Zelf babyvoeding maken

Zelf babyvoeding maken

Zelf babyvoeding maken is eigenlijk het gezondst, en je kan lekker variëren. Wij hebben tips over hoe je begint!

Wil je lekker aan de slag in de keuken en zelf babyvoeding maken? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Maak zelf voeding voor je baby met deze handige tips, adviezen en video met voorbeelden.

Vanaf vier tot zes maanden oud staat je kind open voor nieuwe smaken en mag je beginnen met het geven van vaste voeding. Nu je kleine toe is aan zijn eerste hap is er niets leuker dan zelf babyvoeding maken. Daarnaast is zelf babyvoeding maken ook goedkoper dan babyvoeding uit de winkel.

Hoe begin je?

Naast vers groente en fruit is het belangrijk om over het juiste gereedschap te beschikken om zelf babyvoeding te maken. Een blender, staafmixer en keukenmachine werken prima en vaak heb je ze toch al in huis liggen. En vergeet niet: je hoeft het niet alleen voor het maken van babyvoeding te gebruiken, maar je kan natuurlijk ook een heerlijke smoothie voor jezelf maken. Ideaal toch?

Waar bewaar je het in?

Wanneer je babyvoeding hebt bereid, moet je het natuurlijk ook ergens in bewaren. Heb je nog oude en lege potjes babyvoeding? Gooi deze niet weg, maar gebruik ze voor de zelfgemaakte voeding. Het voordeel hieraan is dat ze de juiste grootte hebben voor de hoeveelheid voeding die je baby nodig heeft. Heb je geen potjes meer over dan kan je kleine bakjes of potjes kopen.

Waar moet je op letten bij babyvoeding?

Als je gezond voedsel aan je baby geeft, wil je natuurlijk ook dat het daadwerkelijk wordt opgegeten. Gebruik daarom (deels) groenten die weinig bitterstoffen bevatten zoals broccoli, spinazie en komkommer. Of kies voor 'zoete groenten' zoals wortels, sperzieboontjes, bietjes en pompoen. Fruit is doorgaans veel zoeter dan groente, dus die kan je ook prima gebruiken. Voorbeelden van ideaal fruit zijn: avocado’s, kiwi’s en bananen. Banaan en avocado zijn dan ook ideaal om als basis te gebruiken.

 

Eiwitten

Baby’s groeien hard en hebben in verhouding tot hun lichaamsgewicht meer eiwit nodig dan een volwassene. Geef je kind daarom vanaf zeven maanden een portie van ongeveer 20 gram eiwitten per dag. Om ervoor te zorgen dat je baby eet kan je het beste beginnen met makkelijke smaken zoals zachte kazen, kip, kalkoen en vis met een neutrale smaak. Vanaf 9 maanden kan je het dieet van je kind aanvullen met eieren, kleine hoeveelheden peulvruchten en heel fijngemalen noten en zaden.

Gezonde vetten

Baby’s hebben ook de geconcentreerde energie uit vetten nodig: een vetarm dieet is dus niet aan te raden. Je kunt je baby vetten geven in de vorm van volle yoghurt of kwark. Een klein klontje margarine of olijfolie door het eten mag ook. Vergeet de avocado's niet! Avocado's zijn namelijk een rijke bron van onverzadigde vetten.

Koolhydraten

Een baby zonder energie is geen blije baby en dat wil je natuurlijk niet. Vergeet daarom de koolhydraten niet, deze zorgen namelijk voor energie. Begin met koolhydraatrijke voeding zonder gluten, zoals witte rijst of polenta. Na zes tot acht maanden kun je ook granen met gluten zoals haver, brood of pasta introduceren.

Tips

  • Introduceer niet te snel nieuwe dingen. Je weet nooit waar je baby allergisch of intolerant voor is. Het is daarom belangrijk om nieuw voedsel in kleine stapjes te geven.
  • Doordat je de zelfgemaakte voeding gemakkelijk in de vriezer kan bewaren kan je voor meerdere dagen voedsel maken. Daarnaast bespaart dat ook meer tijd.
  • Vanwege de natuurlijke menselijke voorkeur voor zoet heeft je baby waarschijnlijk geen zin meer in groenten als je eerst al eens fruit hebt laten proeven. Begin daarom altijd met groenten als gezond voedsel voor je baby.

Recepten

Ben je nu benieuwd naar lekkere, makkelijke en vooral gezonde recepten om zelf babyvoeding te maken? In onderstaande video laat Sarah lekkere recepten zien.

Heb je zelf nog handige tips, ideeën of recepten voor het zelf maken van babyvoeding? We horen ze graag! Laat hieronder een reactie achter en help andere ouders bij het maken van lekkere recepten.

Bronnen: Babygerechten, Zwangerschapspagina, VoedingscentrumBabykookboek, Babyvoeding.

Redactie MiniMe.nl

Door

04 augustus 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.