieuwe ouders is dat een heel mooi, maar ook wel spannend moment. Wanneer, hoe en waarin badder je je kind? Wij leggen het uit!

 

Je baby in bad doen is, zeker de eerste keer, een belangrijk moment voor nieuwe ouders. Hoe werkt het precies? Hoe vaak moet een baby in bad, waarin badder je je newborn en vooral: hoe doe je dat dan? Wij vertellen je alles over je baby in bad doen!

Je baby in bad doen vergt wat oefening. De eerste keer zul je het misschien nog wat ‘gedoe’ vinden, maar neem van ons aan: oefening baart kunst. Het badritueel is een superfijn geluksmoment met je pasgeboren kindje, het zorgt ervoor dat jullie dichter bij elkaar komen en de band tussen ouder en kind nog hechter wordt. En voor jouw kleintje zelf is het een heerlijk ontspanningsmoment!

Om het badderen zo makkelijk mogelijk te maken voor je, zetten wij op een rij waar je op moet letten en aan moet denken voor, tijdens en na het badritueel. Maar laten we eerst beginnen met de benodigde badproducten voor je baby.

Fijne badproducten voor een baby

Op de baby-uitzetlijst met spulletjes die je allemaal nodig hebt als je een kindje verwacht, kom je ook een aantal verzorgingsproducten tegen. Welke producten zijn handig om in huis te halen voor het badritueel?

Natuurlijke verzorging van Weleda

De huid van je baby is na de geboorte nog niet helemaal volgroeid en daardoor erg kwetsbaar. Daarom is het heel belangrijk dat je het babyhuidje beschermt met milde verzorging zonder belastende ingrediënten.

Weleda Babyverzorging met Calendula is daar heel geschikt voor. De producten uit deze lijn verzorgen, kalmeren en beschermen. Ze bevatten alleen heilzame, natuurlijke ingrediënten die de babyhuid vanaf de geboorte verzorgen. De producten zijn heel fijn voor de meest gevoelige babyhuidjes en ontwikkeld in samenwerking met professionals, namelijk verloskundigen en apothekers.

Producten tijdens het badderen

Badmelk
Een scheutje badmelk in het badwater zorgt ervoor dat het tere babyhuidje extra verzorging krijgt door een beschermend laagje. Hierdoor wordt de huid super zacht en droogt ie minder snel uit.

Shampoo en douchecrème
Met de Calendula Shampoo & Douchecrème, die net als de eerder genoemde producten mild reinigt en ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt, kun je je kindje gemakkelijk en snel wassen met een hydrofiel washandje. Zo worden ook de huidplooitjes, vingertjes en teentjes schoon en fris! Zeker als je baby gaat kruipen, kunnen handjes en voetjes wel een extra poetsbeurt gebruiken.

Als je kindje geboren wordt met een bos haar, is het slim om de haartjes ook regelmatig te wassen. Calendula Shampoo & Douchecrème prikt niet in de oogjes. Bovendien maakt het de haartjes superzacht, helpt het bij berg en vergemakkelijkt het het kammen.

Het is zó lekker om je baby uit het badje te halen, die frisse schone geur te ruiken en dat babyzachte huidje te voelen!

Producten na het badderen

Bodymilk, babyolie of zachte crème
Huid-op-huidcontact is voor baby’s heel belangrijk. Ze vinden het geweldig om aangeraakt te worden door papa en mama. Je maakt van het badritueel een nóg beter ‘bindingsmoment’ door je kindje na het badje lekker in te smeren met een bodymilk of babyolie.

Eventueel: haarlotion
Hoe fijn is het om je neus in zachte babyhaartjes te steken en die heerlijke babygeur op te snuiven? Heel fijn! Met een haarlotion, die niet uitgespoeld hoeft te worden, versterk je die geur nog een beetje. Bovendien verzorgt een haarlotion de haartjes (droog of nat) wat extra.

Hoe vaak moet een baby in bad?

Hoe vaak je baby in bad moet, hangt van de leeftijd af. Een pasgeboren baby hoeft maar twee of drie keer per week in bad. Vaak is het voldoende om op de andere dagen de billen goed schoon te houden en de handen, het gezicht en nekje elke ochtend te wassen met wat warm water en een hydrofiel washandje.

Voor zo’n ‘snelle wasbeurt’ is Calendula Shampoo & Douchecrème ook heel geschikt! Voor extra verzorging smeer je je baby daarna lekker in met een crème, bodymilk of olie. Newborns worden gewoon niet echt vuil, tenzij ze veel spugen of zich helemaal onder hebben gepoept natuurlijk!

Wanneer je kindje ouder wordt, heeft hij vaker een poetsbeurt nodig. Zeker als je begint met het geven van vaste voeding en je baby leert kruipen! Toch hoeft het ook dan niet elke dag; om de dag of nog iets minder vaak is dan prima. Je kunt dat tegen die tijd zelf heel goed inschatten.

Wanneer kun je je baby het best in bad doen?

Het beste moment om een pasgeboren baby in bad te doen, is voor het eten. Tenzij hij al te veel honger heeft en daardoor huilt. Wil je het dus toch liever na het eten doen, wacht dan een tijdje zodat het eten kan zakken. Als je je baby vlak na het eten in bad doet, is de kans groter dat hij voeding teruggeeft.

