Fotocredits: Procy
Osteopathie kan helpen om zwanger te worden. Lees hier hoe osteopathie een belangrijke rol kan spelen.
Zwanger worden is niet voor iedereen even makkelijk. Sommige vrouwen hoeven nergens op te letten, terwijl anderen er baat bij hebben om meer te weten over hun lichaam en vruchtbaarheid en voeding. Weten wanneer je ovulatie ongeveer is en op de hoogte zijn van de conditie van je eileiders, eierstokken en baarmoeder is dan belangrijk. Om hierachter te komen en je te helpen om zwanger te worden kan osteopathie helpen.
Osteopathie richt zich op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan heeft dat invloed op de rest. Een osteopaat behandeld het niet- functionerende deel van het lichaam en blijft daarbij kijken naar het hele lichaam. Het doel is dan ook om je gezondheid zo veel mogelijk te optimaliseren.
Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen en maakt geen gebruik van medicijnen of medisch apparatuur. Daarnaast is een osteopaat ook géén vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt hij er juist mee samen.
Osteopathie is dus gericht op de behandeling van het lichaam als geheel. Door allerlei verschillende oorzaken kan de beweeglijkheid van onder andere je baarmoeder of eierstokken verstoord zijn geraakt, en de osteopaat bekijkt dan waar mogelijk niet-werkende gewrichten of weefsels zitten die hier invloed op hebben. Tijdens een behandeling herstelt de osteopaat de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam met zachte, maar doelgerichte handgrepen. Deze grepen stimuleren het natuurlijke genezingsproces.
Soms zit de oorzaak op een andere plek dan waar de klachten naar voren komen. Een osteopaat weet de verbindingen in het lichaam en kan de oorzaak zo snel opsporen.
Wanneer je een kinderwens hebt en er geen enkele medische reden is waarom je niet zwanger raakt kan je langsgaan bij een osteopaat. Daarnaast is het ook mogelijk om voor een combinatie met een medische behandeling (bijvoorbeeld met hormonen) te kiezen, om zo de kans op een zwangerschap te vergroten. En osteopaat kan bijvoorbeeld ook de slagingskans van een IVF-behandeling vergroten.
Bij het eerste bezoek is het belangrijk voor de osteopaat om erachter te komen waarom je niet zwanger wordt. Daarom zal hij eerst ook veel vragen stellen over de klachten die je hebt, je ziektegeschiedenis en leefgewoonten.
Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek waar de osteopaat je in ondergoed afwisselend zal laten zitten, liggen of staan. Op basis van dit eerste bezoek worden eventueel vervolgafspraken voorgesteld.
Tijdens de vervolgafspraken worden je lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk gemaakt. Hierbij wordt de nadruk gelegd op:
Hoe iemand de behandeling door een osteopaat ervaart verschilt per persoon. Waar de één heel emotioneel wordt na de geneesmethode ervaren anderen een warm, tintelend of prikkelend gevoel tijdens de behandeling. Om de kans op een zwangerschap te vergroten en om je lichaam in balans te brengen, zijn vaak maar enkele sessies nodig.
Bronnen: Nederlandse vereniging voor Ostheopatie, Ostheopatie.
Andere artikelen in deze categorie