Bij oudere baby’s is het slim om het baddermoment voor het slapengaan te plannen. Daar worden ze lekker rozig en slaperig van!

Voorbereidingen badritueel baby

Wanneer het tijd is om je baby in bad te doen, is het handig om de onderstaande voorbereidingen te treffen.

Wat heb je allemaal nodig:

  • babybadje of tummy tub
  • badstandaard
  • badthermometer
  • emmer om het badje mee te vullen
  • badmelk
  • een mild wasproduct voor baby's
  • babyshampoo die niet prikt in de oogjes
  • hydrofiel washandje

Wat leg je daarnaast vast klaar:

  • badcape
  • hydrofiele doek in de badcape
  • hydrofiele doek om af te drogen
  • schone luier
  • schone romper & kleertjes
  • crème, bodymilk of olie om je baby na het badderen mee in te smeren

Je baby in bad: de temperatuur van het badwater

De babyhuid is gevoelig, daarom is het belangrijk dat het badwater niet te warm is. Met een badthermometer kun je dit checken: de temperatuur moet 37 graden of iets lager zijn. Heb je geen thermometer, dan kun je de watertemperatuur ook met je elleboog controleren, die is gevoeliger dan je hand. Het water moet warm aanvoelen, maar zeker niet te heet!

Hoe doe je je baby in bad?

In een babybadje heb je maar een klein laagje warm water nodig om je baby lekker te laten baden. Je kind moet natuurlijk schoon worden, maar deze eerste badsessies hoeven geen uren te duren. Maximaal tien minuten is lang genoeg. Het water koelt ook snel af. Wikkel je baby daarna lekker warm in de badcape met hydrofiele doek die je hebt klaargelegd.

Baby vasthouden

Tijdens het wassen is het belangrijk dat je je baby met één hand stevig vasthoudt terwijl je met de andere hand je baby voorzichtig wast. Je laat het hoofdje van je baby rusten op je linkerpols, terwijl je met je linkerduim en wijsvinger de linkerarm van je baby vasthoudt. Op die manier kan je kindje niet wegglijden. Don’t worry, je kraamhulp doet het voor!

Ook als je baby ouder is en al zelf kan zitten, is het belangrijk om hem altijd met minstens één hand vast te houden. De bodem van het badje is glad en je wil niet dat je kindje uitglijdt.

Je kindje wassen in bad

Bij het in bad doen van je baby is het belangrijk dat je de schaamstreek, billen, handen en voeten wast. Vergeet ook de vingertjes en teentjes niet, daar zit ongemerkt vaak vuil en stof tussen. Natuurlijk moeten het gezichtje en de hals ook gepoetst worden.

Verborgen vuil in de plooitjes

Jonge baby's worden misschien niet erg vies, maar er kan zich wel vuil ophopen op plekken waar je het niet verwacht. Let daarom goed op de knieholtes, nekplooien, oksels en plooitjes in de (dij)benen. Ook het wassen achter de oren is belangrijk.

Haarverzorging

Niet elke baby is bij de geboorte gezegend met een volle haardos. Heeft je baby wel (veel) haar, dan kun je het wassen met babyshampoo. Doe wat shampoo op het haar, masseer deze licht in en laat deze even inwerken voordat je het uitspoelt.  Bewaar het wassen van het haar tot het laatst, zodat je baby niet in water vol met veel zeep hoeft te liggen en het hoofdje niet onnodig afkoelt.

Je baby in bad doen: nog wat extra tips

Naast de adviezen over hoe je je baby in bad doet en waar je daarbij op moet letten, hebben we nog wat onmisbare baddertips voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid op jouw baby’s eerste badje:

  • Het is belangrijk om je baby nooit alleen te laten, zelfs niet een paar seconden. Als je toch écht iets moet doen wanneer je kleine in bad zit, wikkel hem dan in een badcape of hydrofiele doek en neem hem met je mee.

  • Het eerste badje wil je vastleggen. Zorg dus dat je je (video)camera in de buurt hebt! Ook best handig om later even terug te kijken hoe de kraamhulp het ook alweer allemaal deed.

  • Zeker in het begin is het handig om je baby met z’n tweeën in bad te doen. Zo heb je extra handjes beschikbaar om dingen klaar te leggen, je baby vast te houden en bijvoorbeeld shampoo aan te geven.

  • Voor sommige baby’s is de vele ruimte in een badje erg spannend, dat zijn ze niet gewend. In de baarmoeder was het natuurlijk een stuk krapper! Dan kan het helpen om de voetjes van je baby tegen het voeteneinde van het bad te houden, zodat hij wat houvast heeft.

  • Huilt je kleine tijdens zijn eerste bad? Stel hem op zijn gemak door tegen hem te praten en zingen.

  • Bij het afdrogen is het ook belangrijk dat je de plooien niet vergeet, anders ontstaan er smetplekjes. Droog ook de teentjes, navel, billen en de schaamstreek extra goed af. Met een zachte dunne hydrofiele doek kun je overal goed bij.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Weleda.

Marieke van Boven

Door

27 mei 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.